Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTelefon veya Dizüstü Bilgisayarınızı Aşırı Isınmadan Nasıl Korursunuz?

    Telefon veya Dizüstü Bilgisayarınızı Aşırı Isınmadan Nasıl Korursunuz?

        Dizüstü bilgisayar, çalışırken herhangi bir işlem yapmadığında, işlemci sıcaklığı 30-55 derece aralığındadır. Bilgisayara yük bindiğinde yani yoğun işlemci kullanımında bu değer 85 dereceye kadar çıkabilir. Aynı şekilde, normalde 40-60 derece civarında olan akıllı telefon işlemci sıcaklığı, yoğun kullanım durumunda 90 derecelere kadar çıkabilir. Akıllı telefonlarda sıcaklık değeri 90 derecenin üzerine çıktığında cihazda kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Telefon veya Dizüstü Bilgisayarınızı Aşırı Isınmadan Nasıl Korursunuz? başlıklı yazımda, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarın sıcak günlerde aşırı ısınmasının önüne nasıl geçilebileceğinden bahsedeceğim.

    Normal çalışma sıcaklığı

          Akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarların çalışırken bataryalarının ısınması son derece normal olsa da, bu cihazların sorunsuz çalışabileceği sıcaklığın bir üst sınırı vardır. Cihazların ısınmaya başlaması performanslarında da olumsuz etkiye yol açar.

          Çoğunlukla, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarların aşırı ısınmaya karşı yerleşik sıcaklık sensörleri vardır. Birçok akıllı telefon aşırı ısınma durumunda otomatik olarak kapanacak şekilde ayarlanmıştır.

          Dizüstü bilgisayarlar 50°C’nin altında sorunsuz çalışabilmektedir. Akıllı telefonlardan örneğin, iPhone’da 16° – 22°C arası ideal sıcaklık bölgesi  olarak tanımlanır. 35 ° C üzerindeki ortamların batarya özelliğini kalıcı şekilde bozabilecek zararlı sıcaklık bölgesi olduğu ifade edilmektedir.

    Dizüstü bilgisayar ve Akıllı telefonları doğrudan güneş ışığından ve sıcak ortamlardan uzak tutun

          Sıcak bir günde kapalı bir arabanın içinde olan herkes, ortamın gerçekten son sıcak olduğunu hissedecektir. Aynı şekilde, akıllı telefon ve bilgisayarı da doğrudan güneş ışığına maruz bırakırsanız, el yakabilecek sıcaklığa erişebilir. Bu gibi durumlarda cihazların çalışma performansı da oldukça kötüleşecektir.

          Sıcaklığın oldukça yüksek olduğu durumlarda elektronik cihazları çalıştırmamak ya da eğer çalışması gerekiyorsa, klimalı veya direk güneş ışığı almayan bir ortam tercih edilmelidir.

    Isınmış bilgisayar veya akıllı telefonlar kullanmak için soğumasını bekleyin

          Isınmış dizüstü bilgisayar veya akıllı telefonunuzun biraz soğumasını bekleyin. İdeal olarak, cihazların normal termal çalışma sıcaklığına dönene kadar beklenmesinde yarar vardır.

    Sıcak ortamda bataryayı en çok kullanan servisleri kapatın

          Akıllı telefonlarda bazı uygulama ve servisler bataryayı daha yoğun kullanırlar. GPS, 4G/5G, yüksek ekran parlaklığı; akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarın batarya ömrünü zorlamakla kalmaz, aynı zamanda bataryanın daha fazla ısınmasına neden olur.

          Bataryayı daha az kullanmak ve ısısını otomatik olarak azaltmak için akıllı cihazlarda pil tasarrufu modu bulunur. Bu mod, Android, iPhone ve çoğu Apple ve Windows dizüstü bilgisayar modelinde mevcuttur.

          Uçak Modu, Wi-Fi, GPS ve hücresel ağ bağlantılarını devre dışı bıraktığından, batarya kullanımı keskin şekilde düşer ve cihazların soğuması için ortam oluşturur.

    Bilgisayar Soğutma standı kullanma

          Dizüstü bilgisayar soğutma standı harika bir soğutma çözümüdür. Bu stantlar sadece ısıyı dizüstü bilgisayarınızdan uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda cihazı daha ergonomik kullanmanızı sağlar. Telefon veya Dizüstü Bilgisayarınızı Aşırı Isınmadan Nasıl Korursunuz?

    Kullanılmadığında Dizüstü Bilgisayar ve Akıllı telefonunuzu kapatın

          Hava çok sıcak olduğunda, yapılabilecek en iyi şey akıllı telefon ve bilgisayarınızı kapatmaktır. Bazı cihazlar ısındığında zaten otomatik olarak kapanır. Eğer cihaz kapanmıyor ve dokunulduğunda aşırı ısındığı anlaşılıyorsa, cihazı kapatmak güvenlik açısından da önemlidir. Aşırı ısınmış bilgisayar veya akıllı telefon çalışsa da performanslı olmayacaktır.

          Twitter takip için @salihertugrul   YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN