Teknoloji Kullanımı Konusunda Çocuğumu Nasıl Kontrol Edebilirim?
Teknoloji, günümüzde çocuklarımızla iletişim kurmak konusunda önemli bir araç.
Çocuklarınızın teknolojik açıdan da korunmaya, kontrol edilmeye ihtiyaçları var. Bu yazımda, teknoloji kullanımı konusunda çocuğunuzu kontrol etmenize yardımcı olacak önerilere yer verdim.
Teknoloji Kullanımı Konusunda Çocuğumu Nasıl Kontrol Edebilirim?
Bilmediğiniz, uzak durduğunuz bir konuda sağlıklı iletişim kuramazsınız.
Lütfen kendinizi biraz zorlayın, zaman ayırın ve teknoloji konusunda kendinizi geliştirmekten uzak kalmayın.
Teknoloji, yeni nesli ve siz ebeveynlerin hayatını nasıl şekillendiriyor?
Teknolojinin baş döndürücü gelişimi, yaşantılarımıza getirdiği kolaylık ve sunduğu bol seçenek ile birlikte vazgeçilmezimiz olarak hayatımızın merkezinde yerini aldı. İnternet 20. yüzyılın en önemli kitle iletişim araçlarından biri ve artık bilgi kaynağı olmaktan çok yaşamımızın bir parçası haline geldi. Fotoğraf, görüntü, metin, haber, bilgi ve verinin hızlı bir şekilde aktarılabilmesi, oyun, elektronik posta, video konferans, sohbet odaları, sosyal paylaşım ağları gibi hizmetlerin varlığı internet teknolojisini günümüzün en önemli gücü haline getirdi.
Türkiye’de 22 milyon 883 bin 288’ini çocuk nüfusu var.
Türkiye İstatistik Kurumu 2017 verilerine gore Türkiye nüfusunun %28,3’ünü çocuk nüfus oluşturuyor. Türkiye %28,3 ile 167 ülke arasında en fazla çocuk nüfusa sahip 97’nci ülke. Nüfus projeksiyonlarına göre, çocuk nüfus oranının 2040 yılında %23,3, 2060 yılında %20,4 ve 2080 yılında %19 olacağı öngörülüyor.
Türkiye’de 12- 18 yaş grubu gençlerin yüzde 3,6’sı İnternet ve teknoloji bağımlısı, yüzde 21,8’i ise bağımlılık sınırında.12 yaş öncesi çocukların İnternet kullanma süreleri ise günde 1 ile 4 saat arasında değişkenlik gösteriyor. En fazla vakit geçirilen alan oyunlarken, YouTube videoları, sosyal ağlar, mesajlaşma onu izliyor. Ekran başında geçirilen zaman gün geçtikçe artıyor. Bu süre; eğitici, geliştirici ve yaratıcılığı destekleyen program ve uygulamalar için kullanılabileceği gibi, kontrol edilmediğinde çocuğunuzun gelişimine zarar veren unsurları da içerebilir.
Çocuklarda uzun süre internet kullanmanın neden olduğu önemli problemlerden biri ise İnternet bağımlılığı.
İnternet Bağımlılığı Karşısında Alabileceğiniz Önlemler
Çocuklarınız çabuk öğreniyor ve hep daha fazlasını istiyor.
Çocuklar ve gençler hep daha fazla bilgisayar başında olmayı isterken, ebeveynler bu durumu kontrol edemediklerinden ve iletişimlerinin yavaş yavaş kopmaya başladığından şikayetçi. Vakit geçirmenin bir kısmının gerçek yaşam deneyimlerine ayrılması gerektiğini biz büyükler biliriz, oysa bunları çocuklarımıza aşılamamız gerektiğini genellikle unutur veya ihmal ederiz.
Saatlerce ekran başında kalmak, psikolojik sorunlarla birlikte fiziksel gelişim engellerini de beraberinde getirir ve zarar vermeye başlar. Zayıflayan sosyal ilişkiler, iletişimin azalması, gerçek hayattan zevk alamama, çabuk sıkılma, okul başarısında düşüş, dikkatini toplamada çıkan sorunlar… bunları görmezden gelemezsiniz.
Çocuklarınızın gerisinde kalmayın, onlarla birlikte öğrenin.
Ebeveynler olarak kullandıkları uygulamaları, oyunları, sosyal hesapları, takip ettikleri her ne varsa mutlaka deneyimleyin. Siz nasıl onunla gurur duyuyorsanız, onun da sizinle gurur duymasını istersiniz değil mi? Ayrı değil aynı teknolojik dünyada yaşıyorsunuz. Kuşak farkı kavramını teknolojik olarak ortadan kaldırabilirsiniz. Yeter ki kendinize güvenin.
Ortak etkinlik zamanları belirleyin.
Teknolojik bir ürünle veya başka bir etkinlik üzerinden ortak çalışma zemini oluşturun. Konsol oyunları, ortak tutacağınız bir blog, hep birlikte izleyeceğiniz bir film, ailecek okuyacağınız bir kitap, parçaları bileştireceğiniz puzzle, sonunda birlikte tadacağınız bir tarif… yeter ki birlikte yapın ve bu birliktelik duygusunu ona yaşatın.
Öğrendiklerinizi çocuğunuzla paylaşın ve öğrendiklerini paylaşmasını isteyin.
Her yeni gün yeni bir şeyler öğrenmek için bir fırsatlar doğurur. Siz öğrendiklerinizi paylaşırken, çocuğunuzun da paylaşmasını destekleyin. “Size öğretmek” çocuğunuzun kendine güvenini sağlamlaştırırken, daha fazla öğrenmek konusunda da hevesini arttırır. Üstelik bu paylaşımlar sayesinde çocuğunuzun edindiği bilgilerin faydasını da ölçebilirsiniz. Öğrenilen her yeni bilgi faydalı değildir, yeter ki edindiği zararlı bilgilere zamanında müdahale edebilin. Muhakeme yeteneğinin gelişmesi için ona fırsat verin ve doğrusunu öğretecek sabrı, ilgiyi gösterin.
Çocuğunuzun kahramanı olun.
Çocuğunuza hediye etmeyi düşündüğünüz teknolojik ürünleri satın almadan önce iyi düşünün ve araştırın. Yaşına uygun mu, sağlığını olumusuz etkileyecek mi, serbest zamanlarını değerlendirmesi için faydalı olabilecek mi? Bir ebeveyn olarak tüm bunları en başında düşünmek zorundasınız.
Teknolojiyi hediye ederken, onu nasıl kullanması gerektiğini, sorunlar karşısında alınabileceği önlemleri de öğretin. Bütünüyle hakim olduğunuz bir teknolojiyi çocuğunuza sunmak, sizi çocuğunuzun gözünde bir kahraman yapar ve size olan güvenini arttırır.
Kontrolü elinize alın.
Yaşına uygun aile filtresi kullanmayı ihmal etmeyin. Sizin İnternet’te gördükleriniz, çocuğunuz için uygun olmayabilir. Ekranında görmek istemediği bir fotoğrafı elleriyle kapatmasını beklemeyin. Çocuğunuzun kimlerle – nasıl iletişim kurduğunu bilin, onu mutlaka kontrol edin. Gördüğünüz olumsuzlukları yüksek sesle uyarmak yerine, anlamasını sağlayarak ortadan kaldırın.
Sosyal hesapları ve gizliliği önemseyin.
Paylaşmak çok güzel ve sosyalliğinin parçasıdır. Aynı zamanda kötü niyetli olabilecek insanlar için bir giriş kapısıdır. Güvenlik ve gizlilik ayarları, fotoğraf ve durum paylaşımları konusundaki gizliliği korumayı çocuğunuza öğretin.
Tüm bunları göz önünde bulundururken çocuğunuzun bilgisayar ve İnternet kullanımını süre olarak da kontrol etmeyi lütfen ihmal etmeyin.
Çocukların günlük bilgisayar kullanımı kaç saat olmalı?
- 6-7 yaşında iken günde yarım saat,
- 8-9 yaşında iken bir saat,
- 10-14 yaşında ise kademeli bir şekilde arttırarak sınırlandırabilirsiniz.
Çocuğunuzun ekran başında geçireceği zamanı yaşından hareketle planlamanız, sonrasında doğabilecek olası sorunları ortadan kaldırarak teknolojik hayatınızı kolaylaştıracaktır.
Küçük yaştaki çocuklar teknolojik cihazlara dokunmak ve keşfetmek isterler.
Şimdi sizlerin “bizimki 3 yaşında küçücük parmaklarıyla telefonumu açıp, kurcalıyor” dediğinizi duyar gibiyim. Çocuğunuz büyüdükçe dijital cihazların kullanımının özellikle ön ergenlik ve ergenlikle birlikte arttığını hatta çocuklarımızın hayatının en keyifli uğraşı haline geldiğini göreceğiz. Bu dijital cihazlar artık kaç yaşında olursa olsun çocuklarımızın hayatının önemli bir parçası. Dijital cihazların kullanımının sınırı ve kuralları sizin tarafınızdan belirlendiği sürece bunun hiçbir dezavantajını yaşamayacağınızı göreceksiniz.
Çocukların Teknoloji Kullanımı Konusunda Öneriler;
- Çocuklarınıza özel tasarlanmış teknolojik cihazlar kullanın.
- Size ait teknolojik cihazların “sizin” olduğunu net ve kararlı bir şekilde söyleyin.
- Önceden kararlaştırdığınız oyun saatleri dışında cihazlarınızı çocuğunuzun ulaşamayacağı veya bulamayacağı bir yere kaldırın.
- Seçilen uygulama ve oyunların, çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olduğundan emin olun.
- Kullandığınız cihazlarda yaş seçeneği varsa aktif hale getirin.
- Seçilen oyunların şiddet öğeleri içermemesine dikkat edin.
- Çocuğunuza bu cihazları kullanması için uygulayabileceğiniz sınırlar koyun ve bu sınırları ihlal etmemeye çalışın.
- Çocuğunuzun bu cihazları çok tercih etmemesi için ona farklı etkinlikler sunun. Birlikte oyun oynayın, sevdiği keki birlikte yapın ya da sevdiği bir konu hakkında etkinlikler hazırlayın.
- Bu cihazları ödül olarak kullanmayın. Eğer kullanırsanız cihazların değerini çocuğun gözünde artırmış olursunuz.
- Kullanılan cihazlarda girilmesini sakıncalı bulduğunuz siteleri özel filtre programı ile engelleyin.
- Bu cihazları birlikte zaman geçirme aracı olarak kullanabilirsiniz. Birlikte maç yapın, araba yarışı ya da stratejik oyunlar gibi iki kişilik oyunlar oynayın.
- Bu cihazların kullanımını yasaklamayın sadece sınırlayın çünkü dijital cihazların kullanımı aynı zamanda çocuklar arasında bir sosyalleşme aracıdır. Bu cihazlardaki oyunlar hakkında konuşup iletişim kurduklarını unutmayın.
- Özellikle ergenlik döneminde çocuğunuz sorumluluklarını yerine getirmediğinde bu cihazları tehdit unsuru ya da ceza olarak kullanmayın. Bu onu hırçınlaştırıp mevcut iletişiminizi de bozacaktır.
- Bu cihazların fazla kullanımının sonuçlarıyla ilgili haber, yazı ya da araştırmaları izlemesini ve okumasını sağlayın.
Çocuğunuz için güvenli internet kullanımı konusunda yapabileceklerinizi gözden geçirmek için aşağıdaki yazımı da okumanızı öneririm.
Fayda görmeniz dileğiyle.