Ev bataryası teknolojisi konusunu incelemeden önce bu kavramın mucidi Elon Musk hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Elon Musk, Güney Afrika asıllı, Amerikalı bir mucit ve girişimci. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından. SpaceX’te CEO ve baş tasarımcı olan Musk, aynı zamanda halen Tesla Motors’da başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapıyor.
Kendi kendine kodlamayı öğrenen Elon Musk, 12 yaşına geldiğinde tamamen kendisinin yazdığı Blastar adındaki uzay oyununu yaklaşık 500 dolara satarak, daha küçükken bile ilerde yapacakları hakkında fikir veriyordu. Musk, fizik eğitimi almış ve aynı zamanda fizik ve malzeme bilimi konusunda doktora yapmak için silikon vadisine taşınmışsa da doktorasını bitirememiş. Elon Musk, SpaceX Falcon roket fırlatma araçları ailesini ve Dragon çok amaçlı uzay aracının bütün tasarımını da gerçekleştirmiş. Ayrıca, Tesla Motors’un ortak kurucularından ve ürün tasarımı başkanı.
Elon Musk, son zamanlarda Tesla elektrikli araçları ile oldukça gündemde. Tesla Motors’un kurucularından olan Musk, geçenlerde bir evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek iddialı bir proje daha açıkladı. Proje, Powerwall adı verilen, ev tipi yeni tasarım bataryadan oluşuyor. Proje, tüketicilerin elektrik şebekelerine bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. SpaceX ile ucuz uzay roketi üretiminde sektörde adından söz ettiren Musk, ev pili olarak da ifade edebileceğimiz bataryayla da enerji konusunda, oyunun kuralını yeniden yazıyor.
Güneş enerjisi ile şarj olan piller, enerji depolayarak jeneratör gibi kullanılabiliyor. Tesla Powerwall; kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan ziyade, güneş enerjisi sayesinde yenilebilir ve sürdürülebilir bir enerji teknolojisi sunuyor. Aynı zamanda duvara monte edilebilen Powerwall, kapasite olarak çok daha büyük endüstriyel kullanımlar için de geleceğin enerji kaynakları arasındaki yerini alıyor. Batarya, güneş panelinden aldığı enerji ile kendisini şarj edebiliyor. Tıpkı bir jenaretör gibi çalışan piller, elektrik kesintileri ya da elektriğin olmadığı yerlerde oldukça işe yarayacak gibi duruyor.
Elon Musk, ortalama bir evde en fazla elektriğin sabah ve akşamları harcandığını söylüyor. Güneşin en güçlü olduğu zamanlarda ise elektrik kullanımının çok az olduğundan bahsediyor. Tesla Powerwall, elektrik harcamasının az olduğu zamanlarda güneş ile şarj olurken; elektriğin daha fazla harcandığı sabah ve akşam vakitlerinde eve gerekli enerjiyi sağlıyor. Böylelikle ev, harcadığı elektriğin çoğunu kendi üretmiş oluyor. Bu düşüncenin çok mantıklı bir çözüm olduğunu söylemek durumundayım. Elon Musk’ın Powerwall batarya cihazları, şık tasarım ve renk seçenekleriyle de göz dolduruyor. Powerwall’da Tesla’nın Model S araçlarında kullanılan batarya teknolojisinden esinlenilmiş.
Powerwall pilleri, güneş enerjisi ile şarj olduktan sonra gece ya da güneşin olmadığı zamanlarda depoladığı enerjiyi kullanıyor. Aslında büyük bir lityum-ion pil olan Powerwall batarya sisteminde 10 ve 7 kWh olmak üzere iki farklı kapasite seçeneği bulunuyor. Tesla Powerwall’un 10 kWh’lık versiyonu 3500 dolar, 7 kWh’lık versiyonu da 3000 dolar fiyatla tedarikcilere sunulacağından bahsediliyor. Powerwall batarya sisteminin ne zaman kullanacağı netlik kazanmasa da bu yılın son çeyreğinde görebileceğimizi düşünüyorum.
Powerwall, Tesla’nın Nevada’daki devasa fabrikasında üretiliyor. Elon Musk, yeni bataryanın teorik olarak endüstriyel ve ev kullanımı için “sonsuza” kadar kullanılabileceğini belirtiyor. Endüstride de kullanılacak olan sunucu büyüklüğündeki bataryaya ise “Powerpack” adı verilmiş.
Tesla Powerwall ürünleri, evlere basit bir şekilde monte edilebiliyor. Geleceğin trend teknolojilerinden olan akıllı evler içinde tasarlanan bu bataryalar, aynı zamanda fazla bakım da gerektirmiyor.
Elon Musk’a göre tüm dünyada 2 milyar adet Powerpack olsa, her şey pille çalışabilir.