Geçtiğimiz hafta Las Vegas’ta düzenlenen CES Fuarı’ndan ve devam eden Detroit Auto Show’un ardından yakın gelecekteki otomobillerle ilgili daha net öngörülerde bulunabiliyoruz. Artık otomobil üreticileri ve teknoloji şirketleri hızla değişen ulaşım dünyasında iş birliğine gidiyor ve yüksek teknolojiye sahip sürücüsüz araçlar geliştiriyor ve üretiyorlar. Peki bu gelişmeler ülkelerin ulaşım sistemlerini nasıl şekillendirecek? Otonom otomobil yarışlarında hangi markalar öne çıkıyor?
Tesla sürücüsüz otomobil yarışlarında önde gidiyor
Tesla Motors, sürücüsüz otomobiller konusunda akla gelen ilk şirket. Tesla ile birlikte otomasyonun otomotivin geleceğini nasıl etkileyeceği konusu da otomotiv üreticilerinin gündemine girmiş durumda. Tesla’nın kurucusu ve CEO’su Elon Musk’un Tesla’nın 2018’e kadar ülke çapında sürüş izni alacak olması bu konuyu yakından takip edenlerde açıkçası heyecan yaratıyor. Ancak geçtiğimiz mayıs ayında ölümlü bir kaza yapan Tesla’nın Model S otomobili bu teknolojinin ne kadar güvenilir olduğu konusunda akıllarda soru işareti bırakıyor.
Bu kazaları azaltmak için hem otonom sürüş modlu araçlar üzerinde hem de yapay zekaları üzerinde çalışan Tesla’nın yakın gelecekte sürücü hatalarından kaynaklanan kazalar konusunda da kendisini geliştirip, kazasız sürüşler vaad etmesini bekliyoruz.
Dünya devi Google Waymo ile yollarda
Google artık bir arama motoru olmaktan öte bir teknoloji şirketine dönüştü. Şirketin uzun zamandır ABD’de farklı şehirlerde otonom araçlarıyla test sürüşleri yaptığını biliyorduk. Şimdi işleri bir adım daha ileriye götüren Google, Waymo ile otonom araç teknolojsinde yarışı kızıştıracak bir üst seviyeye geçiyor. Bundan böyle şirketin otonom araçlardaki tüm çalışmaları Waymo üzerinden yürüyecek. Bu operasyonla şirket, kendi geliştirdiği ve ürettiği teknolojilerle yola devam edecek. Google otonom araçlarında daha önce üçüncü parti şirketlerin ürettiği teknolojileri kullanıyordu. Bu gelişmeyle birlikte %100 Google yapımı araçlar yollarda olacak.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=AR7zw4H-e4U]
Arabanızı evinize park edebilirsiniz
Hyundai, 2017 Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) gelişmiş araç teknolojisi planlarını ve Mobilite Vizyonu adını verdiği yeni konseptini duyurdu. Hyundai’nin gelecekte üreteceği araçların kabininde yer alan üstün interaktif hiper bağlantı, kullanıcıların yaşam tarzlarına daha fazla rahatlık, kolaylık ve keyif getirecek. Hyundai geliştirdiği bu özel modelleri sayesinde, otomotiv ile bilişim teknolojilerini bir araya getirerek müşterileri için hareketliliği ve keyifli yaşamı sağlamayı hedefliyor.
Hyundai, geleceğin akıllı otomobillerini tasarlayıp üretirken, bilişim ve güvenlik alanında Cisco gibi önde gelen teknoloji şirketleri ile iş birliği yapıyor. Sadece bir otomobil değil, hayatımızın diğer noktalarıyla da temas eden bir araç geliştiren şirket, ‘Internet of Things’ (loT) adı verilen ağ sayesinde akıllı ev ve otonom araç konseptini birleştiren ilginç bir konsepte imza atmış. Hyundai’nin Mobilite Vizyonu en çok otomobillerini çok düşkün olan beyleri sevindireceğe benziyor. Bu konseptte dilerseniz otonom aracınız evinize yerleşik bir hale getirebiliyor ve gerektiğinde evden çıkış yapabiliyorsunuz. Evinizi ve arabanızı birbiriyle entegre eden bu sistemi ben çok beğendim. Umarım bu yaratıcı konsept yakın bir zamanda hayata geçer.
Sürücüsüz taksiler yakında yollara çıkıyor
NuTonomy 2018 yılına kadar Singapur’da kendi kendine çalışan sürücüsüz taksi servislerini sunacak ve 2020 yılına kadar dünya çapında 10 ülkede hizmet vermeyi planlıyor. Şirket, Boston ve Singapur’da şu günlerde test sürüşleri yapıyor. Massachusetts’in liman bölümünde Renault Zoe elektrikli araçlarla bir yıl boyunca testsürüşleri yapacak. NuTonomy, sürücüsüz araçların güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için, yüksek performanslı algılama ve yazılım teknolojileri ileşenleri ile entegre edilmiş son teknoloji bir yazılım sistemi ile araçlarını hazırlıyor. Şirketin geliştirdiği robotik teknoloji sistemi, nuTonomy kurucuları Karl Iagnemma ve Emilio Frazzoli tarafından yürütülen Massachusetts Institute of Technology laboratuvarlarında yapılan araştırmaların sonucunda ortaya çıktı. 2018 yılına kadar kendi kendine çalışan sürücüsüz araçları Singapur’da trafiğe çıkarmayı planlayan Nutonomy, 2020 yılına kadar sürücüsüz taksi filolalarıyla dünya otobanlarına çıkmaya hazırlanıyor. Hazır taksi filolarına değinmişken UBER’in de filosunu 2030 yılına kadar tamamen şöförsüz hale getirmeyi planladığını da unutmayalım.
Daha iyi bir sürüş deneyimi için daha akıllı araçlar
Arabalar kendi kendine sürüş deneyimine sahip olabilir mi? Ya da başka bir deyişle daha akıllı bir sürüş deneyimi nasıl sağlanabilir? İsrail’in teknoloji şirketi olan Mobileye, bu yıl ABD’de sürücüsüz arabalar konusunda yeni bir teste başlayacak ve takviye öğrenmeye odaklanacak. CES’de duyurulan testlerde, BMW ve Intel’in ortaklığıyla yapılan testlerde, araçların seyir halindeyken ve karar vermelerini sürekli geliştirmelerine, insan sürücüleri ile daha iyi etkileşime girmelerine ve davranışlarını değiştirmelerine olanak tanıyan bir öğrenme sistemi yer alıyor. Şirket, California San Ramon’da pilot bir program başlatmayı planlıyor.
Trafiksiz bir gelecek mümkün mü?
Ford, şoförsüz otomobillerin ve akıllı şehir teknolojisinin kentsel ulaşımı nasıl değiştireceği üzerine odaklanarak, gelecekteki hareketliliğin vizyonunu elektrikli araç teknolojisine yatırım yapma konusuna odaklandığını açıkladı. Hali hazırda bu araçlar trafikte test sürüşlerine başlasa da, otomobil şirketlerinin geliştirdiği ileri düzey teknolojiler için yollardaki alt yapı sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Öyle görünüyor ki trafik sorununu yakın gelecekte hayatımıza girecek teknolojiler sona erdirecek.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=FO824cwTYJY]