Seyahatiniz sırasında teknolojiyi ne kadar kullanıyorsunuz? Gitmek istediğiniz yerler hakkında internetten bilgi edinebilir ya da birkaç mobil uygulama sayesinde daha önce gidenlerden fikir önerileri alabilirsiniz. Peki, seyahatiniz sırasında teknolojiden ne kadar faydalanmak istiyorsunuz? Yapılan bir araştırma oldukça ilginç sonuçları ortaya koyuyor. İşte, teknolojik seyahat trendleri…
Teknolojik seyahat trendleri
Artık hepimiz seyahat ederken bir şekilde teknolojiyi kullanıyoruz. Gitmek istediğimiz yeri öncesinde internette görüyor, yorumları inceliyor ve sonrasında karar veriyoruz. Seyahat edeceğimiz yerde konaklayacağımız yer, yemek yiyebileceğimiz restoranlar, gezebileceğimiz tarihi ya da görülmesi gereken yerleri de yine internette yapabileceğimiz kısa bir araştırma sayesinde öğrenebiliyoruz. Ve hatta seyahate yönelik mobil uygulamalar sayesinde daha önce aynı yeri ziyaret edenlerin fikirlerini, önerilerini ve şikayetlerini görebiliyoruz. Eskiden, özellikle karayolu seyahatlerinde elimizde arabanın ön camını kapsayacak kadar açılan haritaları hatırlayamayan var mı? Şimdi mobil navigasyon uygulamaları sayesinde gezeceğimiz yerleri haritadan işaretleyebiliyor ve kaybolmadan kolaylıkla yönümüzü bulabiliyoruz. Peki, seyahate çıktığımızda teknolojik olarak neleri görmek istiyoruz? Deneyim tasarım ajansı I-AM tarafından hazırlanan bir rapor, oldukça ilginç sonuçları ortaya çıkardı…
Neleri tercih ediyoruz?
Raporun teknolojik sonuçlarına bakmadan önce, seyahatseverlerin tercihlerine bir göz atalım… Seyahat edenlerin yüzde 64’ü konakladıkları otelde önemli ihtiyaçlarının, oraya ulaşmadan önce hazır olmasını istiyor. Birçoğu ise tatile evdeki hayvanlarını da götürmek istiyor. Otel misafirlerinin neredeyse tamamı kaldıkları otelden kendilerini yerel kültürle tanıştırmasını bekliyor. Yüzde 67’si de kendi ilgi alanlarına hitap eden deneyimler yaşamak istiyor. Seyahatseverlerin yüzde 42’si seyahat sırasında spor aktivitelerine devam edebilmek istiyor. Öyle ki, seyahatseverlerin üçte biri kaldıkları otelde özel fitness ders paketleri olmasını, yarısı ise odalarında spor ekipmanları istiyor. Seyahatlerde tercihler farklı isteklere göre şekillenebiliyor. Peki, seyahatseverler akla teknoloji geldiğinde, gezileri sırasında neleri görmek istiyorlar?
Sanal gerçeklik arıyoruz
Peki, rapordan ortaya çıkan enteresan teknolojik seyahat trendleri neler? Otelcilik ve konaklama sektörünün gelecekte sanal ve yaşadığımız gerçekliği birlikte kullanarak şekilleneceğini gösteren araştırmada, seyahatseverlerin yüzde 80’i rezervasyon yaptırmadan önce sanal turla kalacağı oteli gezebilmek istiyor. Araştırma, değişen seyahat alışkanlıklarının ortaya çıkardığı kişiye özgü ihtiyaçların neler olduğuna da ışık tutuyor. Her şeyin mobil hale geldiği günümüzde seyahatseverlerin yüzde 88’i mobil bir uygulama aracılığıyla rezervasyon, check in ve check out yapabilmek istiyor. Aynı şekilde, gezdiklerini ve gördüklerini başkalarıyla paylaşmak istiyor ve bunu sosyal medyayla yapıyor. Araştırmaya göre, 2 kişiden 1’i seyahat deneyimlerini paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyor. Seyahatseverlerin yüzde 85’i otellerinde kişisel Netflix ve YouTube hesaplarını kullanabilmeyi, yüzde 77’si mobil bir uygulama aracılığıyla oda servisi ya da başka hizmetleri kullanabilmeyi istiyor.
Otelin Instagram köşesi
Seyahat sırasında arkadaşlarıyla fotoğraf çekmeyen var mı? Ya da selfie çekmeyen? Her seyahate çıktığımızda güzel bir manzara önünde ya da ideal bir doğal ışığın altında bir fotoğrafımız olsun mutlaka isteriz. Araştırma yapılırken oldukça ilginç bir sonuç da, fotoğraf çekme konusunda yönlendirme yapan oteller oldu. Evet, yanlış duymadınız. Türkiye’de değil fakat yurt dışında bazı oteller, misafirlerinin daha etkileyici fotoğraflar ve selfieler çekmeleri için özel yönlendirme yapıyor. Örneğin havuz kenarında ‘instagram’ işaretli bir yer görürseniz, orasının ışığın en iyi geldiği, manzaranın en iyi şekilde yansıdığı yer olduğunu anlayabilirsiniz. Ya da otelin içinde fotoğrafların en güzel çıktığı dekorların olduğu yerleri ‘instagram’ yeri olarak işaretliyor. Hâl böyle olunca siz de ‘acaba nerede fotoğraf çektirsek’ diye aranmıyorsunuz.