Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    SağlıkTeknoloji geleceğin insanını yaratıyor

    Teknoloji geleceğin insanını yaratıyor

    Farklı bilim dallarını ve bilişimi birleştiren akımlar, yirmi yıl içinde hastalık nedir bilmeyen insanları, yapay zekanın entegre olduğu vücutları ve sonunda çok daha uzun bir ömrü ortaya çıkartmayı hedefliyor.

    İnsan 2.0

    Bilim dünyası bilişimle elele vererek birçok gelişmeyi hızlandırıyor. Bundan kısa bir süre önce sinir hücreleriyle iletişime geçebilen yapay sinir hücreleri üretildi. İnsan organları ise üç boyutlu yazıcılarda ve laboratuvar şartlarında üretilebiliyor. Diğer yanda yapay zeka ve robotların gelişimiyle ilgili her geçen gün bir yenilikle karşılaşıyoruz. Vücuda yerleştirilen çipler ise basit işlevleri kontrol etmek bir yana, kronik hastalıkları önleyecek özellikler kazanıyorlar.

    Kaliforniya’da 60’lı yıllarda ortaya çıkan Transhümanizm, gelişen teknolojilerle insanın doğasını, hatta ölümlü olma durumunu değiştirmek istiyor. Transhümanizm’e göre nanoteknoloji, biyoteknoloji, bilişim teknolojisi ve bilişsel bilim bir arada ilerleyecek. Bunun sonucunda gerçeklik simülasyonu yaratma, yapay zekayla insan zekasını birleştiren süper zekayı gerçekleme ve insan vücudunu dondurarak gelecekte çözebilme gibi teknolojileri konuşmaya başlayacağız.

    Yapay zeka 15 yıl sonra beynimizde
    Doksanlı yıllarda yayımladığı kitaplarında yaptığı gelecek tahminlerinin büyük bölümü gerçekleşen Ray Kurzweil ise Singularity adlı bir akımın öncülüğünü yapıyor. Google’ın Mühendislik Bölümü’nün başına getirdiği Kurzweil’in yeni tahminlerinin başında yapay zeka geliyor.

    Beyin ve yapay zeka birleşecek

    Ünlü matematikçi Alan Turing’in adıyla anılan Turing Testi’nin geçileceğini (geçen yıl başarılı olan Turing Testi hakkında tartışmalar sürüyor) ve yapay zekanın 2023 yılında insandan ayırt edilemeyeceğini iddia eden Kurzweil, 2030’da insan beyninin bir kısmının yapay zekayla birleşeceğini, 2040’ta ise büyük bölümün yapay zekadan ibaret olacağını iddia ediyor.

    30 yıl sonra insan yerine hologram olacağız
    Gelelim projelere… Rusya’nın genç milyarderlerinden Dimitry Iytskov’un başlattığı Avatar 2045 adlı proje, 2020 yılına kadar insan vücudunun eş bir robot kopyasını yaparak uzaktan yönetilebilmesini hedefliyor.

    avatar 2045

    Projenin diğer üç aşaması ise şöyle: 2025’e kadar beynin ve anıların bu avatara aktarılabilmesi, 2035’te insan kişiliğinin tamamen aktarılması, 2045’te ise insana ait tüm özellikleri bir holograma kopyalayarak insanı fiziksel formdan çıkarmayı hedefliyor.

    Beyin kopyalama işiyle tek ilgilenen şirketler değil. ABD, Japonya ve Çin’de yıllardır benzer çalışmalar var. Avrupa Birliği de yapay bir beyin yaratmayı hedefleyen Human Brain Project’e 1 milyar Euro yatırım yaptı. İlk sonuçların 2023’te alınması hedefleniyor.

    Kronik hastalıklar bitiyor
    İnternetin ilk hâlini Arpanet adıyla geliştiren kurum olan DARPA’nın (ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı) yeni projeleri de tüyleri diken diken edecek nitelikte.

    ElectRx, sinir sistemine doğrudan yerleştirilen implantlarla kireçlenme, posttravmatik stres bozukluğu, Crohn hastalığı ve depresyonun ilaçsız tedavisini amaçlıyor.

    nanobot

    Bir diğer çalışma ise bugüne kadar bir oyun kartı destesi büyüklüğünde olan implantları, 1 santimetrekareden küçük boyuta düşürecek. Böylece basit operasyonlarla doğrudan sinire eklenmeleri mümün olacak. Bu implantlar, düzenli olarak sinir iletilerini dinleyerek, gönderilerde düzenleme yapabilecek.

    Hastalıkları yapay zeka tedavi edecek
    Hormonları, sinirleri ve birçok vücüt işlevini kontrol edebilecek implantlar, diyabet, çeşitli kalp hastalıkları, sinirsel hastalıklar, birçok kronik hastalığı yönetilebilir hâle getirecek. Duyma ve görme engellerini de ortadan kaldırılabilecek bu çiplerin internete bağlanabilmesi, vücut işlevlerimizin tek bir noktada toplanarak yeni hastalıkların sürekli gözlem altında tutulmasını ve tanınabilmesini kolaylaştıracak.

    Geleceğin tedavi yöntemlerini ise yapay zekaya bırakarak, tedavi simülasyonları denemek ve doğru tedavinin insan denek olmadan bulunmasını sağlamak da sağlık alanında bizi rahatlatacak.

    i know kungfu

    Matrix’teki Neo gibi bilgiler beynimize yüklenebilecek
    DARPA’nın RAM adlı projesi, hafıza kayıplarını beyne yerleştirilen bir çipte saklanan anılar ile önlemeyi hedefliyor. Doğru sinirleri uyararak öğrenmeyi kolaylaştıran çip, insanın reaksiyon süresini de düşürecek. Proje, mükemmel bir asker yaratma hedefi taşıdığı için biraz korkutucu gözükse de, Matrix filminde Neo’nun Kung-Fu öğrendiği sahneyi de akla getiriyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN