Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımSteam Deck Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Steam Deck Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Valve, bir süre önce Gabe Newell tarafından sinyalleri verilen cihazını geçtiğimiz ay tanıttı. Nintendo Switch benzeri bir elde taşınabilir oyun konsolu gibi gözükse de oldukça farklı olan Steam Deck adı verilen cihaz Aralık ayından itibaren 399 dolardan başlayan fiyatlarla piyasaya sürülecek.

    Cihaz, 16 GB LPDDR5 RAM’in yanı sıra 8 işlem birimine sahip AMD RDNA 2 GPU içeren dört çekirdekli AMD Zen 2 işlemciye sahip. Valve üç farklı depolama seçeneği sunuyor. Bunlar başta paylaştığımız fiyatlara göre 64 GB eMMC depolama, 256 GB NVMe SSD depolama ve 512 GB yüksek hızlı NVME SSD depolama olarak sıralanıyor. Ayrıca mevcut yüksek hızlı microSD kart yuvasını kullanarak mevcut depolama alanını genişletme şansına da sahipsiniz.

    Steam Deck çok sayıda kontrol seçeneğine sahip. İki kontrol çubuğu sunulurken ayrıca parmak çubuklarının altında, birinci şahıs nişancı oyunları gibi oyunlar için daha fazla hassasiyet verebilecek iki küçük, Steam Kontrolcüsü tarzı izleme dörtgeni yer alıyor. Cihazın ön tarafında ayrıca ABXY düğmeleri, bir D-pad ve 720p oyun için 7 inç 1280 x 800 dokunmatik ekran bulunuyor. Cihaz ayrıca hareket kontrolleri için bir jiroskopa sahip. Ürün, Switch gibi her iki tarafında iki omuz tetiğine sahip ve yerleşik mikrofonların yanı sıra dört arka düğmesi (her iki tarafta iki tane) mevcut.

    Bataryaya tarafında ise cihazın yerleşik 40 watt saatlik bataryası ile çoğu oyun için birkaç saatlik oyun süresi sağladığı ifade ediliyor. Oyun akışı, daha küçük 2D oyunlar veya web’de gezinme gibi daha hafif kullanım durumları için yaklaşık 7-8 saatlik maksimum pil ömrü elde edilebilirken, Portal 2’yi dört saat oynayabileceğiniz paylaşılıyor. Oyununuzu duraklatmanız gerekirse cihaz SteamOS’ta yerleşik olarak bulunan ve cihazı uyku moduna geçirmenize ve daha sonra kaldığınız yerden devam etmenize olanak tanıyan hızlı bir askıya alma/devam etme özelliği sunuyor. Valve ayrıca bir Steam Deck’i desteklemek ve TV gibi harici ekranlara takmak için kullanabileceğiniz bir dock satacak. Dock standart Bluetooth’un yanı sıra HDMI, Ethernet ve USB verilerini içeren tam teşekküllü USB-C bağlantı noktalarıyla birlikte gelecek.

    Ayrıca cihazın en güzel noktalarından biri kullanıcılarına sunduğu dev özgürlük. Steam Deck içerisinde Steam OS işletim sistemi yüklü olarak geliyor ve Steam oyunlarınızı kolayca cihaza indirip, oynayabiliyorsunuz. Ayrıca elimizde cihaz mini bir PC olacağı için istersek de Windows işletim sistemi yükleyerek kullanabileceğiz. Hatta istersek fare/klavye/monitör bağlantılarını yaparak masaüstü PC gibi bile kullanabileceksiniz.

    Açıkçası Steam Deck büyük bir potansiyel ve el konsolu olarak oyunculara geniş özgürlükler vaat ediyor. Önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak olan Steam Deck bakalım başarılı olabilecek mi?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN