Ne demiş şair? “Bir topluluğun aklı, anca o topluluğunun en akılsızı kadardır” diye. Salyangoz satmayı bıracak olursak, zincir en fazla, en zayıf halkası kadar güçlüdür diyebiliriz. Akıllı cihazlarda da, yazılımsal mimarî gereği aynı şey söz konusu. NASA bilgisayarına da sahip olsanız, depolama biriminiz yavaşsa, anca o kadar hızlı olabiliyorsunuz. SSD’ler bu yüzden günümüzde olmazsa olmaz bileşenlerden. Fakat bu cihazlar mekanik depolamalar gibi saldım çayıra şeklinde kullanılmıyorlar; yoksa ömürleri azalıyor ve yavaşlıyorlar. Bu gibi olumsuzlukları elemek için en iyi SSD yazılımları nedir öğrenebileceğiniz yazımıza buyurun.
SSDLife
Bu yazılımla SSD’nize ne kadar veri yazmışsınız öğrenebilirsiniz. Bu neden önemli? Pazarlama ve reklam sırasında size net olarak belirtilmese de her SSD’nin bir yazma ömrü vardır, yazıldıkça içindeki hücreler eskir ve kullanılmaz hâle gelirler. Her ne kadar bu bilgiyle size “gerginlik versek” de hemen korkmayın, günümüzün SSD’leri nerden baksanız günde 10 GB yazım işlemi yapsanız bile 10 yıl sizi götürebilecek kadar teknolojik olarak ilerideler. Kim günlük 10 GB dosya indiriyor ki?
MiniTool Partition Wizard
https://www.partitionwizard.com/
Şu bilgisayara bir turbo motor takayım deyip de eski mekanik sürücünüz yerine bir SSD almaya karar verdiniz ama verileriniz ve zamanınız da çok önemli. Şimdi kim kuracak tekrardan Windows’u, Photoshop’u, bir ton uygulamayı. Ya dayınızın düğünündeki o eski fotoğraflarınız? Vatkalı ceket giydiğinizi hatırlayıp kendinizden utanmak istemiyorsanız, her şeyi bir kerede taşımak için bu yazılımı kullanabilirsiniz. Program mekanik diskinizi imajlama yoluyla SSD depolamaya aktarıyor, size de aleti yakıp keyfinize bakmak kalıyor. Alternatif olarak AOMEI Backupper’a da bakabilirsiniz.
Ama dikkat…
SSD Fresh & Co
https://www.abelssoft.de/en/windows/system-utilities/ssd-fresh
Dikkat çünkü depolamayı bu şekilde aynalayınca işletim sisteminiz hâlâ mekanik diskte olduğunuzu düşünüp önceden ayarlanmış şekilde disk birleştirme (defragment) işlemine başlayıp, depolamanızın ömrünü azaltabilir. SSD’lerin defrag işlemine ihtiyacı yoktur, benzer bir çeki düzen işlemi olan TRIM yaparlar. SSD Fresh & Co da bu TRIM işlemini otomatikleştirmenize yarar ve defrag işlemiyle SSD’nize günde iki paket sigara içiriyormuşçasına işkence etmenizi engeller.
Softperfect RamDisk
https://www.softperfect.com/products/ramdisk/
Windows mimarîsi gereği, 100 GB RAM bellek sahibi olsanız da katı depolamaya illa ki küçük bir miktar sanal bellek (pagefile) yerleştiriyor, hem yerinizi azaltıyor hem de boş RAM’iniz olsa dahi bu ayrılan bölgeye yazım işlemi yapıyor. Seneye de giyerim şeklinde bolca RAM bellek aldıysanız, ve 16 GB veya üstünde belleğe sahipseniz, bu yazılımla RAM belleğinizin isteğinize göre 2 ila 6 GB bir kısmını sanal bir depolama olarak kullanabilir ve Windows’un sistem ayarlarındaki sanal bellek (pagefile) dosyasını buraya koyabilirsiniz. Böylece hem SSD’nize çok yazım işlemi yapılmaz hem de bellek boşta duracağına bir işe yaramış olur. Atalarımız ne demiş, çalışmayan bellek, şeytana çalışır. Pagefile dosyasını “Bilgisayarım”, soldan “Gelişmiş Sistem Ayarları”, tekrar “Gelişmiş” ve ardından “Performans” bölümündeki ”Ayarlar”a girerek değiştirebilirsiniz.
Üreticinin güncelleme uygulaması
Arama motorlarında “SSD’nizin marka modeli + yazılım güncellemesi” şeklinde arama yapmanızı ve varsa cihazınızın yazılımını güncellemenizi öneririz. Üreticinin sonradan bulduğu hatalar olabilir ve bunların yamalanması gerekebilir, ya da kuracağınız güncelleme peformansınızı artırabilir. SSD’ler ne yazık ki Windows güncellemesiyle otomatik güncellenmiyor, bu yazılımları kendiniz indirmeniz gerekiyor.
++ Bence en iyi SSD yazılımları nedir, anlatmaya çalıştım ama daha erken bir aşamadaysanız, örneğin sisteminizdeki bir diski SSD ile değiştirmek istiyorsanız, daha önceki rehber yazımı okuyarak satın almanızı kolaylaştırabilir. Bu yazıyla da SSD’yi sisteminize kolayca takabilirsiniz.