Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
HaberlerOyunThe Crew Motorfest inceleme

The Crew Motorfest inceleme

Yüksek adrenalin sevenler için farklı yarış türlerini bünyesinde toplayan The Crew Motorfest inceleme konuğumuz.

Yarış oyunları zaman içinde farklı kategorilere göre beklentileri karşılamak adına evrim geçirdi. 80’lerde karşımızda duran oyunlar belli başlı konseptlere odaklanırken şimdi The Crew Motorfest gibi bir oyunda hem araba sürüyor, hem Formula tarzı araçlarla pistlerde yarışabiliyor, hem motosiklete biniyor, hem hız teknelerine hem de uçaklarla komple bir adrenalin patlaması yaşıyoruz.

Bu durum elbette zaman içinde belli oyunların sektörü domine etmesiyle farklılaşmayı kendine yeni bir yol olarak gören firmaların sonuca etkisidir. AMIGA döneminden günümüze Test Drive, Street Rod, Outrun, Need for Speed, Gran Turismo ve Forza gibi yapımlar belli konseptlerde ikon haline gelmeselerdi bugün bunları muhtemelen yazmıyor olurduk.

Sektörün iyi yönde geliştiği noktalarda firmalar ise zaman zaman deneysel takılarak ara yolları keşfedebiliyorlar. The Crew da bu ara yollardan geçerek karşımıza gelen yapımlardan biri. Hacimsel olarak yenilik denemeleri dışında sektörde farklı oyunların gölgesinde kalan ve istediği ivmeyi tutturamayan yapım bu kez oldukça sıkı bir şekilde karşımızda duruyor.

Baştan söylememiz lazım, bu yapım Forza serisinin iyi bir klonu. Hatta bazı noktalarda “bence” Forza’dan (yeni oyunu gelene kadar, onu görüp yorum yapmak lazım) daha bile iyi.

Lafı daha fazla uzatmadan hemen girelim konuya, bakalım The Crew Motorfest bize neler sunuyor?

Yapım Hawai adasında festival tadında bir ortam sunuyor. Heyecan dolu Playlist tabanlı yarışlar, canlı kapışmalar ve haritaya dağılmış bazıları gizli bazıları açık aksiyonlar ile sizi adrenalin açısından diri tutmayı hedefliyor.

Tüm bunların ötesinde tematik otomobil kültürünü merkeze alan ikonik araçlar, bölgeler ve devasa bir külliyatı anlatma gayesini de üzerinde taşıyor.

Otomobil meraklısı biri olarak Playlist kafasını çok beğendim. Otomobil dünyasının kültlerini karşımıza sunan bölümde 911 Legacy, American Muscle, Made in Japan gibi başlıklara ayrılmış ikonik araç yarışları, ödül araçlar ve heyecan bizi bekliyor. Her Playlistte yeni bir heyecanla karşı karşıya kalacağınızı, her birinin farklı bir yarış türüne hitap ettiğinin de altını çizmek isterim. Hatta farklı araçlarla aynı serileri tamamlarken bile kas hafızanızı gözden geçirmeniz gerekecek.

Oyuna başlarken açık olan Playlistler haricinde bazı araçları satın alarak katılmaya hak kazanacağınız setler de var. Sezonluk olarak devam edecek bu heyecan ilerleyen dönemde de güncellenecek.

Her Playlist içinde belli yarış dışında görevleri de gerçekleştirerek XP topluyor, kendi kariyer serüveninizde yeni şeylerin açılmasını da sağlıyorsunuz.

Speedtrap, Escape, Aerobatics, Low Altitude, Slalom, Bull Eyes ve Buoys gibi etkinliklerden XP ve oyun içi para kazanıyoruz.

Ayrıca oyun içinde foto çekme etkinlikleri de hatıra sayılabilecek anlar oluşturabiliyoruz.

Önümüzdeki takvime göre The Crew Motorfest Sezon 1 Aralık ayına kadar sürecek. Sezon 2 Aralık ayından Mart 2024’e, Sezon 3 ise Mart’tan Haziran 2024’e kadar devam edecek.

Tüm bu event yapısı Hawai adasına dağılmış olarak yine karşımızda olacak. Ada gördüğüm kadarıyla harika detaylar barındırıyor. Oldukça uğraşılmış. Yarış rotaları ve heyecan açısından da çok iyi deneyim sunuyor.

Rota açısından bazı yarışlarda hafızamda farklı oyunlardaki dönüşler ve yerler belirmedi değil. Kimi zaman NFS kimi zaman ise Forza oynuyor gibi hissettim.

Bütün bu hislerin kırıldığı, benim en çok sevdiğim nokta ise kokpit ve sürüş mekanikleri oldu. The Crew Motorfest bir arcade kafası oyun. Aşırı bir arcade yanı olmadan da gerçekçi bazı dinamikleri mekaniksel olarak oyuncuya sunmayı başarmış.

Forza ya da benzer yapımlarda gaza basıp gerisini düşünmeden yarıştığınız, araçların genelde modifiyesine göre daha iyi yol tuttuğu ve hızlandığı bir yapı mevcut. Bu da Forza gibi oyunların sevilmesini çok normal kılıyor.

The Crew Motorfest ise hem o sevilen noktaları alan, güzel bir kokpit kamerası ve sürücü animasyonları ile birlikte muazzam bir sürüş deneyimi üzerinde toparlıyor. Yarışırken fark edeceğiniz ilk şey her aracın birbirinden farklı olması değil, sürüş dinamizminize göre araçların olabildiğince gerçekçi çıktılar sunması olacak. Yukarıda dediğim gibi, güçlendirilmiş araçların daha iyi olması gibi bir artan oranlı deneyimden öte aracın yola tutuş şekli, arabanın türü, drift tipi olup olmaması, lastik seçimi, motor gücü, ağırlığı, ivmesi, hızlanma stili gibi farklı gerçek hayattaki noktalar burada karşımızda duruyor. Supra – Mini – AMG üçlüsü ile arka arkaya yarış yaptığımda, Supra’nın keskin bir hızlanma ve kontrol gerektirdiği, Mini’nin hafif olması hızlanması ve çabuk durabilmesinin kendince farklı bir yarış dinamizmi yarattığı, AMG’nin ise tüm bunlardan farklı, geç hızlanan, hızlandıkça kontrolünde daha dikkatli olmanız gereken, rakiplerinize göre nereden viraja girip çıkacağınızın bu üç araçta da farklı şekilde düşünülmesi ve sürülmesi gerektiği deneyimini yaşadım.

Serhan Acar’ın deyimi ile, virajın neresinde bu üç araç ile gaza basmanız gerektiğine dikkat etmeniz gerekiyor. Yoksa aracın arkası kopup yanınıza çay içmeye gelebiliyor. Sonrası kontra ile toparlama çabaları, çimenler ve kaybolan zamanlar.

Hazır kontra demişken, kokpit kamerası ile sürüş deneyimi bugüne kadar gördüğüm, hızı ve anı en iyi hissettiren yarış oyunu olabilir. o an ki hızınıza göre sürücünün el hareketlerinin keskin ya da yumuşak olması, elinin vitese gitmesi, devire göre, hızınıza ve ivmenize bağlı aracın viraj hakimiyetinde direksiyondaki ellerin güç uygulama, dönüş perspektifine göre direksiyonun karşılık vermesi gibi çok küçük ama aşırı moda sokan detaylar benim çok hoşuma gitti.

Oyunun sürüş mekaniklerinin de kontra tarzı yarış deneyimine açık olması ile modumuz iyice yükseliyor. Geç fren yapanlar derneği üyesi olarak mutluluk verici anlar yaşadım. Hızınızla ya da rakiplerinizin hızla gelip size vurması ile hafif savrulmalar, kontrol kayıpları gibi deneyimler çok keyifli.

Aynı şekilde yine kokpitte gaza basınca hafif yaslanma, nitro basınca beyninize oksijen gitmişcesine geriye doğru kaykılmanız, frene basınca arabanın kapaklanması, hızla gelip tamponundan vurduğunuz rakibinizle birlikte ivme kaybınız oldukça güzel sunulan detaylardan.

Bütün bu detayları klavye ile yaşadım. Direksiyon ya da Gamepad önerilenler arasında lakin gerek bile duymadım diyebilirim.

Oyunda moda sokan bir diğer kısım ise kesinlikle müzikler oldu. Ortama, Playlistlere ve haritaya göre değişen bu şarkı düzeninden hiç sıkılmadım. Müziklerle birlikte ses detayları da oldukça başarılı. Aynalara bakmadan arka tamponumda gezen bir Amerikan arabasının sağdan mı ya da soldan mı geldiğini çok net anlayabiliyorsunuz.

Eski bir Crew serisi oyuncusu iseniz araçlarınızı oyun başlarken hop diye dahil edebiliyorsunuz. Ben yeni ve taze bir başlangıç yapmak istiyorum derseniz de seçim sizin. Bu yılın en güzel kazanımı ise Arcade bir Formula 1 tipi yarış deneyimi diyebilirim. Yükselen trend olarak görülen F1’in bir şekilde oyuna entegre edilmiş olması harika.

Büyük beklentileriniz olmadan eğlenmek ve otomobillere dair tutkularınızı tatmin etmek isterseniz The Crew Motorfest size oldukça güzel anlar sunabilir. Oyun içinda 600’den fazla araç var ve bu başlı başına bir çılgınlık!

Hıza dair ne varsa bu oyunda mevcut. Aracınızla pistlerde yarışmak, offroad yapmak, onu modifiye etmek, Drag yarışlarına katılmak, zorlu patikalarda köşe kapmaca oynamak, motosiklete binmek, uçakla akrobasi yapmak, hız tekneleri ile dalgaları yarıp geçmek hatta Formula 1 deneyimi yaşamak istiyorsanız hepsi burada sizi bekliyor!

Haberler

BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN