Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikTehlikeli yazılımlar yüzünden bilgisayarınız zarar görmesin

    Tehlikeli yazılımlar yüzünden bilgisayarınız zarar görmesin

    Tehlikeli yazılımlar PC’deki verilerinizin kaybına ya da sisteminizin zarar görmesine sebep olabilir. Yapmanız gerekenleri ve tehlikeli yazılımlar listesini bu yazıda bir araya getirdim.

    Yazılımlarınızı güncel tutmadığınızda, özellikle bazıları tehlike yaratmakta pek başarılı. Sık sık açıkları bulunan yazılımlardan kullanışlılığı sebebiyle vazgeçemiyorsanız, bunlara dikkat edin.

    İnternet kaynaklı saldırılara karşı korunmak için tavsiye listesinin başında bir antivirüs ya da güvenlik yazılımı kullanmak gelir. Güvenli bir kullanım alışkanlığının bir parçası da kurulu programları güncel tutmaktır. Böylece, kötü amaçlı yazılımların PC’nin kontrolünü ele geçirmesini sağlayan tehlikeli güvenlik açıkları kapatılmış olur.

    Bir yazılım ne kadar yaygın olursa, potansiyel tehlike derecesi de o kadar yüksek olur, bu artık herkesçe bilinen, neredeyse temel bir kuraldır. Aşağıda en son sürümde güvenlik nedeniyle kullanmanız gereken popüler programları listeledim.

    Adobe Flash Player

    Bugüne dek bir çok kez sahip olduğu ciddi güvenlik açıkları sebebiyle gündeme gelen Flash ile sadece manipüle edilmiş web sayfasına girmek bile bir virüs veya Truva atına kapılmak için yeterli oluyor. Uzaktan kod çalıştıran bu kötü niyetli yazılımların yanı sıra, Flash’ın ortaya çıkardığı bir başka tehdit de, verilere izinsiz erişim sağlayabilmesidir. Bunlardan iki önlemle korunabilisiniz: Flash Player’ı güncelleyin veya kaldırın.

    Tehlikeli yazılımlar - Adobe Flash iyi bir örnek

    Kullanmak istiyorsanız, her daim son sürümü kullandığınızdan emin olun. Flash Player’sız yapabiliyorsanız, Adobe Flash Player Uninstaller ile kaldırın, bu yazılım bir kerede birden fazla Flash türevini sistemden kaldıracaktır. Adobe’nin eski amiral gemisi olan bu yazılım, giderek daha az zorunlu kullanıma konu oluyor, çünkü giderek daha fazla web sitesi HTML5’e geçiş yapıyor. Örneğin, YouTube, 2015’in başından beri HTML5 kullanıyor. Ayrıca, Adobe Flash’ı 2020’de durdurmak istiyor.

    Java

    Java Runtime Environment adıyla çeşitli yazılımların ve web uygulamalarının çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu Java, farklı cihaz sınıflarını destekler, PC’lerde ve bazı cep telefonlarında çalışır. Bu durum, siber saldırganlar için çekicidir: Java güvenlik açıklarından yararlanan tehlikeli yazılımlar, birden fazla işletim sistemi altında benzer şekilde olarak çalışabilirler. Korunmak için Java’nın son sürümünü yüklemeyi unutmayın.

    WinRAR

    Her ne kadar paralı sürüme geçiş için uyarı verse de, 40 günlük deneme sürümü bittikten sonra da sonsuza kadar kullanılabilen WinRAR arşivleme yazılımının NACEV2.DLL adlı dosyasında bir güvenlik açığı bulundu. WinRAR, bu DLL dosyası ile ACE uzantılı sıkıştırılmış dosyaları yönetiyordu. Ancak 2005’ten bu yana güncellenmeyen bu DLL, WinRAR’ın da kaynak kodu erişimi olmaması sebebiyle, sıkıştırma biçiminin sistemden çıkartılmasına sebep oldu. Bu sebeple sisteminizde WinRAR varsa 5.7 sürümünden sonrası olduğundan emin olun.

    Programlarda otomatik güncelleme nasıl yapılır?

    Bir zamanlar programları güncellemek için iyi bir yardımcı olan Secunia Personal Software Inspector (PSI), otomatik olarak birçok güncelleme yükleyebiliyordu. Ancak yazılımın üreticisi 2018’de güncellemeyi durdurdu, ancak alternatifler PSI’ın rolünü almaya hazır. İşte alternatifler…

    Tehlikeli yazılımlar karşısında SUMO kullanabilirsiniz

    Avast Antivirus

    Avast güvenlik yazılımı bir yazılım güncelleyici ile gelmektedir. Araç, kurulu programların güncel olup olmadığını saniyeler içinde kontrol eder. Sabit sürücüde güncel olmayan uygulamalar varsa, Avast bunları tek bir tıklamayla istek üzerine günceller; Otomatik güncellemeler, Avast Premier’e (ücretli) yükseltme gerektirir.

    Zaten bir antivirüs aracı kullanıyor ve sadece Avast Yazılım Güncelleyicisini kullanmak istiyor musunuz? O zaman Avast Free’yi kurun ve diğer modülleri seçin, özellikle dosya sistemi, davranışsal, web ve e-posta koruması. Avast Free Antivirus yazılımını mevcut bir antivirüs aracına paralel olarak, tamamen koruyucular da dahil olmak üzere kurmak sorun oluşturmaz. Çünkü Avast, rakip bir koruma ürününün varlığını tespit eder ve ardından pasif moda geçer. Avast virüs korumasını devre dışı bırakır, diğer (isteğe bağlı tarama) modülleri ise işlevsel kalır.

    SUMo: Software Update Manager

    SUMo, güncelleme araştırmasında uzmanlaşmış ve muhtemelen Secunia PSI yazılımının en iyi alternatifidir, zira program envanterini eski sürümlere karşı tarayabilir. Üstelik ayarlarda yapacağınız bir değişiklikle beta sürümdeki yazılımları da bu taramaya dahil eder.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN