TWS kulaklıklar Apple AirPods modeli ile kendinden bahsettiren, ardından Huawei, Sennheiser, Sony, Xiaomi gibi popüler markaların da bu ürün gamına girmesiyle en çok tercih edilen kulaklık türü haline geldi. Peki TWS nedir? Bu kulaklıklar nasıl çalışıyor? Birbirlerinden farkları nelerdir? Bu konuya gelin detaylı bir şekilde göz atalım.
TWS nedir?
TWS ingilizce bir kelime grubu olan True Wireless Stereo’nun kısaltmasıdır. Gerçek bir kablosuz yapıda olan ve sağ ve sol olmak üzere çevresel ses desteği sağlayan kulaklıklara TWS kulaklıklar deniyor. “Gerçek kablosuz” terimi ise boyuna asılan ya da kendi arasında kablo ile bağlı olup, kaynak cihazdan kablosuz ses alan kulaklıklar nedeniyle türetildi. Bluetooth ya da kablosuz kulaklıklar bunlara işaret ederken, tam kablosuz, gerçek kablosuz dediğimizde ise TWS kulaklıkları kast etmiş oluyoruz.
TWS kulaklıklar nasıl çalışır?
TWS kulaklıklar direkt kulağımıza yerleştirdiğimiz kulaklığın içerisinde 7 mm ile 15 mm arasında değişen ve sesi duymamızı sağlayan bir sürücü, bir işlemci, batarya ve BT alıcısı olmak üzere tüm birimleri burada içermektedir. Bazı modellerde ise jiroskop, dokunma algılayıcısı gibi farklı geliştirmeler de bulunabiliyor. Bu da kullanım deneyiminizi arttırıyor.
Telefon ya da müziğin çalındığı birimden bluetooth teknolojisi ile kulaklığa iletilen ses, kulaklıktaki işlemcinin veriyi işlemesi ardından sürücülere ileterek sesi duymanızı sağlıyor.
TWS kulaklıkların avantajları nelerdir?
Tek tek bu tür kulaklıkların avantajlarına değinmek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz;
1- Rahat ve özgür kullanım
Tam kablosuz kulaklıklar adında da olduğu gibi sadece kulağınıza yerleştirdiğiniz bir çift kulaklıktan ibaret olması sebebiyle rahat bir kullanım sağlar. Kablolu kulaklıklarda yaşanan kablo dolanması, sadece kablo mesafesi kadar hareket edebilme gibi kısıtlamaları ortadan kaldırır. Bu sayede hem müzik hem de telefon görüşmeleri sırasında telefonunuz uzakta olsa bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
2- Şık tasarım
TWS kulaklıklar tasarımsal olarak birbirlerine benziyor olsalar da tasarım olarak çok şık olmasıyla da bir tarz oluşturmayı başarıyor. Hem kutu tasarımları hem de kendi renkli tasarımları ile göz alıcı olabiliyor.
3- Tek kulakta kullanım
Bazı tws kulaklık modellerinde desteklenen bu özellik ile tek kulağınıza bu TWS kulaklığını takarak da görüşme yapabilirsiniz. Otomobil kullanımı ya da toplu bir ortamda yapılması gereken görüşmelerde bir kulağınız ile görüşmeyi yaparak odağınızı o sıradaki diğer iş ya da sürüşünüze verebilirsiniz.
4- Aktif Gürültü Engelleme (ANC) özelliği
Bazı orta ve üst seviye kulaklıklarda olan Aktif Gürültü Engelleme sistemi sadece müziğe odaklanıp çevredeki seslerden kopmak istediğinizde yardımcı olan özel bir teknolojidir. Dış sesleri keserek sizi bir boşlukta şarkı dinliyormuş hissiyatı verebilir.
5- Yüksek ses kalitesi
Daha önceleri bu kulaklık türlerinin kullanılmamasının en büyük sebebi kablolu bağlantı ile aktarılan ses ile kablosuz aktarımda yaşanan bariz kalite farkı idi. Ancak gelişen teknolojiler ile BT kulaklıklar da artık Hi-Fi seviyesine varan kaliteli ses aktarımı yapabiliyorlar. Qualcomm’un elinde bulunan aptX ve aptX HD teknolojisini destekleyen ürünler ile düşük gecikme ve yüksek kalite elde edilebilir. Sony’nin geliştirdiği LDAC ise bu konudaki en kaliteli kablosuz ses kodeği olduğunu da belirtelim.
Genel olarak baktığımızda hem şık, hem özgür ve rahat kullanım vadeden TWS kulaklıklar aynı zamanda yüksek kaliteli ses de verebilmeleri sayesinde her markanın radarına giren ve artık binlerce çeşite evrilen hale geldi.
Siz de bu şık ve kullanışlı kulaklıklardan almak isterseniz MediaMarkt’ta bulunan yüzlerce çeşit kulaklıklar arasından buradaki bağlantıya tıklayarak seçim yapabilirsiniz.