Dijital hayatın olmazsa olmazı şifrelerimiz. E-devlet hizmetleri, banka kartları, mail şifreleri, kripto para cüzdanları, sosyal medya hesapları derken artık sahip olduğumuz şifreler yönetilemez hale geldi. Peki şifrelerimizi nasıl yönetebiliriz? Sizler için bu hafta şifre yönetimi için kullanabileceğiniz seçenekleri araştırdım.
2021 En iyi şifre yöneticileri
Milyonlarca insan ev için çalışmaya zorlandığından ve çevrimiçi güvenlik sorunları parola yöneticilerini önemli bir araç haline getirdiğinden, bu salgın sırasında bu özellikle oldukça önem kazanıyor.
Çoğumuzun çok sayıda çevrimiçi hesabı var ve aynı parolayı birden fazla site için yeniden kullanma alışkanlığına kapılmak çok kolay. Her platform için aynı şifre kolayınıza gelebilir ama aynı zamanda sizi gerçek bir tehlikeye de sokar; bu sitelerden yalnızca birinin güvenliği ihlal edilirse, tüm hesaplarınız risk altında olacaktır.
İyi bir parola yöneticisi sizi yalnızca tüm çevrimiçi hesaplarınız için düzinelerce farklı girişi hatırlama çabasından kurtarmaz, aynı zamanda tahmin edilmesi imkansız olan güçlü parolalar oluşturarak ve hepsini güvenli bir şekilde şifreli bir kasada saklayarak onları güvende tutmanıza yardımcı olur.
Unutmayın ki parola yöneticileri, tüm çevrimiçi parolalarınızı güvenli ve korumalı bir şekilde yönetmenizi basit ve kolay hale getirir.
Dashlane
Dashlane , çok faktörlü kimlik doğrulamalı güvenli bir kasada 50 adede kadar hesap için oturum açma bilgilerini depolayabilen, tek bir cihaz için yetenekli bir parola yöneticisidir. LastPass gibi, sizin için parolaları doldurmaktan çok daha fazlasını yapabilir; ayrıca her türlü bilgiyi saklayabilir, teslimat adresleri ve iletişim bilgileri ile formları otomatik olarak doldurabilir.
Dashlane’nin premium hizmeti ise daha da etkileyici. Tüm şifrelerinizi tüm cihazlarınızda (hem masaüstü hem de mobil) senkronize etmenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda dark webi veri ihlallerine karşı izler ve depolanan bilgilerinizden herhangi biri çalınan bir veri yığınında göründüğünde size kişiselleştirilmiş uyarılar gönderir.
Güvenli dosya depolama (taranmış kimlik belgeleri, sigorta poliçeleri ve faturalar için idealdir) ve hatta Wi-Fi bağlantı noktaları aracılığıyla web’de daha güvenli gezinmek için bir VPN de mevcut.
Elbette tüm bunların bir bedeli var ve Dashlane’nin premium versiyonu benzerlerine göre en pahalı seçeneklerden biridir, ancak ekstra hizmetler (artı uzaktan hesap erişimi ve öncelikli destek) buna değer.
Nordpass
NordPass; Chrome, Firefox, Edge ve Opera için tarayıcı eklentilerinin yanı sıra Windows, macOS ve Linux için masaüstü uygulamalarının yanı sıra iOS ve Android mobil cihazlar için çok yetenekli bir şifre yöneticisi. Şifrelenmiş parolaları depolamanın yanı sıra, e-ticaret web sitelerinde daha hızlı ödeme için kredi kartı ve banka bilgilerini güvenli bir şekilde saklayabilir ve burun yanı sıra güçlü parolalar da önerebilir.
Premium sürümde ise bu bilgileri daha sonra lisans başına 6 cihaza kadar senkronize edebilirsiniz. Hali hazırda ücretsiz sürüm yalnızca bir cihaza izin veriyor, ancak diğer premium özellikleri bir hafta boyunca deneyebilirsiniz.
NordPass’ın bir başka olumlu yönü de kaydedebileceğiniz şifre sayısında bir sınırlama olmaması. Bununla birlikte, NordPass, diğer bazı şifre yöneticilerinin sunduğu gibi formları otomatik olarak doldurmuyor (adınız, adresiniz ve e-postanız gibi ortak ayrıntıları otomatik olarak sağlıyor).
Genel olarak değerlendirecek olursak NordPass, beklenenden biraz daha fazlasını yapan oldukça yetenekli bir şifre yöneticisi.
LastPass
Düzinelerce veya yüzlerce güçlü, benzersiz parolayı takip etmek, bir parola yöneticisi olmadan artık pek mümkün değil . LastPass Premium, platformlar arası senkronizasyon, güvenli paylaşım, dark web izleme dahil olmak üzere birçok iyi özelliği hizmetinize sunuyor. Ancak, cihaz senkronizasyon kurallarında yapılacak bir değişiklik, LastPass’ın ücretsiz sürümünü kullanılamaz hale getirebilir. LastPass, kullanım kolaylığı ve öne çıkan özellikleri nedeniyle genel olarak “Editörlerin Tercihi” olan bir şifre yöneticisidir, ancak premium versiyonunu kullanmanız daha faydalı olacaktır.
Parolalarımızı tarayıcıda saklamak güvenli mi?
Çoğumuz parolalarımızı tarayıcıda saklıyoruz. Bu sayede üye olduğumuz sitelere ve sosyal medya hesaplarımızın web girişlerine rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Parolanızı bir tarayıcıda saklamak, parolalarınızı hatırlamak için bir yöntem, ancak parola yöneticisi kullanmak gibi daha güvenli yöntemler var. Parola yöneticilerinin sağlamış olduğu en önemli hizmet, tarayıcılar tarafından sunulmayan farklı güvenlik seviyelerine sahip olmaları.
Tarayıcılar, oturum açma bilgilerini, kimlik bilgilerini uygulamasında saklar ve kullanıcı bir web sitesini ziyaret ettiğinde bu bilgiler kullanıma hazırdır. Ancak, siber suçlular veya bilgisayarınıza fiziksel veya uzaktan erişim sağlayan herkes de parolalarınıza erişebilir. Bu yüzden tarayıcılarda parola saklamak güvenli bir seçenek değildir.
Ya sanal cüzdanınızın şifresini unutursanız?
Dijital paralar artık yakın gelecekte yaygın olarak kullanılacak. Kripto para yatırımcıları her geçen gün artıyor. Yatırımcılar satın aldıkları dijital varlıkları sanal cüzdanlarda saklıyorlar. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde ABD’de yaşayan Thomas, yaklaşık 220 milyon dolarlık Bitcoin hesabının şifresini unuttu. Sık kullandığı şifrelerin tümünü denediğini söyleyen Thomas, şimdi parasını kaybetmeyle karşı karşıya. En sık kullandığı 8 şifreyi denediğini söyleyen Thomas, hatırlayamadığı takdirde parasına ulaşamayacağını belirtti. Thomas’ın hatırlayamadığı sanal cüzdanında 220 milyon dolar değerinde bitcoin bulunuyor!.. Şifreyi unutmak hiç bu kadar pahalıya mal olmamıştı…