Başta bilişim sektörü olmak teknoloji ile içli dışlı birçok sektörün şu sıralar en sıcak gündemi olan Blockchain alanında dünyada farklı problemlere çözüm üreten girişimler ortaya çıkmaya başladı bile. İşin somutlaşan bacağından bahsetmeden önce Blockchain konusunda kısaca bilgilerimizi tazelersek; merkezi yapılar olmaksızın, güvenli ve kalıcı veri kayıtları oluşturulmasını ve saklanmasını sağlayan bir yaklaşım Blockchain. Başka bir ifade ile ise birbirini tanımayan insanların merkezî yapılara ihtiyaç duymaksızın değer takası yapabilecekleri, manipüle edilemez teknolojik bir altyapının kullandığı bir platform diye tanımlamak mümkün. Geleceği değiştirecek bir teknoloji olarak lanse edilmesinin altında çok önemli gerekçeler olan Blockchain’i anlamak ve iş modellerini bu yeni teknoloji özelinde revize etmek bugün herkesin gündeminde olan bir mesele. Peki bu gerekçeler temelde neler? Daha doğrusu Blockchain ile hayatımızda neler değişecek? Kesinlikle çok şey değişecek. Bankacılık süreçleri, ithalat, ihracat işleri, farklı bürokratik işlemleri kısacası güven tesis etmek üzere yapılan birçok işlemde bu teknoloji sayesinde hem de vites büyütülecek, hem de süreçler daha şeffaf yürütülecek. Bahsettiğim konuların hayata geçmesi ise bu alanda hem kamu hem özel sektörün atacağı adımlara bağlı. Bu yazımda bir araya getirdiğim Blockchain tabanlı dünyada gözde olan beş girişimin detaylarına girmeden önce kısaca bir süre Türkiye’de hayata geçen Blockchain Türkiye Platformu’ndan( BCTR) bahsetmek isterim. Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından kısa bir zaman önce hayata geçirilen platform, blockchain teknolojisinde; girişimcilerin desteklendiği, yeni iş modellerinin çalışıldığı, Türkiye’nin bu konuda söz sahibi ülkelerden biri haline gelerek geleceği tasarladığı bir dünya yaratmak amacıyla kuruldu. Kâr amacı gütmeyen bir platform olan BCTR, Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemini yaratma ve yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesi hedefiyle faaliyetlerini yürütecek.Platform; düzenleyeceği eğitimler ve etkinlikler ile çeşitli bilgilendirici yayınlar ve içeriklerin yanı sıra bilim, sanayi ve teknoloji akademileri, düşünce kuruluşları, üniversiteler, diğer ülke ve birliklerin Blockchain platformları ve konsorsiyumlarıyla da önemli iş birliklerine imza atacak.Türkiye’de özellikle düzenleyici otoriteler ile özel sektör ve akademi arasında köprü kurma açısından kritik bir rol üstlenecek bu platformun Blockchain alanında iş yapmak isteyen girişimci beyinlere de cesaret vereceğini ekleyeyim. Şimdi gelin son dönemde dünyada dikkat çeken,farklı disiplinlerde hizmet veren Blockchain odaklı girişimlerin detaylarına bakalım.
DAC
Açılımu Decentralized Audio Content olan DAC, Blockchain teknolojisi üzerine kurulmuş bir bağımsız ses ve içerik platformu. Sitede tüm içerik oluşturucuları ve tüketicileri teşvik için yenilikçi bir ekonomik yöntem kullanılıyor. DAC’ın en önemli özelliği mevcut merkezi modellerin aksine gelirlerin, çoğunluğunun içerik oluşturucuları ve bunları destekleyen kullanıcılar tarafından kazanılıyor olması. İçerik üreticilerini ödüllendirmenin yani sıra sitede tüm IP telif hakki ve kullanıcı verisi güvenliği de sağlanmakta.
Verifier
Verifier yeni ve heyecan verici bir Blockchain girişimi. Şirket, yerel aracıları veya doğrulayıcıları kullanarak gelir, belge, etkinlik, anlaşma veya veriyi doğrulayabiliyor. Örneğin Verifier kredi başvurusunda bulunan müşterilerin verilerini hızlı bir şekilde doğruluyor. Sitenin P2P ve B2B çözümleri mobil uyumlu ve tamamen güvenilir. Şirket, uygulamayı Google Play’den veya App Store’dan indiren yeni kullanıcıları çekmek için küresel bir akım başlatmayı hedefliyor.
Alchemy Coin
Alchemy Coin Blockchain tabanlı bir borç verme uygulaması. Platform tüm dünya üzerinde borç vermek ve almak isteyen kişileri bir araya getiriyor. Şirket sermayesi özel yatırımcıların katılımıyla 30 milyon doları aşmış durumda.
Enkidu
Şirket avukatları ve denetçilerine veda etmek için hazır mısınız? Enkidu, küçük bir işletmede neredeyse her durumu ele alan 14 akıllı sözleşmeyi sağlayan bir yasal teknoloji çözümü. Endiku girişiminin misyonu dünya üzerindeki şirketlerin yaratılma ve yönetilme yöntemlerini yenilemek. Oldukça deneyimli olan ekip şirketlerin gelir tablolarını inceleyerek küçük işletmelerin daha iyi kararlar almalarına yardımcı oluyor. Enkidu üzerinde bir proje başlatmak ücretsiz. Ancak her bir işlem üzerinden yüzde 0,5’lik komisyon alınıyor. Asya’nın en büyük serbest çalışma platformu Truelancer ortaklığında kurulan şirketin bu sayede 400 bin hazır kullanıcısı bulunuyor.
Vibeo
Vibeo Blockchain tabanlı bir mesajlaşma uygulaması. Uygulamanın entegre kripto cüzdanı sayesinde kullanıcılar uygulama üzerinden kripto para gönderip, alabiliyor ve kripto para kullanarak ödemelerini yine uygulama üzerinden yapabiliyorlar.
Görsel kaynak: disruptordaily.com