Mars’ta koloni kurmak, güneş enerjisi panelleri, elektrikli otomobiller ve trafik sorununu ortadan kaldırma iddiasında olan metro gibi çılgın projeleriyle nam salan Elon Musk ve şirketi SpaceX şimdi de gözünü dünya için yüksek hızda internet sağlamaya dikti. Her şey yolunda giderse gelecekte bu internetin ücretsiz olma ihtimali de söz konusu. Bu amaçla Mayıs ayı içerisinde yine SpaceX tarafından geçtiğimiz senelerde geliştirilen ünlü Falcon-9 roketine bağlı 60 adet uydu yörüngedeki yerini aldı bile.
SpaceX Projesi Starlink
Sayısı hızla artması planlanan uydular Starlink isminde bir ağ oluşturarak gezegenin internet ihtiyacının büyük çoğunluğunu karşılayacak. Klasik anlamda fiber optik kablolar ile karadan ve okyanusların altından sağlanan internette yaşanan aksamalar ve servis maliyetleri nedeniyle zaten firmalar bir arayış içerisindeydi. Drone ile internet, internet balonu gibi çözümler yerel de olsa belli bir ölçüde başarılı oldu. Anca Musk’ın projesi çok daha iddialı. Yeryüzünden yaklaşık 550 km yukarıda yer alacak ve nihai sayısı 12,000 olacak uydular lazerle iletişim kuracak.
Uydu İnternet Piyasasında Rekabet Kızışıyor
Şu an için Hughes Network Systems ve ViaSat isimli 2 büyük şirket ile uydu internet hizmeti sağlanıyor. Hizmeti kullananların sayısı da 2.5 milyon. Potansiyeline erişemediği düşünülen ve çok daha büyümesi beklenen bu pasta rakiplerin iştahını kabartıyor. Öyle ki OneWeb, Telesat gibi firmalara ek olara Amazon’un da Kuiper isimli projesi uydu interneti yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu projelerin SpaceX’in Starlink projesinden farkı yeryüzüne daha yakın mesafeye uydu gönderecek olması.
Maliyet ve Risk
Uyduları uzaya göndermek elbette ki daha maliyetli. Buna ek olarak yeryüzündeki istasyonların maliyetleri binince bu yatırımın uzun vadede kârlı olabileceği bir tablo ortaya çıkıyor. Henüz tasarım aşamasında olan uyduların tam randımanlı hale gelip hizmet vermesi için en az 10 roket seferi daha gerekiyor. Bu da tahminen 5 yıllık bir dilim demek. Bu süre içerisinde 5G yaygınlaşıp ucuzlaması uydu internete olan talebi düşürebilir. Tabii doğru sponsorluklarla Elon Musk interneti dünya için bedava hale getirmezse.
2019 yılında Dünya nüfusunun %57’si internet erişimine sahip. Geri kalan yaklaşık 3 milyar kişi henüz internetten uzak bir yaşam sürüyor. SpaceX gibi firmalar bu geniş kitleleri arkasına alarak dünyayı “sanal olarak” birleştirebilecek mi? İletişim gerçek birleşmeyi mi sağlayacak yoksa küreselleşme gibi yeni bir fiyaskoya mı zemin sağlayacak zamanla göreceğiz.
Not: Eğer SpaceX ve Elon Musk projeleri ilginizi çekiyorsa MediaTrend’de yayımlanan ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.