Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTatildeyken aklınız işinizde kalmasın

    Tatildeyken aklınız işinizde kalmasın

    tatilMobil teknolojiler hayatımıza eğlence ve keyif kattığı gibi, sayelerinde sürekli online oluşumuz işle olan bağımızı da daimi kılıyor. Z kuşağı ya da genç bir Y kuşağı mensubu değilseniz çok eski değil bir 10-15 yıl evveline döndüğünüzde toplantı ya da işle alakalı herhangi bir konu için birilerine ulaşma çabalarının zorluklarını hatırlayacaksınızdır. E-mail kullanımının çok yaygın olmadığı, ofis telefonunun öncelikli tercih olduğu hatta bugünlerde adını nostaljik teknolojiler kulübüne yazdırmış olan faksın yaygın olduğu o dönemlerde birine ulaşamamak ulaşabilmek kadar normaldi.

    Bugünlerde ise iletişim kurmak istediğimiz bir kişiye dünyanın neresinde olursa olsun çok nadir durumlar dışında ulaşamamak diye bir cevabı hiçbirimiz kabul etmiyoruz. SMS’in dahi demode olduğu hız çağında sosyal ağlar, Skype, WhatsApp derken hayatımızda olan yüzlerce iletişim kanalı her birimizi her an erişilebilir yapıyor. Teknolojinin geldiği bu nokta sevgilinize, eşinize, dostunuza her istediğinizde ulaşabilme lüksünü cebinize koyarken, çoğumuzun hoşuna gitmese de aynı lüksü tatilde dahi olsanız ortağınıza, iş arkadaşlarınıza ve elbette patronunuza veriyor. Artık Acun’la Survivor’a gitmediğiniz sürece kafa olarak yüzde yüz tatile çıkmak diye bir şey yok. Fiziksel olarak dünyanın öteki ucuna dahi gitseniz cebinizde akıllı telefonunuz ve mobil internetiz oldukça aklınız bir şekilde işinize hep bağlı kalıyor. Dahası “kendi cihazını getir” kafasıyla kişisel cihazlarını hızla kurumsallaştıran Y ve Z kuşağı için ipin ucu çoktan kaçmış durumda. Aslında sadece bu kuşaklar için de değil, bugün iş dünyası için çok da eski olmayan bu yeni nesil yaşam şeklini genç yaşlı herkes benimsemiş durumda.

    En çok mail kontrol ediliyor

    TripAdvisor’un geçtiğimiz yıl 10 farklı ülkeden 16 bin 100 kişiyle gerçekleştirdiği ve çalışanların tatildeyken işleriyle olan etkileşimlerini sorguladığı araştırma birbirinden çarpıcı sonuçlar içeriyor. Katılımcılar arasında 2 bin 100 kişiyle en yüksek orana sahip olan Amerikan vatandaşlarının bu araştırmaya göre yüzde 77’si tatilde çalışmaktan vazgeçmiyor. Diğer dokuz ülke katılımcılarının tatilde çalışma oranı ise yüzde 40. Amerikalıların tatilde işten uzaklaşmamalarının ana nedeni acil bir durumda işten kendilerine ihtiyaç duyulacağını düşünmeleri. Çalışanları bu düşünceye sürükleyen ise elbette sürekli online olmaktan ötürü bir şekilde gündemi ve kendi iş dünyalarında olup biteni kaçırma korkuları. Böyle düşünenlerin oranı yüzde 65. Hatta bu grubun yüzde 18’i tatilde işten koptuklarından kendilerini suçlu hissettiklerini söylüyorlar.
    Working on beach

    Tatilde çalışanları işleri ile ilgili en çok meşgul eden aktivitelere baktığımızda ise mail kontrol etme ilk sırada karşımıza çıkıyor. Bu oran Amerikalılar için yüzde 91 iken genel ortalama yüzde 65. Mail kontrolünü maillere cevap vermek, sesli mesajları kontrol, işle ilgili doküman hazırlıkları ve sesli mesajlara dönüş yapmak takip ediyor. Randstad tarafından, 2014 yılı ilk döneminde gerçekleştirilen Türkiye’nin de dahil olduğu “Global İş Dünyası Eğilimleri Araştırması”na göre ise çalışanların neredeyse yüzde 30’u işverenlerinin tatil sürecinde kendilerine erişim beklentisi olduğunu, gönüllü olarak mobil cihazlarından gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Bu istatistikler bugünün “bağlı dünyası”nda tatilde dahi işten uzaklaşmamızın mümkün olmadığını ispatlar nitelikte.

    Seyahat çantanızda teknolojiye yer açın

    Rakamlar bir yana, internet ve mobil cihaz bağımlılıklarımızı tatilimize taşıyarak; işimizi dolaylı olarak tatilimizin bir parçası yapmak dahi kendi başına patronumuzu mutlu etmek için yeterli olmayacaktır. Tatildeyken size işle ilgili acil bir şey iletildiğinde o konuyu hızlıca ve basit bir şekilde çözebilmeniz kızgın kumlardan serin sulara atlamak gibi bir his olmasa bile o kumlara bir sonraki yıl sizi yeniden götürecek maaşı veren işinizi elinizde tutabilmeniz için kritik. Peki tatilde aklımızın işimizde kalmaması ya da en azından işle ilgili acil sorunları kolaylıkla halledebilmemiz ve gerektiğinde ofise tabiri caizse ışınlanabilmemiz için hangi teknolojilere tatil çantamızda yer açmamız gerekiyor? Buyursunlar:

    lenovo a3000

    Tatilde işinizi görecek tabletler

    İşverenden çalışana kadar mobilite kişilerin çalışma şeklinde ve şirket içi iletişime önemli değişimler getirdi. Birçoğumuz kişisel mobil cihazlarımızı artık özel işlerimizden daha çok iş için kullanıyoruz. İş ve günlük hayatımızı çok fazla iç içe yapan bu durum tatilde işle ilgili çözmemiz gereken durumlarda bizim için avantaja dönüşüyor. Ekranları büyüyen ve fonksiyonları güçlenen akıllı telefonlarca günlük kullanımlarında pabucu dama atılan tabletler tatilde bile aklında iş olanların çantasındaki üç temel ihtiyaçtan biri durumuna geldi. Tablet konusunda seçenek çok. Buradaki tercihinizde seyahat sıklığınız, kullanım amacınız ve yaptığınız işe en önemli etkenler. Öne çıkan en önemli kriter ise pil ömrü. Bu açıdan benim önereceğim ilk üç tablet; 9500 mAh bataryaya sahip bu 12.2 inçlik Samsung Galaxy Note Pro, 8820 mAh bataryaya sahip iPad Air ve 8 saat 28 dakikalık pil ömrü ile iPad mini 2. Fiyat bakımından bu üç tablete nispeten avantajlı olan Lenovo A3000 ise 7 saat pil ömrü ve 345 gram ağırlığı ile iyi bir seçenek. Her yerde Wi-Fi bulamayacağınız ihtimalini göz önüne aldığımızda bu cihazların 3G özellikli olanlarını seçmek artınıza olacak. Diğer tablet seçeneklerini görmek ve satın almak için tıklayın.

    hp-x360

    Laptop’suz çıkmam abi diyenler için 2’si 1 arada

    Tatilde bile Laptop’un sunduğu performanstan vazgeçemeyenler için 2’si 1 arada Laptop’lar, dizüstü bilgisayarların performansını, tabletlerin taşınabilirliği ve eğlencesini bir araya getiriyor. Kompakt tasarımları ile dilediğiniz yere yanınızda taşıyabileceğiniz 2’si 1 arada laptop’ların en önemli artıları uzun pil ömürleri. Bu cihazlar güçlü performansın yanı sıra sunduğu etkileyici görsel deneyimle de kullanım amacınız ister iş, ister eğlence olsun tüm ihtiyaçlarınızı tek bir ürünle karşılıyor. 2’si 1 arada segmentinde başarlı dokunmatik performası ve dört saat kesintisiz çalışabilme özelliği ile dikkat çeken HP Pavilion x360 uygun fiyatı ve gösterişsiz tasarımı ile tatilde iyi bir iş arkadaşı olabilecek kapasitede. Tek kusuru 1.4 kg’lık ağırlığı. Diğer seçenekler için buraya tıklayabilirsiniz.

