Sosyal medyanın yükselişiyle birlikte sosyal medya bağımlısı olanların sayısı hızla artmaya başladı. Fakat bu platformların aşırı yoğun kullanımının sonucunda ortaya çıkan sosyal medya bağımlılığı sorunlara yol açıyor. Dahası bu bağımlılık kişinin günlük rutin işlerini, insan ilişkilerini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor.
Sosyal Medya Bağımlısı Olmak
Sosyal medya bağımlılığı, kişilerin sosyal medya platformlarını aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanmalarıdır. Bununla birlikte sürekli olarak paylaşımlara aşırı tepki verirler. Sürekli içerik üretir aynı zamanda da içerikleri hızla tüketirler. Üstelik bunları yaparken gerçek dünyadan oldukça uzaklaştıkları gibi uyku düzenleri de bozukluk gösterir. Kişilerin sosyal yaşam düzenleri bozulduğu gibi psikolojik ve duygusal olarak da olumsuz etkilenirler.
Bağımlı Olmamak İçin 10 Altın Kural
Aşağıda sosyal medya bağımlısı Olmamak İçin 10 Altın Kural paylaşacağım. Bu kurallara genel olarak uyulduğu sürece bir bağımlılık yaşamazsınız.
1- Bildirimlerinizi Sessize Alın
Hesabınızın olduğu tüm medya platformlarında hesabınızı sessize alarak anlık olarak gelen mesaj seslerinden kurtulun. Çünkü sürekli gelen bildirimler dikkatinizi dağıtarak sürekli mesajlara bakma isteği oluşturur.
2- Zaman Sınırları Koyun
Sosyal medyada zamanı belirli bir zaman dilimi içinde ve sınırlayarak geçirin. Günlük kullanımınızda ayırdığınız saat aralığına mümkün olduğunca gayret edin.
3- Hobilerinize Daha Fazla Zaman Ayırın
Sosyal medyada sürekli zaman geçirmek yerine hobilerinize zaman ayırın. Arada kitap okumak, spor yapmak ya da sanat ile ilgili faaliyetler gerçekleştirin. Böylece zihniniz başka şeylerle meşgul olduğundan sosyal medya kullanımınız otomatik olarak azalır.
4- Sosyal Medya Kullanım Amacına Odaklanın
Ne amaçla sosyal medya kullandığınızı belirleyerek sadece amacınız doğrultusunda sosyal medyayı kullanın. İnternette sörf yaparak dolaşmak ve eğlenceli paylaşımları izlemek size ciddi zaman kaybettirir. Bunun sonucunda da sosyal medya bağımlılığı her geçen gün artar.
5- Gerçek İnsan İlişkilerine Önem Verin
Eğer insanlarla sosyal medya üzerinden iletişime geçiyorsanız bunu yapmak yerine hayatınızdaki gerçek insanlarla iletişime geçmeyi deneyin. Her zaman için yüz yüze yapılan sosyalleşme en sağlıklı iletişimdir.
6- Haftada Bir Gün Sosyal Medyayı Kullanmayın
Kendinize belirli bir belirleyin ve o gün sosyal medyayı hiç kullanmayın. Böylece bir gün bile olsa sosyal medyadan uzak kalarak bir çeşit sosyal medya diyeti uygulayarak çok daha fazla gerçek dünyaya odaklanın.
7- Takip Edeceğiniz Hesapları Dikkatli Seçin
Takip edeceğiniz kişilerin hayatınıza değer katacak hesaplar olmasına özen gösterin. Sizi takip eden hesaplardan aldığınız negatif etkileşim olduğunda hiç tereddüt etmeden onları engelleyin. Sadece pozitif ve size değer katan içeriklerin takipçisi olun.
8- Sosyal Medyada Daha Fazla Kalmak İçin Uykusuz Kalmayın
Özellikle geceleri geç saatlere kadar sosyal medyayı kullanmamaya çalışın. Hem uyku düzeniniz bozulacak hem de uykusuzluk vücut direncinizi düşürecektir. Sosyal medya kullanarak uykuya ayıracağınız zamandan çalmayın. Özellikle sosyal medyada uzayan gece sohbetleri ve paylaşım takipleri bağımlılık yapar. Yatmadan kısa bir süre önce sosyal medya kullanımınızı sonlandırın.
9- Uzun Süreli Ekran Başında Oturmayın ve Arada Egzersiz Yapın
Ekran başında çok uzun süre hareketsiz oturmayın. 20 dakikalık aralıklarda yerinizden kalkarak yorucu olmayan minik egzersizler ve esneme hareketleri yapın. Bunu yapmak odaklanmayı bozarak oluşabilecek sosyal medya bağımlılığının da önüne geçer.
10- Profesyonel Destek Alın
Eğer artık sosyal medya bağımlılığınızın ciddi bir problem haline geldiğini düşünüyorsanız profesyonel destek almanın zamanı geldi demektir. Bir psikolog desteği almak belki iyi gelir.
Sonuç Olarak
Yukarıdaki 10 altın kural sosyal medya kullanımınızda bağımlılık oluşmasını önlemeye yöneliktir. Şunu asla unutmayın gerçek dünyadaki iletişim denemeleri her zaman sosyal medyadakilerden çok daha değerlidir.