Neredeyse her gün, bilmem hangi ülkenin bilim insanları, bilmem hangi konuda yenilikçi bir gelişmeye imza atıyor. Bu mühendisler yaptıkları çalışmalar ile neredeyse hayatın her alanına etki ediyorlar. Yenilikçiliğin orijininde bir yeniliğe imza atıp, sonrada onu pazarlayabilmek yattığı için, firmalar ar-ge konularına son yıllarda daha fazla kaynak ayırmaya başladılar. Çağımızda bir teknoloji firması ayakta kalmak istiyor ise yenilikçiliğe önem vermek zorunda. Günümüzde buna dikkat etmeyen çok büyük şirketlerin ne hale geldikleri ortada.
Bu haftaki yazımda, teknoloji ve mühendislik çerçevesinde, öne çıkan en yenilikçi bilim insanlarından bahsetmek istiyorum.
Hung Herr
Foto: James Duncan Davidson
Massachusetts Institute of Technology, Medya laboratuvarında doçentlik yapan Hung Herr, biyometri grubu ile biyonik akıllı bacaklar konusunda çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda kendisi de akıllı biyonik bacak kullanan Herr, biyonik akıllı bacak konusunda kişisel yatırım da yapmış durumda. Bir sebepten dolayı bir uzvunu kaybetmiş olan kişiler için yeni ve daha iyi biyonik bacaklar geliştiriyor.
Geliştirdiği akıllı bacaklarda kullandığı biyohibrid malzemesi ile, protez iskeletinde yürüme esnasında, sisteme yerleştirdiği sensörlerden aldığı bilgileri değerlendirip daha rahat ve kullanışlı protez bacak oluşturma yolunda büyük başarılar elde etmiş durumda.
Bertolt Meyer
Bertolt Meyer, kalıplaşmış sınırları kaldıran birisi olarak karşımıza çıkıyor. Meyer Leipz Üniversitesi’nde profosör olarak görev yapıyor.
Meyer’i tam bir biyonik adam olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda bir belgesel bile hazırlamış. Duyarlı ve akıllı protezler ile birlikte yapay organlar tasarlıyor. Meyer aynı zamanda bir sosyal psikolog. Başkalarının bulunduğu zor durumların yerine önce kendisini koyarak, sınırları ortadan kaldırma yeteneğine sahip birisi. Meyer’in sol elinde, yine kendinin geliştirdiği biyonik protez bulunuyor. Fiziksel engel durumunu kendisini geliştirmek için kullanan Meyer, dünyanın en önde gelen biyonik tasarımcıları arasında yer alıyor.