    Ogio Covert

    Taşınabilir şarj cihazları hayat kurtarıyor

    Akıllı telefon ve diğer mobil cihazlarımızda sayıları sürekli artan uygulamalar için batarya düşmanları desek yeridir. Pil ömrünüzden ömür tüketen uygulamalardan bazıları var ki atsak atılmıyor silsek silinmiyor. Plajda uzanıp sıkılmalarınızı müzik, oyun, selfie derken akıllı telefonunuzla son vermeye çalışırken telefonunuzun mail box’ına patronunuzdan düşen mail, şarjınız yüzde 5’lere düştüyse içinize ateşler düşürebilir. Bu durumda ya telefonu bırakıp denize doğru koşup kendinizi serin sulara bırakacaksınız ya da çantanızdaki taşınabilir şarj cihazınızı çıkarıp keyfinize bakacaksınız. Taşınabilir batarya kategorisinde onlarca alternatif var aslında. Powerbank’ler, Batary Case’ler, Power Dock’lar hatta mobil cihazlarınızı şarj edebilen donanıma sahip ve laptop çantaları var. Sahip olduğunuz mobil cihaza göre MediaMarkt’taki onlarca çeşit taşınabilir şarj cihazını görmek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. Benim ilk önerim Ogio Covert Sırt çantası olacak. Bu çanta uçak seyahatleri için ideal. Çantanın ilk bölmesi laptop’u koymak için diğer bölme ise akıllı telefon ve diğer cihazları şarj etmek için. Ayrıca çanta suya da dayanıklı. Apple fanları için ise aynı anda 5 iOS cihazı şarj edebilen Griffin PowerDock 5 diğer önerim.

    Penclic Bluetooth
    Yazmaktan çizmekten tatilde bile vazgeçemeyenlere gelsin

    İş tanımınızda yazı yazmak, çizim yapmak ya da rapor hazırlamak gibi sorumluluklarınız varsa ve öğle aralarını 5 dakika uzattığınızda yüzü beş karış olan bir yönetici ile mesai harcıyorsanız emin olun o iş peşinizi tatilde de bırakmayacaktır. Bu yüzden buna hazırlıklı olmak adına tatile çıkarken iki şort bir terlik dışarıda bırakıp şu cihazlardan size uygun olanı valizinize almak kârınıza olacak. Booqpad, hem kılıf olarak kullanılabilen hem de klasik not alma işlemlerinizi gerçekleştirmenize olanak tanıyan çok amaçlı bir ürün. Sol tarafına iPad Mini’nizi koyabildiğiniz kılıfın sağ tarafında 50 sayfalık not alınacak bir bölüm bulunuyor. Bir diğer önerim Bluetooth ile çalışan ve kalem gibi görünen Penclic Bluetooth Mouse’u kullanmak çok hızlı ve kolay. Mouse’da kaydırma tekerleği ve her türlü zemin üzerinde çalışan lazer sensörü bulunuyor.İki aylık şarj ömrü bulunan ürünün çok bir şarj derdi de yok. 5.6 mm kalınlığındaki Rapoo E9070 kablosuz klavye çantanızda çok fazla yer kaplamayacak. Cihazın üzerinde yer alan ses ayarı ve internet için entegre kısa yol tuşları ile kullanımı kolay. Klavyeyi, 2.4 GHz kablosuz erişim ile herhangi bir bilgisayara bağlantı sağlayabilirsiniz.

    90mm

    Bu uygulamalarla ofisiniz cebinizde

    Tatile çok eşya götürmeyi sevmeyen, bir sırt çantası bana yeter diyenlerdenseniz mobil teknolojiler dünyası cihazlarınızı evde bırakmanız için de size güzel fırsatlar sunuyor. Ofisinizi cebinize koyacak bu uygulamalar arasında benim önereceğim üç başarılı uygulama var. İlki Fuze. Bilgisayarınızda ve mobil cihazlarınızda kullanabileceğiniz sesli arama ve video konferans uygulaması VoIP teknolojisi ile çalışıyor. Uygulama sayesinde gruplarla içerik paylaşmak, PowerPoint animasyonları hazırlamak, Outlook ve Google üzerinden toplantı ayarlamak mümkün. Uygulamaya iOS, Android, OSX, Windows ve Linux’dan erişilebiliyor. İkinci önerim GoToMyPC. Bu uygulama sayesinde herhangi bir internet bağlantısı olan cihazdan güvenli bir şekilde bilgisayarınıza erişim sağlamanız mümkün. Eğer tatildeyseniz ve iş bilgisayarınızdan önemli bir dosyaya ihtiyacınız varsa bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Ayrıca uzaktan çıktı alabilir, dosyaları transfer edebilir ve kısa yollar oluşturabilirsiniz. Son önerim ise Inky. Masa üstü ve mobil cihaz uygulaması Inky ile mail kutunuzu uzaktan yönetebiliyorsunuz. Bu uygulama e-maillerinizi konusuna göre otomatik olarak sınıflandırır ve işaretler. Ayrıca mailleri öncelik sırasına göre de ayırır. Bu sayede seyahatten döndüğünüzde maillerin arasında kaybolmaz, önemli mailleri kolaylıkla görebilir ve cevaplandırabilirsiniz.

    Her şeyin başı internet

    Bu bölüm tatilde yurt dışına gitmeyi tercih edenler için. Malum yanınızda son teknolojik cihazlar da olsa internete bağlı olmadıkça size bir faydası olmayacaktır. Ofisteki arkadaşlarınızla konferans yapmak, işinizle ilgili herhangi bir konuda araştırma yapmak ya da en basitinden maillerinizi kontrol etmek için internete ihtiyacınız olacak. Evet, Wi-Fi her zaman çalışır dediğinizi duyar gibi oluyorum. Haklısınız, eğer gideceğiniz ülkede hizmet alamazsanız ya da telefonunuzun kilidini açamazsanız bile mobil cihazınızı ya da laptop’unuzu Wi-Fi ile kullanabilirsiniz.

    Woman using her cell phone in front of Eiffel Tower

    Yurt dışına çıkmadan bir hazırlık da işimizle ilgili hemen hemen tüm temel fonksiyonları yere getirebildiğimiz akıllı telefonlarımız için gerekiyor aslında. Aklınızda olsun; akıllı telefonlar bütün dünyada GSM teknolojisini kullanırlar ancak CDMA teknolojisini kullananlar yalnızca belli ülkelerde çalışırlar. Ek olarak, telefonunuzun gideceğiniz yerdeki sinyal tipine uygun olduğundan da emin olmalısınız. Öte yandan yurtdışında telefonunuzu kaygısızca kullanmak, süratle çok yüksek faturalara sebebiyet verebiliyor. Eğer telefonunuzun belli bir şebeke kısıtlaması yoksa yerel bir şebekeye erişim şansı verecek bir SIM kart alarak dolaşım ücretlerinden kaçınabilirsiniz. Yerel bir SIM kart kullanmak, yurtdışında arama yapmak, mesajlaşmak ya da veri kullanmak için açık ara en ucuz yol. Bir dönem çok yaygın olan mobil modemler ise bugünlerde fiyatları çok daha cazip hale gelen yurtdışı internet paketleri ile eski popülaritesinden uzaklaşmış gözüküyor.

    NuForce-Cube

    Valizde hâlâ yeri olanlar için tavsiyelerim var

    Tatilde deniz kenarında arkanızda dalga sesleri varken de konferans görüşmesi yapabilmeniz mümkün. Kulaklığınızı NuForce Cube isimli bu portatif cihaza taktığınızda dijital-analog bu dönüştürücü sayesinde ses kalitesi artacak ve ayrıca konuşma kalitesi de iyileşecek. Standart siyah ve beyaz kulaklıklarla yetinmek yerine önereceğim Happy Plug kulaklıklar içine yerleştirilmiş olan mikrofonlar ile konferanslar için ideal. Küçük, orta ve büyük boyda üretilen çeşitleri uçakta müzik dinlemek için de oldukça uygun. Çalışırken müzik dinlemekten vazgeçemeyenler valizlerinde mini bir hoparlöre yer ayırmalılar. Kinivo ZX100 Mini Portable Speakers mini şarj edilebilir hoparlörle ses kablosunu telefon veya laptop’a takarak 360 derece yüksek ses kalitesi elde edebilirsiniz. Hoparlör bataryası altı saate kadar dayanır. Eğer seyahatinizde hava değil kar yolu kullanacaksınız yolda çalışırken bir aydınlatma cihazı çok işinize yarayacak. Satechi’nin akıllı led lambası esnek yapısı sayesinde her yere uygun ve zamanlama özelliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca USB girişi sayesinde telefonunuzu şarj edebiliyorsunuz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN