Piyasada yaygın şekilde yer alan 4K televizyonların ne kadar yüksek çözünürlüğe sahip olduğunu henüz idrak edemedik. Bunun için içeriğe ihtiyacımız var. Şu aşamada oyunlar ve internet üzerinden yayınlarla 4K keyfini sürebiliyoruz. Ancak donanım üreticileri her zaman için bir adım önde! Birçok geliştiriciye göre 4K teknolojisi gelebileceği son noktada. Özellikle HDR gibi yeni nesil özelliklerle amaçlarına ulaşan üreticiler gözünü çok daha yukarılara dikti. İlk hedef 5K!
5K ekranlar için uzak gelecek veya deneysel gibi ifadeler kullanırsak yanılırız. Zira Apple, iMac serisinde bir süredir 5K çözünürlük sunuyor. 4K (yani 4000) 4096 yatay çizgiye verilen isimken 5K’da bu sayı 5120’ye çıkıyor. 5K’nın tam çözünürlüğü ise 5120 × 2880. Yani Full HD’nin piksel hesabıyla yaklaşık 7 katına çıkıyoruz. İnanmayanlar için hesabımız şu şekilde: 1980 x 1050 = 2079000. Bu Full HD panele sığabilecek piksel sayısı. 5K’da ise aynı mantıkla 5120 x 2880 = 14745600 sayısına ulaşıyoruz. 14745600’ü 2079000’a böldüğümüzde ise 7,09 küsurlu bir sayı elde ediyoruz. İnanmayanlar için denemesi bedava!
Ne yapacağız bu kadar çözünürlüğü?
Birkaç yıl öncesine kadar Full HD bile rüya iken şimdi bunun 5 katı ile ne yapacağız. Apple firması, iMAC’lerin daha çok tasarım, mimari, fotoğraf gibi görsel temelli işler için tercih edildiğini bildiğinden fazladan piksellerin kullanıcıya çalışma avantajı sağlayacağını biliyor. Yani bu kadar fazla pikseli ve çözünürlüğü profesyonel amaçlı düşünebiliriz. Ancak kemerleri sıkı bağlayın çünkü 5K bile yeni yeni gündeme gelmişken üreticiler şimdiden 8K’nın peşine düştüler. Daha ileride ise 16K’ya varacak bir yol haritası şimdiden çıkarılmış durumda! 5K’nın daha çok bir geçiş olacağını düşününe üreticiler şu aşamada 5K’yı yakın geleceğin ideal monitör çözünürlüğü olarak görüyor. Yine de piyasada şu anda 5K televizyon bulmak mümkün. LG’nin kelimenin tam anlamıyla deneysel olarak nitelendirebileceğimiz 220,000 (!) lira civarındaki 105 inç (!) LG 105UC9V modeli 5K çözünürlük veriyor. Daha fazlasını merak ediyorsanız sizi bu adrese ziyaret edebilirsiniz.
Yukarıdakine benzer bir durum 8K televizyonlar için de geçerli. Önemli üreticilerden Sharp, 2015 yılında 120,000 dolara 8K televizyon satıyordu. Çok niş bir alana hitap eden bu tarz ürünler yine de geleceğin vizyonuna ışık tutuyor. Öyle ki son zamanların teknoloji fuarlarında Samsung ve LG gibi üreticilerden 8K televizyon tanıtımları görüyoruz. 5K’ya göre daha kalıcı olması beklenen bu çözünürlük muhtemelen önümüzdeki 10 yıl egemenlik kurmuş olacak. Tabii böylesi yüksek çözünürlüklerin ekran boylarını da 100 inç seviyelerine ittiğini görüyoruz. Tüketicilerin bu seviyelerde televizyon alırken artık evlerinde uygun bir duvar da ayarlamaları gerekecek.
Daha fazla çözünürlük!
Sürprizi sona saklayarak sizi 16K televizyon haberleriyle baş başa bırakalım. 8K televizyonların prototiplerinin ortaya çıktığı günümüzde 16K’nın araştırmalarına başlanmış durumda. 8K’yı fotoğraf diliyle 32 megapiksel, 16K televizyonu ise 128 megapiksel olarak tanımlamak mümkün. Böyle bir ekranı hayal bile etmek güç. Zaten birçok uzmanın ortak görüşü gözümüzün 10K üzerinde görüntüyü ayırt etmekte zorlanması. Yani fazla pikselin göze direkt olarak bir yararı yok. Ancak 8K ile birlikte Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) uygulamalarının çok farklı bir boyut alacağı söyleniyor. İşte 8K ve 16K’daki bu çözünürlükler daha çok Artırılmış Gerçeklik gibi yeni izleme formatlarında kullanılacak.
Ne Almalıyım?
Görüldüğü gibi 4K’yı takip edecek çözünürlükler şimdiden hazır. Peki, bu durumda nasıl televizyon alacağız? Beklemek mi gerek? Teknolojide beklemenin en büyük artısı fiyat düşmesidir. Bunun sonucu olarak da yeni özelliklerden mahrum kalırsınız. İşte burada bütçeniz ve gelecek özelliklere duyacağını ihtiyaçtan ortaya çıkan çan eğrisini belirlemeniz gerekir. Şu aşamada görünen o ki 4K’lar donanım olarak zirveye çıkmış ya da çıkmak üzereler. Yavaş yavaş fiyatların daha uygun hale gelmesiyle alınabilir hale gelecek. Kaldı ki 4K içerik, yayın çok az yapılmakta. Buna karşın biraz daha bekleyip 5K için şansını denemek isteyenler buna bir ara çözünürlük olarak bakıldığını bilmeli. Ancak iş amaçlı böyle bir ihtiyaç varsa beklemek sizin takdirinizdir.