Otomobiller eskiden konfor ve lüksüne göre ayrım gösterirken günümüzde yakıt tasarruf ve otonom özellikleri ile öne çıkıyor. Geleceğin otomobilleri bugüne göre ne denli farklı görünecek bilinmez ancak emin olduğumuz bir konu var ki ileride –eğer istersek- elimizi direksiyona dokundurmadan şehirlerarası yol yapabileceğiz. Bu amaç doğrultusunda hareket eden otomobil ve teknoloji markaları her geçen gün yeni buluşlarla karşımıza çıkıyor. Toyota da 2020 gibi yakın bir geleceğe “Sürücüsüz Sürüş” sloganı ile iddialı bir sloganla hazırlanıyor.
Toyota, Tesla olabilir mi?
Sürücüsüz sürüş deneyimine tamamen yabancı değiliz. Otomobillerin kendi kendine park özellikleri ve çizgi takip, otomatik frenleme gibi sürücü destek özelliklerini biliyoruz. Tesla’nın kendi kendine giden kamyonlarını da duyduk. Toyota ise mevcut rakiplerden farklı olarak aslında kendi kendine sürüş gerçekleştiren bir yapay zekâ üzerinde çalışıyor. Hatta firmanın lüks segment markası Lexus geçtiğimiz günlerde benzer bir sürücüsüz test sürüşünü gerçekleştirmişti. Sistemde harici vericiler kullanılarak çok daha detaylı ve güvenlikli bir otonom sürüş hedefleniyor. Ancak 2020 ise mevcut testlerden farklı olacak gibi. Çünkü bu sene Google’ın da otomobilini tanıtması bekleniyor ve takdir edersiniz ki bu da çok çetin bir rekabeti beraberinde getirecek. Aynı yıl içerisinde Volvo XC90s, 2021 yılında ise BMW iNext isimli yeni bir aile ile sürücüsüz otomobillerini görücüye çıkarmış olacaklar. Ancak Toyota rekabete farklı bir renk katmak için işin içerisine yapay zekâyı da dahil edecek. Dolayısıyla herkesin beklediği 2020 testlerinde otonom sürüşe yeni bir boyut katılacak. 2020’nin otomobil üreticileri tarafından hedef alınmasının en önemli nedeni şüphesiz Tokyo’daki Olimpiyatlar. Hatta söylentilere göre Toyota, Olimpiyat açılışında uçan bir otomobil ile tüm dikkatleri üzerine çekecek.
Ruh ikiziniz Toyota Yui
Konumuza dönecek olursak, milyar dolarlık bir yatırım sonucu ortaya çıkan ve otonom sürüşü tamamlayacak bu yapay zekânın ismi Yui. Yui, daha kişisel bir deneyim sunmak için sürücülerin tercihlerine göre seçim yapmasına yardımcı olacak. Sürücünün ruh haline göre rota ve hız belirleyecek Yui, daha fazla bilgi almak için sizinle sohbet bile edecek. Hatta araç 2020’ye kadar o kadar çok veri toplayacak ki bu açıdan neredeyse Facebook ile rekabet edebilecek. İşte Yui’nin bir diğer hedefi de sadece sürücünün değil, aynı zamanda toplumun sürüş dinamiklerini bilmek. Hangi noktalarda stres artıyorsa Yui önlemini alacak belki de müziği değiştirecek. Yani aslında Toyota’nın asla vazgeçmediği “güvenlik” ilkesi bu sefer eğlence ile birleşmiş olacak.
Peki, Tesla’ya karşı Toyota otonom sürüşte nasıl bir konumda yer alacak? Bu sorunun cevabını Toyota’nın geçtiğimiz sene MIT ve Stanford Üniversitesi ile ortaklaşa çalışması için kurduğu Araştırma Enstitüsü CEO’su Gill Pratt cevaplıyor. “Bize göre otonom sürüş bir maraton. Yarışa başladığımızda en iyi durumda olmayabiliriz. Başkaları bizim için olumsuz şeyler söyleyebilir. Ancak hepimiz bu yarışın başındayız ve önemli olan yarışı hangi noktada tamamlayacağımız.”
Toyota’nın CEO’su Akio Toyoda’ya göre otomobiller daha eğlenceli olmalı. Yui de bu amaca hizmet ederek otomobili çocuklar dahil ailenin her üyesi için bir rüya objesine dönüştürmeye kararlı. “Oyuncak arabalarla oynayan küçük çocukların neşesini, heyecanını ve düşlerini otomobillere aktarmak istiyoruz,” diyen Toyoda bir nevi haklı. Günümüzde sayısı artan ve sıradanlaşan otomobiller için bu tarz bir duygusal dokunuş, onlara tekrar eski günlerindeki yüksek itibarını kazandırabilir. Kişisel sürüşün dışında taşıma, nakliyat ve ulaştırma gibi ticari konularda otonom sürüşün piyasayı nasıl değiştireceğini ve yapay zekânın baskın bir rol oynayıp oynamayacağını hep beraber gözlemleyeceğiz.
Daha fazla bilgi için siz de Toyota ilgili internet sayfasına buradan göz atabilirsiniz.