Telefon ve bilgisayar kullanımları arttıkça dolandırıcılık yöntemleri de artıyor. Son üç ayın verilerini toparlayan NortonLifeLock, özellikle telefon ve bilgisayar kullanıcılarının hedefte olduğunu söylüyor. Bu cihazlardan en az birini kullanıyorsanız, dolandırıcılık yöntemlerine kanmamanız gerekiyor. Özellikle akıllı telefonlarla gerçekleştirilen kimlik avı, şifrelerin ve sosyal medya hesaplarının çalınması gibi yöntemler, milyonlarca kişinin etkilenmesine neden oluyor. İşte en çok kullanılan dolandırıcılık yöntemleri:
En çok kullanılan dolandırıcılık yöntemleri arasında kimlik avı ilk sırada yer alıyor
Uzun yıllardır internet üzerinden dolandırıcılık yapılıyor. Bilgisayarda başlayan bu serüven akıllı telefonların gelişmesi ve herkesin bir telefona sahip olmasıyla telefonlara taşındı. Haliyle telefon ile gerçekleştirilen bu dolandırıcılık yolları da kendini çeşitlendirerek karşımıza çıkıyor. WhatsApp ve Instagram yoluyla tıklanan bağlantılar yalnızca bir örnek.
Öte yandan yapılan araştırmayla Phishing yani E-Dolandırıcılık olarak adlandırılan bu yöntem verilerini çalmaya odaklanıyor. Dolandırıcılar daha sonra çaldıkları verileri ‘kendi amaçları doğrultusunda kötüye’ kullanıyor. Instagram ve WhatsApp’ta hediye vaadiyle milyonlarca kişi kandırılıyor. Öte yandan Amazon ve Microsoft gibi şirketlerin de adı altında dosya yüklemeye ikna edilen kişiler, cihazlarını kötü amaçlı kişilere elleriyle vermiş oluyor.
Oyun endüstrisinde de dolandırıcılık yöntemleri kullanılıyor. Hile ve özel paketleri telefonlarına ya da bilgisayarlarına indiklerini düşünen kişilerin bilgileri ele geçirilebiliyor. NortonLifeLock’un önerileri arasında güvenilir olmayan hiçbir bağlantıya tıklamama veya indirme yapmama yer alıyor. Anket dolandırıcılığı, teknik destek dolandırıcılığı ve kredi kartı bilgilerini istemek gibi dolandırıcılıklara da özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.