Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiSürdürülebilirlikte lider teknoloji şirketleri

    Sürdürülebilirlikte lider teknoloji şirketleri

    Sürdürülebilir teknoloji, doğal kaynakları kullanan ve çevreyi olumsuz yönde etkilemeyen yenilikleri tanımlayan bir terimdir. Sürdürülebilir teknoloji şirketlerinin faaliyetlerinin merkezinde sürdürülebilirlik vardır, ürünleri çevre dostudur, operasyonları da öyle. Bir işletmenin tamamen sürdürülebilir olması için tüm tedarik zincirini bu bağlamda dönüştürmesi ve şirketin günlük işleyişinin çevreyi etkilememesini sağlaması gerekiyor. Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği son dönemde birçok kurumsal şirketin en önemli gündemleri arasında. Bu yazımda sürdürülebilirlik uygulamalarını benimseyen lider teknolojileri şirketlerine kısaca göz attım.

    Fairphone
    Dünyanın ilk sürdürülebilir akıllı telefonunu tasarlayan Fairphone, ürettiği cihazların yaşam döngüsünde değer zinciri boyunca olumlu bir etki yaratmaya kendini adamıştır. Şirket, bu ürünü yaratarak daha adil bir geleceğin sonsuz olanaklarını göstermek istiyor. Fairphone, çevre dostu ürünlerin yanında, çalışanlarının da refahını savunuyor, bunu yaparken tüm sektör için yeni standartlar belirlemeyi amaçlıyor.
    Provenance
    Provenance gıda alanında blokzinciri kullanan nadir şirketlerden olarak biliniyor. Firma çözümünü önce Güneydoğu Asya ülkelerinde ton balığı ürünlerini takip için, daha sonra da dünyanın en büyük tüketici kooperatifinde pilot proje olarak kullanmış. 2025’e kadar binden fazla yiyecek-içecek firması ve markası ile, üretimden tüketime tüm zinciri şeffaf hale getirmek niyetindeler. Takip edilen ürünün tarladan toplandığı andan, müşterinin önüne gelinceye kadar ne aşamalardan geçtiği ve kalitesi her an kontrol edilebiliyor.
    Samsung
    Samsung 2020 Sürdürülebilirlik Raporu’nda, 2020’nin sonuna kadar ABD’de %100 yenilenebilir enerji kullanımı hedeflerini belirtti. EPA’nın sıralamasına göre Samsung, çeşitli kaynaklardan gelen 1.246.201.605 kWh büyüklüğünde yeşil enerji kullandı. Şirket hedefine tam olarak ulaşamasa da çok büyük bir ilerleme kaydettiği kesin. Çünkü 2017’de operasyonlarının sadece %1’i yenilenebilir enerji kaynaklarından güç alıyordu. Samsung’un diğer sürdürülebilirlik çabaları da 2017 raporundan bu yana iyileşti ve 2019’da ürünlerde geri dönüştürülmüş plastik kullanımını 500 bin tona çıkardı. Dahası sürdürülebilir kaynaklı ambalajlara geçiş yaptı. Samsung ürünlerinde, yenilikçi ve enerji tasarruflu teknolojileri uygulamasının sonucu olarak, 2020 yılında üretimdeki enerji tüketimini 2008’e kıyasla %32 oranında azaltmayı başardı.
    Asus
    Küresel çapta sürdürülebilirlik uygulamaları ile tanınan Asus, çevre dostu bir teknoloji şirketi olarak öne çıkıyor. Şirket, sürdürülebilirliği iş stratejisine entegre ediyor ve sürekli olarak rekabet gücü yaratıyor. Şirket, dünya çapında çevreci yüksek teknoloji liderleri arasında yer alıyor ve insanlığa bu bağlamda değer katmak için çalışmalar yapıyor. Asus, 22 yıl önce hayata geçirdiği GreenASUS girişimiyle bilişimin çevre üzerindeki etkisini hafifletmeye giden yolda sektöre öncülük ediyor. Tüm faaliyetlerini GreenASUS vizyonu çerçevesinde yürüten Asus, 2025 yılına kadar global operasyonlarının tümünde hayata geçirmeyi planladığı sürdürülebilirlik hedeflerini; İklim Eylemi, Değer Yaratımı, Sorumlu Üretim ve Döngüsel Ekonomi olmak üzere dört başlık altında ele alıyor.
    Teracube
    Çoğu akıllı telefonun ortalama ömrü 2 yıl veya daha kısa olduğu için Teracube, telefonlardan kaynaklanan atık miktarını azaltmak için daha uzun ömürlü bir telefon tasarlamaya çalıştı. Şirket bu bağlamda kendi akıllı telefonu 4 yıl ve daha fazla dayanacak şekilde tasarladı. Teracube akıllı telefonlar %25 geri dönüştürülmüş polikarbonattan üretiliyor ve her Teracube telefon alımında şirket bir ağaç dikiyor, böylece müşteriler yeni bir akıllı telefon satın alırken çevreye katkı yapabiliyorlar.
    Lenovo
    Müşterileri ve çalışanları için daha fazla değer üretmek için yenilikçi uygulamalar geliştiren Lenovo, sürdürülebilir ve çevreye duyarlı bir şirket olmayı taahhüt ediyor. Lenovo, Corporate Knights Global 100 Değerlendirmesinde dünyanın en sürdürülebilir 100 şirketinden biri olarak kabul edildi. Ayrıca BDO’nun 2021 ESG Ödülü’nde yer aldı. Şirket, 2020 iklim hedefine hedefinin bir yıl önünde ulaştı. Lenovo, 10 yılda emisyonlarda %92 azalma elde etti. Lenovo sera gazı emisyonlarını %40 azaltmayı ve bambu ve şeker kamışı gibi çevre dostu ambalaj malzemeleri kullanmayı taahhüt ediyor.
    HP
    2001 yılından bu yana sürdürülebilirlik faaliyetlerine bağlı olan HP, teknoloji dünyasında çevre dostu politikalar için yüksek standartlar belirledi. Şirket, 60 milyondan fazla plastik şişeyi geri dönüştürdü ve 2018’den beri %100 yenilenebilir enerji kullanmayı taahhüt etti. Planlanandan iki yıl önce HP, HP markalı kağıdıyla %100 ormansızlaşma hedefine ulaştı. Şirketin çevre dostu stratejisinin başarısını ortaya koyan gelişmelerden bir diğeri ise 664 ENERGY STAR sertifikalı kişisel sistem ürünüyle 2021 ENERGY STAR Yılın İş Ortağı kabul edilmesi oldu.
    Microsoft
    EPA’nın Yeşil Güç Ortaklığı sıralamasında Google’dan sonra ikinci olan Microsoft, 2020’de hidroelektrik, güneş ve rüzgar kaynaklarının bir kombinasyonundan 5.982.112.000 kWh yeşil güç kullandı. 2009 yılında karbon emisyonlarımızı yüzde 30 oranında azaltan şirket, o zamandan beri karbon ayak izini daha da azaltmaya yönelik yatırımlarını artırdı. Microsoft 16 Ocak’ta, 2030 yılında bütün tedarik zincirlerinde karbon negatif olacağını duyurarak bir ilke imza attı. Şirket ayrıca, kuruluş yılı olan 1975’ten bu yana sebep olduğu doğrudan (üretim kaynaklı) ve dolaylı (elektrik sarfiyatı kaynaklı) tüm karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar offsetleyeceğini de belirtti. ‘İklim İnovasyon Fonu’ adlı kendi sürdürülebilir programını geliştiren şirket, 2023 yılına kadar %70 oranında yenilenebilir enerjiye geçeceğinin sözünü verdi.
    Dell
    Raporlar, Dell’in ürünlerinde 100 milyon pound değerinde geri dönüştürülmüş plastik kullandığını ve atıklarının %90’ını çöplüklerden koruduğunu gösteriyor. Şirket, “Sürdürülebilirliği ilerletmek, yaptığımız her şeyin merkezinde yer alıyor” diyor. Dell, hem iklime hem de kârlılıklarına fayda sağlayan enerji verimliliği iyileştirmelerini (kamuya açık raporlarına ve azaltma hedeflerine dayalı olarak) belirlemelerine yardımcı olmak için tedarikçileriyle birlikte çalışıyor. Bunun da ötesinde Dell, insanlar ve gezegen için barış ve refaha yönelik bu küresel vizyonu desteklemek amacıyla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’ler) ile uyumlu olacak şekilde 2030 sürdürülebilirlik hedeflerini de planlamış durumda.
    Apple
    Sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları ile de dikkat çeken Apple, Greenpeace’in temiz enerji kullanımı raporlarında genelde ilk sıralarda yer alıyor. Şirket, 2.094.103.551 kWh yeşil güç kullanımı ile EPA’nın en yüksek miktarda yeşil enerji kullanan şirketler listesinde yer alıyor. Greenpeace’in 2017 raporunda Apple enerji savunuculuğu dışındaki kategorilerde A alırken, Apple’ın temiz enerji (tesislerin enerji talebi üzerinden hesaplanıyor) endeksi yüzde 83 çıkmıştı. Apple, yeşil gücü kullanmanın yanı sıra, kendi tesislerinde tehlikeli kimyasal kullanımını azaltma konusunda da önemli adımlar attı. iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, AirPods ve HomePod için son montaj yerleri, Sıfır Atık sertifikasına sahip. Örneğin retina ekranlı MacBook Air’inde %40 geri dönüştürülmüş malzeme var ve şirket iPhone 12 ve Apple Watch Series 6 için ise %99 geri dönüştürülmüş tungsten kullanıyor. Ayrıca, Apple 2020 Tedarikçi Sorumluluğu İlerleme Raporuna göre tedarik zinciri sera gazı emisyonlarını bir milyon metrik tondan fazla azaltmış durumda.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN