Yanlışlıkla dosya silmek ya da silinen dosyaya yeniden ihtiyaç duymak bilgisayar kullanan çoğu kişinin başına gelmiştir. Birde silinen dosya önemli ise, ortalık resmen toz duman olur. Böyle bir durum ile her an karşılaşma riski olmasından dolayı, öncesinde hazır olmakta yarar var. İnternette silinen dosyaları kurtarmaya yardımcı olacak ücretsiz birçok dosya kurtarma programı bulunuyor.
Silinen dosyalar genellikle sabit disk veya USB sürücüsünde, medya kartında ya da akıllı telefondadır. Biraz araştırma yapılarak bulunacak dosya kurtarma yazılımları ile silinen dosyalar kurtarılabilir. İnternette bulunacak her uygulamanın farklı özellikleri vardır. Bazı uygulamalar, lisans ücreti ödendiğinde bütün özelliklerini kullandırtırken, birçoğu ise belli bir boyuta kadar olan silinen dosyaları kurtarabilir.
Veri kurtarma yazılımı kullanmak sadece bir yoldur. Bazı durumlarda yanlış işlem ya da deneyimsizlik, silinen dosyaların kurtarılamamasına veya işlemin daha uzun sürede bitirilmesine neden olabilir.
Bu haftaki yazımda, internet ortamında bulunabilecek, silinen dosyaların kurtarılmasına yardımcı olabilen uygulamalara örnekler vereceğim.
Puran Dosya Kurtarma
Ücretsiz dosta kurtarma programları içinde en önde gelenler arasında buluan Puran uygulaması ile Windows bilgisayarın gördüğü bütün sürücüler taranabilir. Puran uygulaması, Windows 10, 8, 7, vista ve XP sürümleri ile uyumludur. Uygulamanın 32 ve 64 bit sürüleri için taşınabilir versiyonları da vardır. Bilgisayara kurulum gerektirir. Uygulama NTDS ve FAT12 /16 /32 dosya formatlarını destekler.
Glary Undelete
Dosya kurtarma programları arasında en iyi kullanıcı arayüzüne sahip olan Gray Endelete, işlemlerini yaparken aynı zamanda klasörlerin adlarını da göstermesi bakımından da avantaj sağlar. Glary Undelete ile sabit sürücülerden hafıza kartlarına, USB sürücülerine kadar medyalardan dosya kurtarma yapılabilir. Uygulamanın dezavantajı olarak kurulum gerektirmesini sayabiliriz.
SoftPerfect Dosya Kurtarma
Kullanımın oldukça kolay olduğu SoftPerfect Dosya Kurtarma uygulaması, çok küçük bir dosyadır ve kurulum gerektirmeden kullanılabilir. Uygulama, USB sürücüden de çalıştırılabilir. Uygulama, Windows 8, 7, Vista, XP, Server 2008 ve 2003 işletim sistemleri tarafından desteklenir. Uygulamada silinen dosyaları kurtardıktan sonra, dosya uzantısı ve adına göre sıralama da yapılabilir.
Wise Data Recovery
Uygulama işlemleri çok hızlı yapması ile öne çıkıyor. Bilgisayarda sabit diskler ile birlikte, bellek kartları ve diğer çıkartılabilir disk ünitelerini de tarayabilir. Uygulamanın taşınabilir sürümü de bulunmakta olup, Windows 10, 8, 7, Vista ve XP sürümlerini destekler. Uygulamanın dezavantajı olarak, sadece Windows sürümünün olmasını sayabiliriz.
FreeUndelete
FreeUndelete uygulamasının en büyük avantajı, arayüzü ve klasör detaylandırmasını kullanmasıdır. FreeUndelete, sabit disklerden, hafıza kartlarına ve PC’ye bağlı diğer benzer depolama aygıtlarında bulunan silinmiş dosyaları kurtarma yeteneğine sahiptir. Windows 10, 8, 7, Vista ve XP işletim sistemlerini destekler.
Yazıda kullanılan imajlar ilgili uygulamaların web sayfalarından alınmıştır. Uygulamalar ilgili firmaların tescilli markalarıdır. Uygulamaların bilgisayara indirildikten sonra güncel bir antivirüs programı ile taratılması, güvenlik açısından uygun olacaktır.
Twitter takip için @salihertugrul