Bilim insanları bir süredir yürüttükleri çalışmalar sonucunda, sıradan kırmızı tuğlaları elektrik depolayan süper kapasitörlere dönüştürmeyi başardı.
Bilim insanları söz konusu yapı malzemelerini bir dizi kimyasal reaksiyonla şimdilik LED ışıkları yakabilecek güçte enerji birimlerine dönüştürülmesini sağladı. Ürüne “Akıllı Tuğla” adı verildi. Bilim insanlarının yürüttüğü çalışmanın sonuçları Nature Communications’da yayınlandı.
İnsanlık tarihi kadar eski bir yapı malzemesi olan tuğlalar, yapılan bilimsel çalışma ile farklı bir boyut kazanmış oldu. Bu çalışma ile birlikte inşaatların temelini oluşturan tuğlalar, bulundukları yapı için elektrik üretmek ve üretilen enerjiyi depolama amacıyla kullanılabilecek.
Çalışmayı yürüten Washington Üniversitesi Kimya bölümü doçenti Julio D’Arcy, demir içeren, tüm yapıların üzerinde oluşan ve kırmızımsı renge sahip pasın çalışmanın esasını oluşturduğunu belirtti. Bilim insanları yüzeyleri aşındıran ve malzemelerin dayanıklılığını azalttığı bilinen demir oksitlerin malzeme bilimi için yararlı olduğunu tespit etti.
Ekibin başındaki isim olan D’Arcy, yürütülen çalışma ile ilgili olarak “Pasa kimyasal işlem uyguladığımızda reaktif hale geldiğini gördük. Atık olarak düşündüğümüz bir şey, enerji üretiminde ve depolama için kullanılabilecek son derece faydalı bir kimyasal.” dedi.
Projenin sonraki aşamaları hakkında açıklamada bulunan D’Arcy, yeni hedeflerinin daha fazla enerji depolayabilmenin yollarını aramak olduğunu kaydetti.