Steam’i bilgisayara indirilen oyunları ister kişisel isterse de internette çoklu oynanmasına izin veren, oyun ve iletişim platformu olarak tanımlayabiliriz. Kullanılan bilgisayardaki işletim sistemi ne olursa olsun, ( Windows, Linux, MacOS) Steam platformunda oyun oynanabilir. Neredeyse 1 Milyar kullanıcı sayısına ulaşmış olan Steam platformunda aynı zamanda pek çok oyun, eklenti paketi, video ve oyunlarla ilgili programların satışı da yapılmaktadır. Oyun tutkunları arasında oldukça popüler bir yere sahip olan Steam platformu, oyun fiyatlarında yaptığı indirimlerle, çoğu internet kullanıcısının internete açılan kapı işlevini görür. Bu haftaki Steam Oyunları Yeni Bilgisayara Nasıl Aktarılır? başlıklı yazımda, her ne sebeple olursa olsun, daha önce Steam platformunda indirilen oyunları, internetten yeniden indirmeden, yeni bilgisayara nasıl aktarabileceğimizden bahsedeceğim.
Steam oyunları yeni bilgisayara nasıl aktarılır?
Steam oyun platformunda indirdiğiniz oyunların kapladığı yer bir süre sonra sorun olmaya başlayabilir. Ayrıca, bilgisayarınızda performans sorunları da başladıysa artık cihazı değiştirmenin ya da güncellemenin zamanı gelmiş demektir. Her ne sebeple olursa olsun, bilgisayardaki Steam oyunlarını başka bir bilgisayara aktarmak için, oyunları yeniden indirmek yerine, önceden indirilen oyunları, yeni cihaza transfer etmek, oyun tutkunlarına oldukça zaman kazandıracaktır.
Steam platformundaki bütün oyunları yeniden indirmeden farklı bir bilgisayara aktarmak için iki farklı yöntem kullanılır.
- Steam oyun klasörünü kopyalama
- Steam yedekleme özelliğini kullanma
Steam oyun klasörünü koplayama:
Windows bilgisayarınıza Steam uygulaması kurulduktan sonra cihaza indirilen oyunlar bir kitaplığa yüklenir. Bilgisayardaki oyun kitaplığı,
C:\Program Dosyaları\Steam\steamapps\common
adresinde bulunur. Bilgisayara veya farklı bir sürücülere yüklenmiş olan tüm oyunlar için bu adresin altında birer klasör oluşturulur. Bu klasör altında bulunan bütün klasörleri bir USB disk aracılığıyla istenilen bilgisayara transfer edilebilir. Steam platformunda sadece birkaç oyun için bile en az 500GB harici disk veya 128 GB USB flash diske ihtiyaç olduğundan, kullanılacak oyun sayısına göre transfer için gerekli olan USB flash disk boyutu da değişmektedir.
Eski bilgisayardaki Steam oyun kitaplığını kopyalandıktan sonra yeni bilgisayarda yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kopyalama işlemi tamamlandıktan sonra yeni PC’nize gidin.
- Bilgisayarda Steam’in kurulu olduğundan emin olun.
- İçinde Steam oyun kitaplığı olan taşınabilir sürücüyü bilgisayarınıza takın.
- Dosya Gezgini’ni açın ve yukarıda bahsedilen varsayılan Steam kitaplığı adresine gidin.
- Steam Games kitaplığını yeni PC’de bu konuma kopyalayın.
- Klasör ilgili adrese kopyalanmalıdır. Aksi halde Steam oyun dosyalarını tanımayacaktır.
Eski bilgisayardaki Steam oyun kitaplığının yeni bilgisayara kopyalanma işlemi bittikten sonra, yeni bilgisayardaki Steam uygulamasını açıp, mavi yükle düğmesi ile kopyalanan oyun klasörlerini seçerek transfer işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Steam uygulaması, \Steam\steamapps\common klasöründe oyunları arayacak, bulduğu oyunları internetten indirmek yerine klasörden yükleyecektir. Oyunlar doğru klasörde olmadığı durumda, sistem direk internetten indirerek oyunu kurmaya başlayacaktır.
Steam yedekleme özelliğini kullanma:
Steam yedekleme özelliğini kullanarak, Steam oyunlarını bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için aşağıdaki yöntemi uygulamak yeterli olacaktır.
- Harici USB sürücünüzü eski bilgisayarınıza takın.
- İstediğiniz oyunları yedeklemek için Steam Library Manager’ı kullanarak aktarma işlemini gerçekleştirin.
- Harici sürücüyü yeni bilgisayara takarak oyunları yedek dosyadan geri yükleyin.
Steam yedekleme ve klasör kopyalama arasında işlem için harcanan zaman açısından farklılık vardır. Steam yedekleme, dosya kopyalamaya göre sıkıştırma işlemi yaptığından daha uzun zaman almaktadır. Steam yedekleme işleminde; sıkıştırma yapıldığından, yedeklerin daha az yer kaplamasına rağmen yedekleme için geçirilen zaman daha fazladır.
Twitter takip @salihertugrul YouTube kanalım