Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımTelefonunuzun pili bitmesin

    Telefonunuzun pili bitmesin

    Telefonunuzun pili bitmesinAkıllı telefonunuzun pili günü tamamlayamıyor mu? Android, iOS ve Windows Phone işletim sistemlerinde yapacağınız basit ayarlar ve tasarruf uygulamalarının yardımıyla; pil ömrünü uzatabilmek ve sık sık şarj etme derdinden kurtulmak mümkün.

    1. Kullanmıyorsan kapat
    Hayır, akıllı telefonunuzu kapatmanızdan bahsetmiyoruz. Kablosuz bağlantılar cihazın pilini israf etmekte rakip tanımazlar (bir de ekran parlaklığı var ama ondan aşağıda bahsedeceğiz). Mobil internet bağlantınız (3G) açıksa, Wi-Fi bağlantısını kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Kulaklık, haricî hoparlör ya da başka bir cihaza bağlanmak için kullanmıyorsanız, Bluetooth bağlantısını da açık tutmayın. Hatta, bu bağlantıları sadece ihtiyacınız olduğu süre kadar açık tutup, sonra kapatın.

    3G, 2G’ye göre daha fazla enerji tükettiği için pilinizin daha hızlı bitmesine sebep olmaktadır. Sadece e-posta kontrol edip, mobil mesajlaşma yazılımlarını kullandığınız durumlarda; yani hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duymadığınız zamanlarda da 3G yerine 2G bağlantısını kullanabilirsiniz.

    2. Konum hizmetlerini kapatın
    Artık neredeyse her akıllı telefonda bir GPS yongası bulunuyor. Küresel Konumlama Sistemi (GPS), konumunuzu uydulara bakarak hesaplayan bir navigasyon sistemidir. Ancak konum belirleyebilmek için dört adet uyduyla eşleşmesi gerektiğinden, güç tüketimi de yüksektir. Harita, navigasyon ya da konum tabanlı hizmet veren Foursquare, Swarm gibi uygulamaları kullanmadığınız zamanlarda konum hizmetlerini de kapatabilirsiniz. GPS’i tamamen kapalı tutarak, Wi-Fi üzerinden de konumunuzun belirlenebilmesini sağlayabilirsiniz, ancak bu GPS kadar kesinliğe sahip olmayacağını da aklınızdan çıkartmayın.

    3. Ekran parlaklığını kısın
    Akıllı telefonların ekranları tabletlere yaklaşırken, büyüyen telefon gövdeleri daha büyük kapasiteli bataryalara da ev sahipliği yapıyor. Ancak bu durum, pil ömrünün daha uzun sürmesi için yeterli olmuyor. Özetle; ekran büyüdükçe, cihazınızın tüketeceği enerji de artıyor. Bu durumu dengelemek elinizde. Tek yapmanız gereken; ekran parlaklığını kısmak. Parlaklığı otomatik ayarlamak da iyi bir çözüm olacaktır; çünkü ortam ışığını ölçen akıllı telefonlar, parlaklığı buna göre ayarlayabilirler.

    4. Eşleştirme seçeneklerini ayarlayın
    Mobil işletim sistemlerinin güncel sürümleri, hangi uygulamanın verileri eşleştireceğini (bazı durumlarda ne sıklıkla eşleştireceğini) ayarlamanıza izin veriyor. Bu, şu anlama geliyor: Örneğin, Facebook’un eşleşme seçeneğini açık bırakırsanız; sürekli arka planda arkadaşlarınızın gönderdiklerini yükleyerek hem internet paketinizden veri kullanır hem de bu işlemi yapmak için pilinizi azaltır.

    5. Pil tasarruf modlarını kullanın
    Mobil işletim sistemleri artık pil tasarruf modlarına da yer vermeye başlıyorlar. Bunlardan ilki Android oldu. Android’in içerisinde, Uygulama Kullanım Listesi adlı bir araç yer alıyor. Buradan hangi uygulamanın ne kadar kaynak harcadığını yüzde olarak görebilmeniz mümkün. Ayrıca, Ayarlar > Pil Ayarları > Güç içerisinden Güç Tasarruf Modu’nu etkinleştirmeniz mümkün.

    HTC, Sony, Samsung, LG gibi akıllı telefon üreticileri de özel güç tasarruf modlarını cihazların içerisinde önyüklü olarak sunuyorlar. Bu modları açarak pil ömrünü uzatabilmek mümkün. Bu modlar kullanmadığınız bağlantıları kapatıyor, ekran parlaklığını görüntü/pil performansı açısından en iyi hâle getiriyor ve uygulamaları arka plana atıyorlar.

    Son dönemin modası ise Ultra Güç Tasarruf Modları. Bunları devreye sokacağınız bir pil yüzdesi (örneğin, ‘pil doluluk oranı yüzde 10’un altına düştüğünde’ gibi) belirlenebiliyor. Devreye girdiklerinde ise; e-posta haricinde tüm uygulamaların internet bağlantısını kapatmak, ekran parlaklığını düşürmek, ekranı kapattığınızda bağlantıyı kesmek gibi işlemler yaparak, saatlerce telefonunuzu kullanabilme imkânı sunuyorlar.

    6. Ek uygulamalardan destek alın
    İşletim sistemi ve genel ayarların sunduğundan fazlasını elde etmek için, bu işe özel uygulamaları kullanabilirsiniz. iOS için Battery Doctor, hangi uygulamanın hangi seviyede pil tükettiğini gösterip, sıralamanın yanı sıra, bunları kapatmak, durumunu değiştirmek gibi işlemleri yapabilmeyi sağlıyor.

    Android için Juice Defender kullanarak, Agresif ya da Dengeli gibi önyüklü modları seçebilirsiniz. Ayrıca, uygulamaları tek tek ayarlayabilmek de mümkün. Uygulamanın konuma göre Wi-Fi açıp kapatabilme gibi gelişmiş özelliklere sahip Pro ve Ultimate sürümleri ise daha fazla seçenek sunuyorlar, ancak bunları belirli bir ücret karşılığı (Pro: 6,10 TL / Ultimate: 15,30 TL) satın alabilirsiniz.

    Windows Phone için de Lumia Battery Saver and Booster 8.0 uygulamasını kullanabilirsiniz. 6,99 TL fiyatla satılan bu uygulama, önyüklü modlarla tasarruf yaparak, pil ömrünü yüzde 50’ye kadar artırabiliyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN