Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTikTok akımları çocukların güvenliğine nasıl etkiliyor? 

    TikTok akımları çocukların güvenliğine nasıl etkiliyor? 

    TikTok kullanırken çocuklarınız güvende mi? Uygulamanın güvenlik özellikleriyle ilgili pek çok anne baba endişeli. Peki ne yapmalısınız?

    Çocuğunuzun telefonunda hangi uygulamaların yüklü olduğunu biliyor musunuz? 

    Sizden çocuğunuzun telefonunda şu anda hangi uygulamaların olduğunu sorsam doğru cevap verir misiniz? Çocuklarınızla arkadaşları hakkında konuşuyor ve onların sosyal medya hesaplarını denetliyor musunuz?

    Şu anda en popüler uygulamaları ne başında gelen TikTok’un indirme sayısı 3 milyara kadar ulaştı ve artık en popüler uygulamaların başında geliyor. Biliyorum, ebeveyn olarak yeni trendleri ve sosyal medyayı takip etmek oldukça yorucu. Ancak çocuklarımızı sosyal medyanın tehlikelerinden ve teknoloji bağımlılığından korumamız gerekiyor. Neyse ki, ebeveyn denetimleri ve yaş kısıtlamaları, pek çok zararlı uygulamanın çocuklarımıza ulaşmasını engellemeye yardımcı oluyor. Ancak Instagram gibi görünüşte zararsız görünen uygulamalar çocuğunuzun güvenliğini riske atabilir. İşte TikTok da tam böyle bir uygulama. TikTok, kullanıcıların popüler şarkılar ve efektlerle video oluşturmalarına yarayan bir sosyal medya platformu.

    TikTok aslında uygulamanın ikinci versiyonu. Orijinal uygulama, 2017 yılının sonlarında Çinli Bytedance şirketi tarafından satın alınan Musical.ly adını aldı ve tamamen yeniden markalaştı. Musical.ly, 3 yıllık geçmişi boyunca kendi sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Uygulama şu anda 16+ olarak derecelendirilirken, Musical.ly 12+ olarak derecelendirildi.

    Bu uygulama giderek daha popüler hale geldiğinden, uygulama hakkında bilgi edinmek isteyen ilgili ebeveynlerin sık sık sorularına maruz kalıyorum. Özellikle son günlerde hastanede bebekle çekilen mizansen videosundan sonra işin ne kadar tehlikeli olabileceğini gördük. Keza bir fenomenin bebeği olmuş gibi hazırladığı mizansenin hastanede çekilmesi tepkileri daha da arttırdı. Hem hastahane hem de fenomen hakkında soruşturma başlatıldı.

    İşte TikTok hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenler:

     

    1. TikTok çocuklar için güvenli mi?

    Daha önce, tüm TikTok hesapları, kullanıcının yaşı ne olursa olsun varsayılan olarak “genel” ayarlar mevcuttu ve bu durum çocukları DM’lere ve yabancılardan gelen etkileşimlere açık bıraktı. Ancak 2021’de yapılan güncelleme ile 13-15 yaş arası kullanıcılar için TikTok hesapları artık varsayılan olarak “özel” olacak. Ayrıca, ayarlar değiştirilmediği veya güncellenmediği sürece, 16 yaşın altındaki kullanıcılar tarafından oluşturulan videoların indirilmesi kısıtlanmış durumda. TikTok’a göre artık “ özel bir TikTok hesabıyla, yalnızca kullanıcının takipçi olarak onayladığı biri videolarını görebilir. ”

    2. Uygunsuz içerik açısından çocuklar için sakıncalı

    Herhangi bir sosyal medya platformunda olduğu gibi, çocukların her zaman uygunsuz içeriklerle karşılaşma ihtimali yüksek. TikTok’un çoğunlukla müzik ve videoya dayalı olması nedeniyle, küfür ve müstehcen giyim/dans, yetişkinlere yönelik içeriğin en belirgin kaynağı. Platformda yetişkin ve yaşlıların birbirinden çılgın videolarını görmek mümkün. Uygunsuz içeriğin artması ve tanıtımı nedeniyle TikTok, Çin (uygulamanın ortaya çıktığı yer), Hindistan, Bangladeş ve Pakistan dahil olmak üzere birçok ülkede yasaklandı.

    2. TikTok için yaş sınırı nedir?

    Bir TikTok kullanıcısı için minimum yaş 13’tür. Bu genç kullanıcılar için harika bir haber olsa da, yeni kullanıcılar kaydolurken TikTok’un herhangi bir yaş doğrulama aracı kullanmadığını unutmamak önemli. Bu, çocuğunuz bilginiz dışında yeni bir hesaba kaydolursa, açık ve uygunsuz içeriğe kısıtlama olmaksızın erişebileceği anlamına geliyor.

    3. TikTok’un ebeveyn denetimleri nelerdir?

    Aileler artık çocuklarının doğrudan mesajlarını kontrol edebilir, ekran süresi sınırlarını belirleyebilir ve kısıtlı içeriği doğrudan telefonlarından açıp kapatabilir ve çocuklarının hesabını kendi hesaplarına bağlayabilirler.

    Ebeveynler, çocuklarının telefonundaki ayarlardan herhangi biri değiştirilirse veya kapatılırsa bir bildirim de alarak çocuklarının sosyal medya hesabı ve etkinliklerini hali hazırda takip ediyorlar.

    Ayrıca “Dijital Denge” ayarı var

    Uygulamadaki en takdire şayan işlevlerden biri, ‘dijital denge’ ayarı. Bu ayar açıldığında, çocuğunuzun telefonunda geçirdiği zamanı yönetmesine yardımcı olabilir.

    Bu ayar aynı zamanda bir ebeveynin çocuklarının hesabına kısıtlamalar koymasına da olanak tanıyor. Bu özellik uygunsuz olarak işaretlenmiş videoları engeller. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta, tüm uygunsuz materyallerin doğru şekilde işaretlenmemesi. Dikkat edin arada ihlaller olabilir.

    4. TikTok çocuğumun ruh sağlığını etkiler mi?

    TikTok sosyalleşmek için harika ve çocuğunuz için yaratıcı bir çıkış noktası sağlayabilirken, bazı zararlı etkileri de olabilir. Herhangi bir sosyal medya platformunda olduğu gibi, düzenli olarak video ve resim yayınlamak, çocuğunuzu olumsuz tepkilere, acımasız yorumlara ve siber zorbalığa açık hale getirir.

    Bu, çocuğunuzun benlik saygısı, beden imajı ve güveni üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bazı durumlarda depresyon, anksiyete ve hatta anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarına yol açabilir. Bunlar aşırı durumlar olsa da, genç kullanıcılar ve hatta platformdaki etkileyiciler, aldıkları olumsuz yorumlar ve bunun günlük yaşamlarını nasıl etkilediği konusunda endişelerini dile getirdiler.

    5. TikTok kapatılmalı mı?

    Her gün sosyal medya hesaplarında milyonlarca TikTok videosu dolaşıma giriyor. Videoların yorumlarında kullanıcılar “TikTok kapatılsın! ” çağrısında bulunarak tepkilerin dile getiriyorlar. Açıkçası kapatmakta değil ama uygulamanın çocukların açısından riskleri değerlendirilerek, telefonlardan silinmesi taraftarıyım.

    TikTok aslında toplumumuzun adeta dogal bir yansıması diyebilirim. Yaşlı teyze ve amcalarımızdan, gençlere hatta çocuklara kadar birçok yaş grubu bu uygulamayı kullanıyor ve kendini ifade etmeye çalışıyor. TikTok kapatılsa, bu kendini ifade etme çabası başka sosyal medya uygulamalarında devam edecek. O yüzden bizler seçici davranarak, uygulamayı kullanmayabiliriz.

     

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN