Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiTeknoloji ve Mühendislikte En Yenilikçi 8 Bilim İnsanı

    Teknoloji ve Mühendislikte En Yenilikçi 8 Bilim İnsanı

    Neredeyse her gün, bilmem hangi ülkenin bilim insanları, bilmem hangi konuda yenilikçi bir gelişmeye imza atıyor. Bu mühendisler yaptıkları çalışmalar ile neredeyse hayatın her alanına etki ediyorlar. Yenilikçiliğin orijininde bir yeniliğe imza atıp, sonrada onu pazarlayabilmek yattığı için, firmalar ar-ge konularına son yıllarda daha fazla kaynak ayırmaya başladılar. Çağımızda bir teknoloji firması ayakta kalmak istiyor ise yenilikçiliğe önem vermek zorunda. Günümüzde buna dikkat etmeyen çok büyük şirketlerin ne hale geldikleri ortada.

    Bu haftaki yazımda, teknoloji ve mühendislik çerçevesinde, öne çıkan en yenilikçi bilim insanlarından bahsetmek istiyorum.

    Hung Herr

    HughHerrCo12

    Foto: James Duncan Davidson

    Massachusetts Institute of Technology, Medya laboratuvarında doçentlik yapan Hung Herr, biyometri grubu ile biyonik akıllı bacaklar konusunda çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda kendisi de akıllı biyonik bacak kullanan Herr, biyonik akıllı bacak konusunda kişisel yatırım da yapmış durumda. Bir sebepten dolayı bir uzvunu kaybetmiş olan kişiler için yeni ve daha iyi biyonik bacaklar geliştiriyor.

    Geliştirdiği akıllı bacaklarda kullandığı biyohibrid malzemesi ile, protez iskeletinde yürüme esnasında, sisteme yerleştirdiği sensörlerden aldığı bilgileri değerlendirip daha rahat ve kullanışlı protez bacak oluşturma yolunda büyük başarılar elde etmiş durumda.

    Bertolt Meyer

    Bertolt Meyer with a 'bionic man' modelled on himself

    Bertolt Meyer, kalıplaşmış sınırları kaldıran birisi olarak karşımıza çıkıyor. Meyer Leipz Üniversitesi’nde profosör olarak görev yapıyor.

    Meyer’i tam bir biyonik adam olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda bir belgesel bile hazırlamış. Duyarlı ve akıllı protezler ile birlikte yapay organlar tasarlıyor. Meyer aynı zamanda bir sosyal psikolog. Başkalarının bulunduğu zor durumların yerine önce kendisini koyarak, sınırları ortadan kaldırma yeteneğine sahip birisi. Meyer’in sol elinde, yine kendinin geliştirdiği biyonik protez bulunuyor. Fiziksel engel durumunu kendisini geliştirmek için kullanan Meyer, dünyanın en önde gelen biyonik tasarımcıları arasında yer alıyor.

    Abe Davis

    abe-davis-0113

    Massachusetts Institute of Technology’de doktora öğrencisi olan Davis, nesnelerin gizli özelliklerini ortaya çıkartmak için yeni bir video teknolojisi kullanıyor. Sesin neden olduğu küçük titreşimlerin toplanabileceğini,  görünürde hareketsiz olan nesnelerin bir videosundan, sesin yeniden oluşturabileceğini ortaya koymuş. Basit bir video ile herhangi nesnenin gizli özellikleri ile etkileşime geçilebileceğini gösteren bir algoritma geliştirmiş.

    John Donoghue

    john-donoghue_0011

    Donoghue, düşünce gücü ile protezlerin kontrol edilebiceği konusundaki araştırmaları ile tanınıyor. Donoghue, biyolojik ve nöro-mühendislik üzerine teknolojiler geliştiriyor.

    Manu Prakash

    manu-prakash_0111

    Manu Prakash, düşük maliyetli, yüksek teknoloji tıbbi cihazlar geliştiriyor. Prakash, Stanford Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde yardımcı doçent olarak çalışıyor. Gelişmekte olan ülkeler için düşük maliyetli, yenilikçi, teknolojik tıbbi cihazlar tasarlıyor. En önemli içatlarından birisi ise, bir damla kandan, sıtma teşhisi yapabilen ve cebe sığabilen mikroskobik kağıt diye biliriz. Bu cihazın maliyeti ise yaklaşık 1,4 TL.

    Nat Turner ve Zach Weinberg

    nat-turner-and-zach-weinberg-011

    New York’ta bulunan bir sağlık teknoloji şirketi kurucularından olan ikili, kanser hastalarının bilgilerini veri havuzunda toplayan bir yazılım geliştirdiler. Bu veri ağında, kanser tedavisi konusunda çalışan doktorların, hastalarından elde ettiği bilgiler, diğer hastaların tedavisinde kullanılmak amacıyla toplanıyor. Hangi doktorun hangi hasta hakkında bilgi girdiği belli olmuyor. Yazılımlarına, büyük şirketler tarafından büyük finansal destek sağlamayı başarmış durumdalar.

    Stewart Coulter

    StewardCoulter110

    Coulter, protez dünyasında devrimsel yenilikler getirdi. Stewart Coulter, bir uzvunu kaybetmiş insanları güçlendirmek için yenilikçi protezler geliştiriyor. 2014 yılında bir klinik çalışmasında, yeni geliştirilen bir protezin, 36 engelli ile denenmesi sonucu, katılımcıların %90’ının artık kapı kilidini açabildiği ve eskiden çok zor olan işleri kolaylıkla yapabildikleri ortaya çıkmış. Coulter, DEKA Araştırma ve Geliştirme şirketinde mühendis yönetici olarak çalışıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN