Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSMS Dolandırıcılığı Nedir? Tuzağına Düşmemek İçin Neler Yapabiliriz?

    SMS Dolandırıcılığı Nedir? Tuzağına Düşmemek İçin Neler Yapabiliriz?

    SMS Dolandırıcılığı Türkiye’de en sık görülen dolandırıcılık yöntemi olarak gündemi sürekli meşgul ediyor. Konuyla ilgili medyada çıkan haberler, bankaların ve GSM şirketlerinin yaptığı uyarılara rağmen SMS dolandırıcılarının tuzağına düşen kişi sayısı sürekli artıyor.

    Yeni Yöntemlerle SMS Dolandırıcılığı

    Dolandırıcıların en çok kullandıkları yöntemde, cep telefonlarına gönderdikleri mesajlarda kamuoyunca herkesin bildiği markalara ait indirim veya hediye çeki vereceklerini söylerler. Teklif edilen cazibe merkezi hediye çeki olunca  genellikle teklif olumlu karşılanıyor. Sonrasında “Hattın faturalı mı?” sorusu geliyor. Dolandırıcı hattınızın faturalı olduğunu öğrendiğinde telefona bir mesaj göndereceklerini söylüyorlar ve gönderilen mesajı onaylamanız isteniyor. Gelen mesaja onay verdiğinizde ise iş işten geçmiş oluyor ya ücretli bir servise abone olmuş oluyorsunuz ya da satın alma işlemine onay veriyorsunuz. Böylece cep telefonu faturanız dolandırıcılar yüzünden kabarmaya başlıyor.

    Anlık Zaafınızdan Yararlanıyorlar

    Medyada çıkan haberlerle yöntemleri işfa olan dolandırıcılar zaman ilerledikçe yeni yöntemler geliştiriyorlar. Uyguladıkları yöntem ne olursa olsun gönderdikleri SMS mesajı ile bir etkileşim yaratarak sizin anlık zaafınızdan yararlanmaları en büyük hünerleri. Güven vermek amacıyla da genellikle bankaların gönderdiği mesajlara benzer mesaj gönderiyorlar.

    SMS Dolandırıcılığı Yapanların Tuzağına Düşmeyin

    SMS ile yapılan dolandırıcılık yöntemlerinde yeni “sosyal mühendislik” yöntemleri kullanılarak insanların korku, heyecan ve panik gibi duyguları kullanılıyor. Böylece duygusal zaafları harekete geçiren dolandırıcılar tuzağa düşürdüğü kurbanlarına istediklerini yaptırabiliyorlar. En fazla kullandıkları yöntemlerden birkaç tanesini aşağıda belirtelim.

    Az önce yukarıda açıkladığım Hediye Çeki Dolandırıcılığı şu anda en popüler yöntem.

    – “Biriken puanlarınızla akıllı telefon / hediye kazandınız, hediyenizi almak için linke tıklayın” türünden mesajlarla boş bir anınızı yakalamaya çalışırlar.

    – Geçmişten günümüze ödediğiniz kredi kartı aidatlarınızı iade alacaklarını söyleyerek kredi kartınızın bilgilerini ve şifresini talep ederler.

    – “Kredi kartınızdan şöyle ve şu tutarda bir işlem gerçekleşti. Size ait değilse iptali için tıklayın” benzeri mesaj yollarlar.

    – “Bankamızdaki hesabınız falanca ülkeden gelen bir siber saldırıya maruz kaldı. Hesabınızı bloke etmemiz için şifrenizi girin.” diyerek dolandırmaya kalkarlar.

    – “Kargo işlemlerinden biriken puanınız ile telefon kazandınız. Hediyenizi almak için bizi arayın veya şuraya tıklayın” derler. Bu tip mesajların hiç birine inanmayın.

    Nasıl korunabiliriz?

    Aşağıdaki kurallara uyarsanız sizi dolandırmaları mümkün olmayacaktır.

    1. İlk bakmanız gereken gelen SMS mesajlarında bir imla bozukluğu olup olmadığıdır. Genelde bu tip dolandırıcılık mesajlarında imla hataları fazla olur.

    2- Gelen mesaj ne olursa olsun genel bir prensip olarak şifrenizi ve kredi kartı bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın.

    3. Özellikle telefon ve benzeri hediye kazandınız mesajlarına hiçbir şekilde itibar etmeyin. Unutmayın, bedava peynir sadece fare kapanında olur.

    Özetle, dolandırıcılar SMS ve benzeri dolandırıcılık türlerindeki yöntemlerini değiştirseler de hayatımızda hep olmaya devam edecekler. Bizim tek yapmamız gereken şey ise bu konuda bilinçli olmak ve yukarıda belirtilen maddelere uymak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN