Tüm zamanların en sevilen mobil oyunları
Cep telefonlarından bile önce gameboy tarzı ilk taşınabilir oyun konsollarıyla hayatımıza giren mobil oyunlar, bugün oyun dünyasının olmazsa olmaz öğeleri arasında. Cep telefonlarının hayatımıza girmesi sonrasında ise mobil oyunlar yeni bir döneme girdi.Akıllı telefonlar öncesi sadece boş vakit öldürdüğümüz mobil oyunlar, bugün büyük bir oyun ekonomisinin de en büyük parçası. Peki, kullanıcılar şimdiye kadar hangi mobil oyunları sevdi.
Dünden bugüne en çok sevilen mobil oyunlar
Sizler için dünden bugüne en çok sevilen mobil oyunları bir araya getirdik. Oyunlar arasında popülerlik sıralaması yapmak ise her oyun farklı döneme hitap ettiği için haksızlık olur. İşte tüm zamanların en çok sevilen mobil oyunları:
- Yılan oyunu
Mobil oyunlar denilince ilk akla gelen telefon oyunu tabii ki tahmin ettiğiniz gibi yılan oyunu. Eskilerin ezbere bildiği bu bağımlılık yapan oyun, günümüz gençlerinin bile dikkatini çekiyor.
Bildiğiniz gibi oyun basit bir mantığa dayanıyor. Buna göre karelerden oluşan yılanı hareket ettirmeniz ve yemleri yedirmeniz gerekiyor. Yılan bir kare boyutunda yemleri yediğinde yine kendisi de bir kare şeklinde uzuyor.
Yapmanız gereken ise yılanı son ana kadar duvarlara çarpmadan ve kendi kuyruğuna denk gelmeden yem yemeye devam etmesini sağlamak. Oldukça basit kuralları olsa da yılanın boyu uzadıkça yılanın hızının artması da oyunun zorlukları arasındaydı. Nokia’nın en sevilen oyunu bugün bile internette oynanmaya devam ediyor.
- Angry Birds
Mobil yani cep telefonu oyunları arasında yılan dışında da örnekler olsa da, mobil oyun ekosistemi asıl gücüne akıllı telefonlarla ulaşmaya başladı. Bu anlamda da Angry Birds önemli dönemeçlerden biri.
Mobil oyun dünyasında bütün dünyayı etkisi altına alan ilk oyunlardan birisi Angry Birds oldu. Rovio’nun bugün dünyanın önemli mobil oyun firmaları haline getiren seri, çok basit bir mantığa dayanıyor.
Oyun sapanla kuş attığınız iki boyutlu bir yapıya sahip. Ancak grafikler aslen üç boyutlu. Oyunun ana hikâyesi ise domuzların kuş yumurtalarını çalmasına dayanıyor. Kızan ve yumurtalarını kurtarmak isteyen bir grup kuş ile bir maceraya atılıyorsunuz.
- Fruit Ninja
Fruit Ninja, havada meyve doğradığınız ilginç bir oyun. Tamamen dokunmatik ekranın hassasiyetiyle başarı kazandığınız oyun, bir dönem en çok oynanan mobil oyunlar arasındaydı.
Havadan düşen her meyveyi parmağınızla kesip doğradıkça puan kazanıyordunuz. Oyun ilerledikçe çok daha zorlaşıyor ve meyveler çok daha hızlı bir şekilde düşmeye başlıyordu. Yine bomba ve benzeri tuzaklarla da can kaybı yaşayabiliyordunuz.
- Temple Run
Temple Run mobil oyun dünyasının ilk koşu oyunu. Oyunun neredeyse bir hikâyesi yok desek abartmış olmayız.
Temple Run’ın ilk başında bir mağaradan çıkan ve arkasından gelen gorillerden kaçan bir adamı kontrol ediyorsunuz. Indiana Jones benzeri bu maceracıyı engellerin aşmasını sağlamak gibi basit görevleriniz var.
Durmadan koşan karakteri sağa sola dokunarak yönlendirmek, ya da yukarıya doğru ekrana kaydırarak zıplatmanız mümkün. Daha sonra Temple Run 2 ile devam eden efsane daha sonra ise yerini Subway Surfers efsanesine bıraktı.
- Asphalt
Asphalt serisi mobil dünyada çok eskilere dayansa da asıl patlamasını Asphalt 8 ile mobil dünyada yaptı. Tabii ki diğer oyunları da başarılı olsa da Asphalt 8 ve 9 serinin büyük bir etki yaratmasına neden oldu. Akıllı telefonlarda ise ilk dikkat çeken seri Asphalt 6 oldu. Bu araba yarışını rakipsiz kılan ise yarış içinde özel engellerle araçların havada taklalar attığı garip bir yapıya sahip olması. Bu özel hareketler hem daha fazla puan toplamınıza hem de bir anda yarışta öne geçmenize neden olabiliyor. Bu anlamda seri hali hazırda en çok oynanan araba yarışlarından biri olmaya devam ediyor.
- Pokemon Go
Pokemon Go, ilk çıktığı 2016 yılında Türkiye dâhil dünyanın birçok ülkesinde kısa sürede en çok indirilen oyun haline geldi. Tabii ki Türkiye’de 2021 yılına kadar resmi olarak oyunu indirmek mümkün olmadı. Buna karşın Pokemon Go efsanesi kısa sürede Türkiye’yi sarmayı başardı.
Çocukluğumuzdan hepimizin aşina olduğu Pokemonlar, bu oyunla birlikte AR yardımıyla cebimize giriyor. Google haritalar altyapısı kullanan oyun, dünyanın da ilk AR tabanlı oyunu oldu. Oyuncular telefonun GPS’yle gerçek mekânlara gidip Pokemon avına çıkmaya başladı.
Uzun süre en çok indirilen oyun rekorunu elinde tutan oyun, bugün eski popülaritesini yitirdi. Buna rağmen Pokemon Go, halen büyük bir oyuncu kitlesine sahip.
- PUBG
İlk Battle Royale tarzı hayatta kalma oyunu olan PUBG, yeni bir dönemin de ilk adımını attı. Yüz kişiyle yapılan online maçlarda her oyuncunun haritaya silahsız düşmesi belki de PUBG’nin halen en çekici yanlarından biri.
Mobil oyunların en büyük handikaplarından biri özellikle para ile üyelik alan oyunculara oyun alanında avantajlar kazandırması. PUBG ise oyun alanında herkesin eşit olduğu bir imkan sunuyor. Böylece oyunda en hızlı olan, en iyi silahı bulan ve en belki de en iyi saklanıp sona kalabilen oyunu kazanabiliyor.
- Fortnite
Fortnite, tıpkı PUBG gibi Battle Royale geleneğinin ilk oyunlarından biri. PUBG ile aynı mantıkta çalışsa da Fortnite’ta bir şeyler inşa etmek oldukça önemli.
Oyunda bir süre sonra inşa özelliği gelişen oyuncular ise bu anlamda belli avantajlar elde ediyor. Buna karşın Fortnite’da da para vererek sadece iyi bir görünüme sahip olabiliyorsunuz. Oyunda başarılı olmak için ise Fortnite’ı çok oynamak ve uzmanlaşmak oldukça önemli.
- Call of Duty: Mobile
Call of Duty: Mobile, aynı serinin haritalarında geçen mobil bir Battle Royale oyunu. Aslında CODM, Battle Royale dışında Çok Oyunculu Mod gibi farklı seçeneklere de sahip.
Battle Royale’in kalabalık mücadelesinden sıkılanlar için CODM, önemli bir alternatif oldu. Özellikle mobil oyun dünyasında küçük ekiplerin çevrimiçi mücadele ettiği nitelikli oyun eksikliği vardı. İşte CODM bu eksikliği fazlasıyla doldurmayı başardı.
- League of Legends: Wild Rift
Rovio’nun Angry Birds başarısı yeni bir oyun serisinin de başlamasına neden oldu. League of Legends bilgisayar oyununu geliştiren ekip, uzun yıllar bilgisayar dünyasında önemli başarılar kazandı.
Ücretsiz olan fantastik temelli oyunda belli savaşçıları seçip, kısa süreli maçlar yapılıyor. Burada amaç ise her takımın kendi alanını koruyup rakip cephesini ele geçirmesine dayalı.
İşte Wild Rift bu mücadelenin mobile taşınmış versiyonu. Bu versiyon tabii ki kısa sürede hem LOL hayranlarının mobil dünyaya kaymasına neden oldu. Rovio hem Angry Birds’ten elde ettiği tecrübeyi hem de LOL dünyasının uzun dönemli başarısını bir araya getirdi. Wild Rift bu anlamda MMORPG mobil oyunları arasında kısa sürede zirveye çıkmayı başardı.