Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTeknoloji yaşlıların hayatını nasıl kolaylaştırıyor?

    Teknoloji yaşlıların hayatını nasıl kolaylaştırıyor?

    Teknoloji dünyasında son 20 yılda çok fazla yol kat edildi. Son yıllarda hepimizin günlük yaşamını ve iş hayatını kolaylaştıran bir sürü akıllı teknoloji ile tanıştık ve her geçen gün de yenileri hayatımıza girmeye devam ediyor. Gençler modern teknolojinin içine doğduklarından onlar için yeni teknolojilere entegre olmak ve onları kullanmak son derece kolay, ancak yaşlı insanlar için o kadar da kolay değil. Buna rağmen 65 yaş ve üstü profilin bu yeni dünya düzenine adaptasyon konusunda hiç de fena iş çıkarmadığını söylemek mümkün. Öyle ki yapılan araştırmalar gösteriyor ki başlangıçta zor gelse de yaşlılar teknolojiyi hayatlarında fazlasıyla kullanıyorlar. Statista verilerine göre ABD’de 75 yaş üstündeki yaşlıların yüzde 41’i internet kullanıyor. 65-74 yaş grubunda internet kullanımı 2011’de yüzde 52 iken 2017’de yüzde 78’e yükselmiş durumda. Yaşlılar yalnızca bilgisayar kullanmakla kalmıyor. Akıllı telefon ve tablet de kullanıyorlar. Başka bir araştırmaya göre 75 yaş üstü yaşlıların yüzde 27’den fazlası tablet kullanıyor. Aynı araştırma raporuna göre 75 yaş üstü kişilerin yüzde 41’inin sosyal medya hesabı var. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre internet kullanan 65-74 yaş aralığındakilerin oranı Nisan 2014’te yüzde 5 ilen bu oran Nisan 2018’de yüzde 17’ye yükselmiş durumda. Peki internet teknolojileri ve akıllı cihazlar yaşlı insanların hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor? Bu haftaki yazımda teknolojinin yaşlı insanlarının hayatları üzerindeki etkisine baktım.

    İnternet teknolojileri
    İnternetin henüz aşağı yukarı 20-25 yıldır hayatımızda olduğu düşünülürse bu teknoloji ile büyüyen ve çalışan gençlerin aksine yaşlı insanlar için kullanımının çok kolay olmaması gayet normal. Kullanımda zorlansalar da internet yaşlılar için hayatı kolaylaştıracak pek çok imkan sunuyor. Örneğin online alışveriş herkes için olduğu gibi yaşlılar için büyük kolaylık demek. Haftalık market alışverişini internet üzerinden yapabilmek ya da evin başka bir ihtiyacını eve sipariş etmek yaşlıların hayatına konfor getirecektir. Bir diğer kolaylık Skype gibi uygulamalar ile aile ya da arkadaşlarla konuşabilmek. Malum günümüz şartlarında iş güç koşuşturmasında gençlerin ailelerine çok fazla vakit ayırabildiğini söyleyemeyiz. Ziyaretlerine kimsenin gelmediğinden şikayet etmek yerine aileleri ile internet üzerinden görüntülü konuşarak onlarla hasret giderek yaşlı insanların sayısının her geçen gün arttığını söylemek mümkün. Yaşlılar için eğlence de bir ihtiyaç. Özellikle sosyal medya ve oyun platformları bu bağlamda başı çekiyor. Sizin de ailenizde Instagram ya da pinterest gibi uygulamalar üzerinden yemek tarifleri ya da nakış örnekleri bakan ya da kahvehane yerine artık online’da okey oynayan yaşlı insanlar eminim vardır. Diğer bir eğlence alternatifi ise dizi tekrarlarını bulabilecekleri online TV platformları. İnternetin yaşlı insanların hayatına getirdiği bir diğer kolaylık ise fatura ödemelerini de diğer yaş grupları gibi kolayca bankacılık uygulamaları üzerinden yapabilmek.
    Akıllı telefonlar
    Akıllı telefonlar dendiğinde aklımıza gençler gelse de akıllı telefon teknolojileri yaşlılar için de önem kazanmaya başladı. Yakın zamanda artık pek çok evde kullanılmayan geleneksel ev telefonu kullanımının tarihe karışacağını söylemek mümkün. Bugün piyasada özellikle yaşlılar için üretilmiş telefonlar mevcut. Yaşlılara göre üretilen telefonların en ayırt edici özellikleri büyük tuşları olması ve büyük yazı karakterlerinin olması. Aslında dokunmatik ekran kullanımına da kısa süre içinde adapte olan yaşlı kullanıcıların arasının sosyal medya ve diğer eğlence uygulamaları ile de çok iyi olduğunu söylemek mümkün.
    Tabletler
    2010 yılında ilk iPad piyasaya çıktığından beri tabletler yaygın olarak kullanımda. Tablet sahibi olmanın yaşlılar için pek çok faydası var. Büyük ekran, harika uygulamalar, fiyatının laptop ve desktop’lara göre uygun olması, oyun için uygun olması ve taşınabilirlik. Ayrıca pek çok tabletin yazılımı ve kullanımı oldukça kolay. Bu bağlamda da tablet yaşlılar için iyi bir asistan.
    Giyilebilir teknoloji
    Hepimizin bildiği gibi yaş ilerledikçe sağlık konusu insan hayatında daha kritik bir hal alıyor. İyi beslenme ve spor ile diabet ya da kalp hastalıklarından korunmak mümkün hale gelebiliyor. Teknoloji bu konuda yaşlıların en önemli yardımcısı. Piyasada bulunan günlük aktiviteleri takip eden pek çok cihaz var. Adım sayarlar, akıllı saatler ve diğer fitness cihazları günlük aktiviteleri örneğin uyku, nabız ya da verilen kalorileri takip edebiliyor. Bu cihazların günlük yaşamı düzenleme konusunda desteği ötesinde belki de en önemli katkısı motivasyon. Yaşlılar bu cihazlar ile emin olun daha fazla hareket etmek isteyecek, kendilerine hedefler koyacak ve bu hedeflere ulaşmak için çaba harcayacak.
    Uygulamalar
    Mobil uygulamalar bilgiye hızlıca ulaşmamızı sağlayan günlük asistanlarımız. Haber, hava durumu, oyun, sosyal medya, alışveriş gibi pek çok alandaki uygulama hayatı kolaylaştırma ve günümüze eğlence katma açısından yaşlılar için de çok önemli. Yaşlı insanların evlerinde güvende olmaları açısından tasarlanmış pek çok uygumalama da mevcut. Diğer yandan tedavi süreçlerinde yaşlı insanlara yardımcı olan sağlık uygulamaları da var.
    Sağlık ve mobilite cihazları
    Yaşlılar için sağlık ve mobilite cihazları tarafında da geniş bir pazar mevcut. Kişisel alarm sistemleri bunlardan bir tanesi. Bu servis sayesinde yaşlı ve sakat insanlar evlerinde rahatça yaşamaya devam edebilirler. Boyna veya bileğe takılan cihaz ile günün herhangi saatinde oluşan acil durumda sağlık ekibini çağırmak mümkün. Kalp sağlığı olan yaşlı insanlar için ise evde kalp izleme monitörü bulundurmak oldukça faydalı olacaktır. Yaşlı ve yürümede zorlanan insanlar için sunulan mobilite cihazlardan bazıları şöyle; merdiven asansörü, mobilet ve elektrikli sandalye.

    Görsel kaynak: economist.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN