Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTV'de görüntü kalitesi nasıl artırılır? Doğru ayarlarla fark yaratın

    TV’de görüntü kalitesi nasıl artırılır? Doğru ayarlarla fark yaratın

    TV görüntü kalitesi artırma işlemi nasıl yapılır, en iyi görüntüye ulaşmak için neler bilmelisiniz, bu rehberde anlattım.

    Media Markt’a geldiğinizde birçok TV ile karşılaşabilir, bunların görüntülerine aşık olabilirsiniz. Ancak yeni bir TV alıp eve getirdiğinizde, sonuç mağazadaki kadar etkileyici olmayabilir. Neden mi? Çünkü TV’ler varsayılan ayarlarla en iyi sonucu vermezler.

    Neyse ki her TV’de, farklı görüntü modları ve parlaklık, arka ışık, keskinlik, yumuşatma ve daha fazlası için kontroller bulunur. Bunları düzenleyerek TV, film, dizi ya da oyunlardan alacağınız keyfi artırabilirsiniz. Gelin bunun için izlemeniz gereken adımları açıklayayım…

    Enerji tasarrufu özelliğini kapatın

    Enerki tasarrufu elektrik faturanızı düşürmek ya da daha çevreci bir yaklaşım için önemli, ancak iyi bir TV’de enerji tasarrufu özellikleri daha düşük parlaklık ve kontrasttan başlayarak görüntü kalitesinin farklı sebeplerle düşmesine sebep olacaktır. HDR özellliği de birçok TV’de enerji tasarrufu modunda devre dışı kalır. Bu da sahnedeki açık ve koyu tonların arasındaki kontrastın azalarak görüntünün kötüleşmesini sağlar.

    Kapatmak için bu ayarı bulmak zor olabilir. Bazı TV’ler bunu “Enerji Tasarrufu” olarak bulabileceğiniz gibi, bazılarında “Eco” modu olarak görebilirsiniz. Bazı TV’ler bu ayarı Resim menüsünde saklar.

    Doğru görüntü modunu seçin

    Enerji Tasarrufu özelliğini kapattıktan sonra, TV’niz için doğru ön ayarlı görüntü modunu seçebilirsiniz. Büyük olasılıkla Canlı (Vivid) adlı bir modun gerekli olduğunu düşünebilirsiniz. Bu mod, parlaklığı ve renk canlılığını yükseltir, ancak bu durumda da çok göz alıcı bir görüntü sizi rahatsız edebilir. Bu, mağazalarda genelde kullanılan ayardır, ancak her an bu şekilde seyretmek gerçekten gözlerinizi yorabilir.

    Standart, Eco veya Oyun gibi önceden ayarlanmış resim ayarlarını atlayın ve Sinema (Cinema) veya Film (Movie) gibi ayarları ise tercih edebilirsiniz. Bu ön ayarlar, TV’yi izlediğiniz dizi ya da film içeriğinin en iyi şekilde görünmesini sağlamak için hazırlanmıştır.

    Bazı TV modellerinde daha detaylı ayarlar da görebilirsiniz. Örneğin Netflix hazır modu ya da karanlık odalar için hazır modlar karşınıza çıkabilir. Ayrıca THX veya ISF etiketli bir ön ayar olabilir. Bunlar, Görüntüleme Bilimi Vakfı olarak da bilinen THX veya ISF standartlarına göre kalibre edilmiştir.

    Bahsedilen bu seçeneklerden herhangi biri size oldukça güzel bir görüntü sunar ve hangisinin size uygun olduğunu test etmek için bir deneme içeriği bularak sırayla hepsinde bu içeriği oynatabilirsiniz.

    Renk sıcaklığı seçimi

    Renk sıcaklığı, fotoğraf ve video ile profesyonel olarak ilgilenmeyenler için kafa karıştırıcı olabilir. Yönetmenler ve kurgucular, belirli bir renk sıcaklığına ayarlanmış monitörler kullanarak kurgu yaparlar. TV’niz bu sıcaklığa ne kadar yakın ayarlanırsa, görüntünüz de gösterilmek istenene o kadar uygun olur.

    Bu sıcaklık genellikle 6500K’dır ve birçok insan için gerçek hayata göre daha turuncu görünür. TV’ler genelde çok daha mavi bir görüntü oluşturan çok daha düşük bir sıcaklık ayarıyla gelirler. Bunun nedeni, bir TV’nin mavi ışık üretmesinin, o mükemmel 6500K’yı oluşturmak için gereken kırmızı ve yeşil ışıklardan çok daha kolay olmasıdır. Ayrıca göz kürelerimiz mavi ışığı gerçekten çekici bulduğu için onu görür ve daha etkileyici bulur.

    Ancak mavi ışık, gözlerimiz için iyi değildir.Bu nedenle, renk sıcaklığı kontrollerinden “standart” veya “sıcak” bir ayar seçin. Doğru bir ayar yaptığınızdan emin olmak için farklı ten renklerinin olduğu içerikleri deneyebilirsiniz.

    Siyah, kontrast ve local dimming (yerel karartma) ayarı yapın

    Burası biraz deneme yanılma yöntemine başvuracağımız nokta. Siyahlar için özel bir kontrast desteği varsa bunu kapatıp açarak, bir aksiyon filmiyle deneme yapabilirsiniz. Özellikle patlama sahneleri koyu arka plan ve parıl parıl öndeki patlama ile aradaki farkı size gösterecektir.

    Bu ayarları yaptıktan sonra, parlak beyaz bir görüntü açarak da deneme yapmanızı tavsiye ederim. Böylece beyazın da soluk ya da aşırı parlak olmadığından emin olabilirsiniz.

    Gama ayarı

    TV çevresindeki ışık kaynakları görüntü kalitesini doğrudan etkiler. Örneğin camdan giren ışık, aydınlatmalarınız vs. Bu sebeple gama ayarını yaparak bulunduğunuz ortama göre en iyi görüntüyü elde etmeniz için önem taşır. Gama değerini ayarlamak, esasen gölgelerin parlaklığını değiştirmemizi sağlar. 2.0 veya daha düşük bir değer, parlaklığı artırırken siyahların solmasını beyazların ise patlamasını sağlar.

    2,4 gibi daha yüksek bir değerde, siyahlarda çok az ayrıntı görebilir, beyazlar ise fazla ayrıntılı olabilir. Genellikle 2,2 civarında bir gama ayarı ortalama kabul edilir, ancak aydınlık bir odadayken resmin öğelerini daha iyi görebilmeniz için gama değerini 2,0 veya daha düşük bir değere çekebilirsiniz.

    Keskinliği dengeleyin

    Keskinliği (Sharpness) artırmanın görüntüyü netleştireceğini düşünmek mantıklı gelse de bu durum çoğu TV’de tam tersi şekilde işler. Keskinlik ayarı televizyonlarda piksel kenarlarını kontrol eder. Yükseldiğinde nesnelerin etrafında bir anahat oluştuğunu ve kenarların vurgulandığını göreceksiniz. Bu ayar, görüntülerin daha keskin görünmesini sağlayabilir, ancak bununla birlikte ayrıntıları da kaybettirir. Sonuç olarak fazla artırdığınızda görüntü daha az doğal görünecektir.

    Televizyonunuzun önceden ayarlanmış sinema veya film modlarından birini kullanıyorsanız, netlik varsayılan olarak kapatılır. Bu ayarı kendi başınıza değiştirmek için herhangi bir anahat görene kadar keskinliği azaltabilirsiniz.  Daha fazla kontrol için, tamamen kısın ve görüntüden memnun kalana kadar küçük artışlarla yükseltin.

    Oyun modu

    Oyun konsolunuz ya da bilgisayarınız TV’ye bağlıyrsa, oyun moduna geçerek biraz daha monitör tadı alabilirsiniz. Bu mod genellikle giriş gecikmesini veya girişinizin ekranda kaydedilme süresini azaltır, genellikle görüntüyü daha iyi hale getirebilecek bazı özellikleri devre dışı bırakır ve özellikle çevrimiçi çok oyunculu olmak üzere, zamanlama veya nişan alma gerektiren tüm oyunlar için kullanışlıdır.

    Girdi gecikmesi, bir oyun kumandasındaki bir düğmeye basmanız ve ardından oyunda bir ekran efekti elde etmeniz için geçen süreyi ifade eder. Milisaniye cinsinden ölçülen bu gecikme, çıplak gözle pek fark edilmese de, nişancı oyunlarında büyük fark yaratabilir. Artık bazı TV’lerin ve oyun konsollarının artık bu moda otomatik olarak geçişi desteklediğini de eklemeliyim.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN