Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımUbuntu - Linux tabanlı ücretsiz işletim sistemi

    Ubuntu – Linux tabanlı ücretsiz işletim sistemi

    İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan, farklı uygulamalar için servis sağlayan ve bilgisayardaki tüm donanım kaynaklarını yöneten yazılımlardan oluşan bir platformdur. İşletim sistemlerinin kullanıldığı yerler arasında bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tablet ve laptop gibi cihazlar ile video oyun konsolları bulunduğu gibi aslında sadece kullanımı bu cihazlarla sınırlı değildir. Artık üretilen yeni nesil beyaz eşyalarda, otomobil ve iş araçlarında, elektronik birçok aygıtta fotoğraf makinesi ve saatlerde bile işletim sistemi kullanılmaktadır.

    Bu yazımızda anlatacağımız Ubuntu, Linux tabanlı ve ücretsiz bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Ubuntu’yu genel olarak bilgisayar, sunucu ve akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir platform olarak düşünülebilirsiniz. Ubuntu, herkesin istediği gibi kullanabildiği ve kopyalayabildiği üstelik kodlarında da oynama yaparak değişiklik yapabildiği özgür bir yazılımdır. Ubuntu, GNU Genel Kamu Lisansı ile korunmaktadır.

    Ubuntu Ne Anlama Geliyor?

    Ubuntu’nun Zulu dilinde “insanlık” anlamına geldiğini söylersek bu bilgi bir çok kişi için şaşırtıcı gelebilir. Ayrıca bu platformda kullanılan slogan da bir hayli düşündürücüdür. “Linux For Human Beings” yani Türkçe haliyle “İnsanlık için Linux”.

    İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?

    Ubuntu’nun ilk masaüstü sürümü Ekim 2004’te kullanılmaya başlanmıştır. O günden bu yana dünyada 50 milyona yaklaşan kullanıcısıyla dikkat çekmektedir. Bu platformun akıllı telefon ve tabletlere yönelik sürümü Ubuntu Touch Şubat 2015’te çıkmıştır.

    Üreticisi Kim?

    Ubuntu, Güney Afrika’lı girişimci Mark Shuttleworth’un şirketi Canonical Ltd. tarafından finanse edilen bir projedir. Platform, bireysel ve kurumsal kullanıcılara tamamen ücretsiz sunulmakta sadece teknik destek isteyen firmalardan gelir elde edilmesi  hedeflenmektedir. Ubuntu’nun altı aylık süreçlerde yeni sürümü çıkmaktadır.  Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, Ubuntu Touch gibi farklı platform sürümleri desteklenmektedir.

    Komple Bir İşletim Sistemi

    Ubuntu Platformu ile LibreOffice, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird gibi ücretsiz programları kullanabileceğiniz gibi PDF görüntüleyiciden video oynatıcısına, oyunlardan yararlı programlara kadar çeşitli alternatif yazılımlar bu platform ile birlikte gelmektedir Hatta binlerce ücretsiz yazılım da yüklenip bu platformda kullanılabilir.

    Çalışabilmesi İçin Nasıl Bir Sistem Gerekiyor?

    Ubuntu^nun çalışabilmesi için; 2 GHz çift çekirdek işlemci, 2 GB RAM bellek ve 25 GB boş sabit disk alanınızın olması yeterli. Elbette internet bağlantısı da gerekiyor. Bu arada sistem konfigrasyonunuz yeterli değilse daha düşük sistem kaynağı kullanan sürümler Lubuntu veya Xubuntu kullanılabilir.

    Kurulum Aşaması Kolaydır

    Ubuntu’yu kurmak istediğinizde sabit disk yapısı, saat gurubu, kullanıcı adı ve şifre benzeri bilgilerin karşınıza gelen ekrandan girilmesi gerekir. Daha sonra kurulana kadar çok fazla bir şey yapmadan kurulumu takip edersiniz. En önemli özelliklerinden birisi de Windows ve Ubuntu işletim sistemlerinin aynı anda kullanabilme olanağıdır. Eğer aynı bilgisayarda bu 2 işletim sistemiyle de aynı anda çalışmak istiyorsanız açılışta karşınıza bir menü gelir ve menüden hangi işletim sistemi ile çalışmak istediğinizi seçerek bilgisayarı açarsınız. İki işletim sistemini aynı anda çalıştıramayacağınız için de hangisiyle çalışırsanız çalışın uygun bir donanım altyapısı kullanıyorsanız sisteminizin performansında bir azalma veya yavaşlama görülmez.

    Ubuntu Nasıl Yüklenir?

    Ubuntu’nun kurulum dosyalarını DVD üzerine kopyalayıp bu şekilde kurulum yapabileceğiniz gibi eğer bilgisayarınızda DVD sürücüsü yoksa kurulum dosyalarını bir USB belleğe aktararak bu şekilde kurulum yapmayı deneyebilirsiniz.

    Ubuntu hakkında çok daha fazla detaylı bilgi almak ve ücretsiz olarak nasıl yükleyeceğinizi ve daha birçok teknik detayı öğrenmek isterseniz https://wiki.ubuntu-tr.net adresinden Ubuntu Türkiye Wiki sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu sitede ayrıca Ubuntu’nun nasıl indirileceği ve nasıl kurulacağı konularındaki tüm sorularınızın yanıtlarını bulacaksınız.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN