Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikSiber Sabotaj Rusya, Çin ve ABD’yi Dize Mi Getirecek?

    Siber Sabotaj Rusya, Çin ve ABD’yi Dize Mi Getirecek?

    İçinde bulunduğumuz dijital çağda her şey bir tıklama kadar uzak. Küresel bir hasar yaratmak, akşam yemeği için eksik olan salatanın siparişini vermek kadar zahmetsiz artık. Dijital çağ, siber soğuk savaş kavramını ortaya çıkardı. Bunun sonucunda da siber sabotaj gerçeği terörün ve savaşın yüzünü değiştirdi. Artık uçak gemileri kadar, devletlere bağlı hackerların yetenekleri politik üstünlüğü belirliyor.

    siber sabotaj
    siber sabotaj, dijital soğuk savaşın en sinsi silahlarından biri

    Siber sabotaj bir ülkeyi felç edebilir

     

    ABD, Çin ve Rusya gibi ülkeler veriyi yöneterek teknolojik olarak üstünlük kurmaya çalışıyor. Trump’ın Çin teknoloji markalarına karşı sert tepkisi ve tepkinin kamuoyunda karşılık bulması bunun nedeniydi. Teknolojik olarak tüm uluslar donanımlı hale gelmeye çalışıyor. Fakat yüksek teknoloji ne yazık ki risk faktörünü de artıyor. Örneğin ABD’nin en büyük petrol hattı olan Colonial’a gerçekleşen siber saldırıyı ele alalım. Bu saldırı tam olarak netlik kazanmadı. Yine de tek bir kişinin kısa sürede böyle bir hack olayı gerçekleştirmesi mümkün gözüküyor. Tek bir kişi bir ulusun kritik altyapısını kilitleyip tüm üretimi sekteye uğratabiliyor.

    ASAT
    Rusya, yörüngedeki işi biten uyduları ASAT sistemiyle yok ediyor. Diğer ülkeler tedirgin. Çünkü kimse “yanlışlıkla” hedef olmak istemiyor

    Rusya’dan uydu yok eden füzeler

    Colonial boru hattı, yeni teknolojilere kıyasla yaşanabilecekler konusunda sönük kalıyor. Rusya’nın son dönem devreye soktuğu uydu temizleme füzelerini düşünelim. ASAT ismi verilen yeni nesil sistemler yörüngedeki işlevsiz uyduları yok etmek için kullanılıyor. 2021’in sonlarında yapılan ilk atış başarı ile sonuçlandı. PL19 Nudol ismi verilen füze, Sovyetlerden kalan COSMOS 1408 isimli uyduyu kısa sürede imha etti. Olayın üzerine tüm uluslar alarm vermeye başladı. Şimdilerde yörüngeyi riske atacak her türlü eyleme karşı ortak hareket edilmesi masada. Peki, sizce Rusya böyle bir anlaşmaya imza atar mı? Kendi geliştirdiği bir teknolojiyi feda etmek ister mi? Diğer taraftan Rusya’yla Avrupa Birliği arasında yeni doğalgaz hattı döşenirken hangi ülke tarafsız oy verebilir? Roketlerin “yanlışlıkla” başına düşmesini sanırız kimse istemez.

     

    Çin’in ölüm makinesi

     

    Asıl önemli sorun ise bu tarz ileri teknolojilerin siber güvenliğini sağlamak. Siber sabotaj dediğimiz bir eylem ile ASAT gibi emsali olmayan bir füze sistemi hacklenirse neler olur? Çin de sesten hızlı balistik füze testlerine başladı. Çin’in iddiasına göre havadaki bir F-22 uçağı birkaç saniye içinde imha edilebilir. Dünyanın en iyi casus uçaklarından biri kabul edilen F-22’den bahsediyoruz. Ve sabotaj söz konusu olduğunda asla müdahale şansı bırakmayacak kadar hızlı ve ölümcül roketlerden…

     

    Değişmeyen Tarih dersi…

     

    Geleneksel ordular, yani top ve tüfek, teröre karşı yenik düştü. Çünkü gerilla taktikleri düzenli bir ordularda büyük yıkıma neden oldu. Sabotajlar ve siber terör geleneksel ordulara bitirici darbeyi indirmeye hazırlanıyor. Elbette bir ülkenin topu tüfeği caydırıcı bir güçtür. Ancak IoT, makine öğrenimi, yapay zeka derken tek bir tıklama ile felaket senaryoları gerçek olabilir. Tarih derslerini hatırlayalım. Barutun bulunmasıyla yani ateşli silahlarla haritaların değiştiğini gördük. Şimdi ise siber sabotaj nedeniyle gezegenimizin kaderinin şekilleneceği bir dönemdeyiz. Her ülkenin ve bireyin dikkatli olması gerekiyor. Ancak dikkatli olmak yeterli bir tedbir olmayabilir. Bu yüzden en kötüsüne hazırlanmalıyız.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN