Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSohbet formatında Podcast’lerinizi uzaktan kaydedebileceğiniz uygulamalar

    Sohbet formatında Podcast’lerinizi uzaktan kaydedebileceğiniz uygulamalar

    Koronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bugünlerde dijital içeriklere ilgi olduğu kadar bu içerikleri tüketim şeklimizde de değişimler söz konusu. Bu değişimi en net şekilde görebildiğimiz formatlartın başında podcast’ler geliyor. Evet, podcast yayınları da bu dönemde Zoom ya da Teams gibi video konferans platformları ya da Instagram üzerinden yapılan canlı yayınlar kadar ilgi görüyor. Mindshare reklam ajansı’nın Covid19’un medya tüketimine olan etkilerini ele aldığı “COVID-19 research: Wave 7” raporuna göre Amerika’da, Covid19 dönemiyle birlikte, tüketicilerin %26’sı, podcast yayınlarına daha fazla zaman ayırmaya başlamış. Ancak şu varki salgın nedeni ile yaşanan ani değişim podcast dinlemelerinde de beklenmedik davranış değişikliklerine yol açmış durumda. Normal şartlarda podcast’leri çoğunlukla mesai öncesi ve sonrası yolda, toplu taşımada ya da özel araçlarımızda mobil cihazlarımızdan dinlerken bugünlerde podcast rutinlerimiz haliyle evin içinde PC’lere geçmiş durumda. Tabii bu dönemde evde podcast’lere daha fazla zaman ayıran bireylerin podcast’e ilgisi sadece tüketici tarafında değil üretici tarafta da kendisini gösteriyor. Son günlerde hem bireysel hem kurumsal tarafta birçok yeni yayıncı podcast dünyasına merhaba dedi ve bu mecra için içerik üretmeye başladı. Her ne kadar bu dönemde podcast üretmek vakit bolluğu açısından avantajlı gibi dursa da işin başında olan yayıncılar için doğru ekipmanı araştırma ve satın alma konusunda hijyenik ve ekonomik açıdan dezavantajlar içeriyor. Diğer yandan özellikle sohbet ya da söyleşi formatında içerikler kaydetmek isteyen yayıncılar için bu dönem anlatmak istediği hikayeyi konuşacağı kişilerle malum sebeplerden dolayı bir araya gelememe durumundan ötürü bir başka handikap yaratıyor. Bu noktada ise devreye podcast yayınları için yapmak istediğiniz sohbetleri uzaktan kaydetmenizi sağlayacak uygulamalar devreye giriyor. Bu haftaki yazımda bu uygulamalardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum.

    Skype ile kayıt
    Skype ve podcast yayıncılığının birlikte uzun bir geçmişi var. Yıllar boyunca piyasada bulunan diğer birçok benzer platforma rağmen Skype hala en popüler seçeneklerden biri. 2018’in ortalarında Skype kendi özel çağrı kayıt özelliğini tanıtmıştı. Bu ilk defa, podcast görüşmelerini yakalamak için herhangi bir üçüncü taraf yazılımına ihtiyaç duymadıkları anlamına geliyordu. Ücretsiz bu seçeneğin zayıf tarafı, kayıt seçeneklerinin biraz sınırlı olması. Bölünmüş kanal seçeneği yok ve sadece bir format türü var. Ancak, çok basit! Tabii bu size yetmeyebilir. Skype kullanıcısı iseniz daha profesyonel kayıtlar yapmak istiyorsanız size yardımcı olacak yazılımlardan biri Pamela. Bu yardımcı yazılım sesli ve videolu olarak gerçekleştirilen Skype görüşmelerini kaydetmenize imkan verirken, size daha iyi bir performans ve daha fazla özelleştirme seçeneği sunuyor. Ancak en son Skype güncellemesi ile tam uyumlu değil. PC Skype kayıt seçeneği için bunun yerine kullanabileceğiniz TalkHelper’ı biraz daha bir ödeme yapmayı göze alırsanız yedekte tutabilirsiniz. Skype dışında piyasadaki alternatif uygulamaların sayısı bir hayli fazla.

    Skype tek alternatif değil
    Örneğin SquadCast bu alternatiflerden biri. Toplantı sahipleri veya misafirler için kurulum gerektirmeyen bu uygulama aşamalı olarak yüklenirken ses lokal olarak olarak kaydediliyor. Yedekler ise bulutta tutuluyor. Macbook ve PC uyumlu bu programda kayıt yapmak istiyorsanız ayda 2 saat kayıt için 10 dolar, 5 saat kayıt için 20 dolar ve ayda 12 saat kayıt için 45 dolar ödemeniz gerekiyor.

    Ringr, cep telefonunuza veya masaüstünüze aramaları kaydetmenizi sağlayan bir diğer uygulama. Akıllı telefonunuzla podcast yapmak istiyorsanız en iyi seçeneklerden biri. Mac ve PC’de aynı performans ile kullanabileceğiniz bu uygulamanın temel versiyonu için aylık 8 dolar, premium versiyonu için ise aylık 19 dolar ödemeniz gerek.

    Cleanfeed, yalnızca bir tarayıcı kullanarak canlı ses göndermenizi, almanızı ve kaydetmenizi sağlayan bir diğer uygulama. Ücretsiz arama kaydetmek isteyen yayıncılar için en iyi seçeneklerden biri. Standart versiyonu ücretsiz ancak gelişmiş versiyon için ticari kullanımda 34, ticari olmayan kullanımda 22 dolar ödemeniz gerek. Gelişmiş versiyonlarda aylık kayıt saati haklarında programlara göre değişkenlikler olduğunu buraya not olarak düşeyim.

    Zoom da iyi bir seçenek olabilir
    Zoom sınırsız süreler boyunca sınırsız katılımcı barındırabilen bir konferans araması uygulaması. Ve beyaz yakalı olup bugünlerde evden çalışıyorsanız tahmin ediyorum günde birkaç saatinizi Zoom’da harcayanlardansınızdır. Podcast kayıtlarında Zoom’un en büyük artılarından biri sadeliği ve güvenilirliği bence. Zayıf tarafı ise, ses kalitesinin zaman zaman düşük olabilmesi. Zoom’un içinde ses kalitesini optimize etmek için kullanılabilen ayarlar var, ancak bu ‘basitlik’ özelliğini biraz olumsuz etkiliyor. Zoom’da kaliteli bir ses kaydı yapmak istiyorsanız pro versiyonu aylık 15 dolara edinebilirsiniz.

    Gelişmiş kayıt seçenekleri pandemi süresince Zencastr’da ücretsiz
    Zencastr, herhangi bir şey indirmenize veya yüklemenize bile gerek kalmadan tarayıcınızın içinden iki veya daha fazla kişiyi bağımsız kanallara kaydetmenize izin veren başarılı uygulamalardan biri. Ayrıca kayıtlarınız için post prodüksiyon özelliği de sunuyor. Zencastr, mevcut uluslararası kriz sırasında hobi seviyesindeki özelliklerini açık hale getirdi. En fazla 2 konuk ve ayda 8 saate kadar kayıtla ilgili kısıtlamalar kaldırıldı. Bu bağlamada bugünlerde podcast’e başlamak istiyorsanız Zencastr ile hiçbir ücret ödemeden bu sihirli dünyaya merhaba diyebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN