İlk kez 2016 yılında hayatımıza giren eSIM, günden güne önemli bir telefon standardı haline geliyor. Her geçen gün daha fazla kullanıcı eSIM’e geçiş sağlarken, telefon üreticileri de SIM kart yuvası olmayan modelleri önemli pazarlarda satışa sürüyorlar. Peki, neden tüm dünya böylesine büyük bir hızla eSIM’e uyum sağlıyor?
Türkiye, yakın tarihte yeni bir SIM uygulamasına başladı. O tarihten bu yana birçok operatör, kullanıcıların eSIM’e dahil olabilmeleri için altyapılarını geliştirmiş ve tüm gereklilikleri tamamlamıştı. İsteyen kullanıcılar artık fiziksel bir SIM kart kullanmak yerine, destekleyen bir cihazla beraber eSIM uygulamasına kolayca geçiş yapabilirler.
eSIM kısaca fiziksek bir kart yerine, doğrudan cihaza yerleştirilmiş programlanabilir bir SIM şeklidir. eSIM, öncelerden tanıdığımız SIM kartın aksine, cihaza kalıcı olarak bağlanan ve eUICC yongasına yüklenen bir yazılımdan ibaret. İlk olarak belirtilen bu yongaya eSIM’in taşıyıcı profili yüklenir. Sonrasında taşıyıcı tarafından oluşturulan benzersiz kimlik, profille eşleştirilerek tıpkı normal bir SIM kart görevi görebilir.
eSIM’in en büyük avantajlarından biri de fiziksel bir değişime gerek kalmadan operatör değişikliği yapılabilir olması. Bu sayede kullanıcılar istedikleri zaman operatör ekleyebilir ve kaldırabilirler.
eSIM, tüm bu özellikleriyle beraber seyahat ettiğiniz herhangi bir ülkede yerel bir SIM kart alma zorunluluğunu da ortadan kaldırıyor. Çoğu eSIM firmalarını kullanmanız gerektiğinde pasaportunuzu veya diğer önemli belgelerinizi vermeniz gerekmiyor. Aslında bu kullanıcılar için sağlanan en büyük avantaj.
eSIM ve Seyahat Avantajları
Ayrıca çoğu eSIM dağıtıcısı, kullanıcılara ülke seyahatine çıkmadan önce eSIM alma ve etkinleştirme konusunda yardımcı oluyor.
En büyük merak konularından biri de yurt dışında hangi ülkelerin eSIM teknolojisini destekliyor olduğu. Her Avrupa ülkesinde eSIM teknolojisini destekleyen birden fazla operatör bulunuyor. Siz hangi eSIM planını kullanıyorsanız kullanın, telefonunuz otomatik olarak bir sağlayıcıya bağlanacaktır.
Yurt dışına çıkacağınızı ve bir eSIM satın alıp etkinleştirmek istediğinizi varsayalım. Bu noktada yapmanız gereken tüm işlemler oldukça basit. Tüm adımları sırasıyla takip ederek bir eSIM planı satın alabilir ve hizmeti başlatabilirsiniz.
- İlk olarak size en uygun servis sağlayıcıdan eSIM satın almak için o servis sağlayıcının internet sitesini ziyaret edin.
- Bir hesap oluşturun ve giriş bilgilerinizi kaydedin.
- Daha sonrasında kullanım planınıza göre uygun bir plan seçin ve ödemesini yapın.
- Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra satıcı tarafından mail adresinize bir QR kod gelecek ve bu sizin eSIM’i etkinleştirmenizi sağlayacaktır.
- Gelen QR kod size operatörün uygulamasını indirmenizi sağlayan bir uygulamaya yönlendirecek.
- Uygulamayı kurduktan sonra ise otomatik olarak servis hizmetiniz başlayacak ve satın aldığınız plan dahilinde eSIM’i tüm Avrupa içerisinde (destek sağlanan tüm ülkeler) kullanabileceksiniz.
30 günlük bir hizmet satın aldıysanız etkinleştirme tarihinden itibaren herhangi bir veri kullanmasanız dahi 30 gün sonrasında hizmetin sonuna gelmiş olacaksınız. Bu sebeple hizmeti ne zaman etkinleştireceğinizi göz önünde bulundurun.
Tüm her şeyi doğru yapmanıza ve telefonunuz eSIM teknolojisini destekliyor olmasına rağmen herhangi bir servise bağlanamıyorsanız endişelenmeyin. Telefonunuz kilitli olabilir. Hem SIM kartı hem de eSIM’i takmadan önce telefonunuzun kilidinin açık olduğundan emin olmanız gerekir. Birçok operatör telefonlarına başka SIM takılmaması adına telefonları yazılım ile kilitleyebiliyor. Böyle bir durumda da tahmin edileceği üzere telefona başka bir SIM taktığınızda çalışmadığını görürsünüz.
Bu durumda telefonunuzun kilidini açtırabilmek için servis sağlayıcınızı arayıp bu kilidin kaldırılmasını isteyebilir ya da mağazayı ziyaret ederek gerekli bilgiyi oradan alabilirsiniz.
İster yurt dışına çıkın ister Türkiye’de yaşayın, yine de sürekli kullanabileceğiniz bir eSIM’e sahip olabilirsiniz. Bunun en basit yollarından biri şu anda kullanmakta olduğunuz servis sağlayıcı üzerinden bir eSIM talep etmek. 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren Turk Telekom, Vodafone ve Turkcell olmak üzere 3 hizmet sağlayıcı da hizmet veriyor.
Size en uygun olan istediğiniz bir servis sağlayıcıdan eSIM alabilir ve uyumlu cihazınızda kullanabilirsiniz. Mevcut servis sağlayıcınızdan bir eSIM almak için gerekli belgelerle birlikte size en yakın bayiye gidin. eSIM için gerekli tüm işlemlerden sonra Android veya iOS telefonunuzda eSIM’i etkinleştirebilmek için bir QR koda ihtiyacınız olacak. Gerekli QR kodu telefonunuz üzerinden okuttuğunuz takdirde servis etkinleştirilecek ve artık fiziksel bir karta gerek kalmadan SIM kullanabileceksiniz.
eSIM’e geçiş için genellikle hat değiştirme ücretinden başka herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmaz. Bunun için de gerekli bilgiyi servis sağlayıcınız üzerinden edinebilirsiniz.
Dijital çağda yaşadığımızdan dolayı yakın süreçte eSIM uygulamalarını etrafımızda çokça görmeye başlayacağız. Şu an sınırlı cihazlar için mevcut olsa da yakın zaman içerisinde telefon, tablet ve saat dışında daha birçok üründe eSIM teknolojisini görebiliriz.