Fotoğraf makinelerinde yer alan shutter yani enstantane değeri ürünün ömrü ile ilgili önemli ipuçları sunar. Bu yazıda shutter değerinin nasıl öğrenilebileceğini anlatıyorum.
Her ne kadar teknoloji sayesinde fotoğraf analog bir iş olmaktan dijital bir iş olmaya doğru hızlıca evrilmiş olsa da fotoğraf makinelerinde hala bazı mekanik parçalar bulunuyor. Bunlardan biri de shutter ismiyle bilinen teknik tabirle enstantane olarak da adlandırılan perde. Sensörün hemen önünde yer alan bu mekanik parça fotoğrafçının müdahale edebildiği bir hızla (1/X şeklinde ifade edilir) açılıp kapanarak pozlama yapılmasına yardımcı olur. Haliyle her mekanik parça gibi bir ömrü vardır.
Sayısını bilmek neden önemli
Günümüzde ortalama bir fotoğraf makinesinin shutter ömrü 100 bin kare civarındadır. Orta ya da ileri seviye DSLR cihazlarda bu rakam 200-300 bin hatta 500 bin kareye kadar çıkabilir. Normal bir kullanıcının elbette bu rakamları bir makinenin ömrü boyunca görmesi zordur. Zira 7/24 fotoğraf çekmesi gerekir ki bu da çok mantıklı değildir. Ancak profesyonel ya da ciddi amatör kullanıcılar için durum biraz daha farklıdır. Onlar için 100 bin kare ulaşması zor olmayan bir rakamdır.
İşte bu yüzden kullanılan fotoğraf makinesinin shutter sayısını bilmek önemlidir. Zira bu rakam bir nevi fotoğraf makinesinin kilometresidir. Aynen otomobillerde olduğu gibi kilometresi tek başına bir anlam ifade etmese de genel olarak fikir vereceği için shutter sayısı da benzer bir işleve sahiptir.
Bu değeri öğrenmek sadece kullanılan bir makine için değil aynı zamanda ikinci el bir fotoğraf makinesi satın alırken de fayda sağlar. Az kullanılmış olduğu iddia edilen bir fotoğraf makinesinin kaç kare fotoğraf çektiği bu sayede öğrenilebilir. Bu da önemli bir bilgidir ve satın alma kararını etkiler.
Shutter sayısı nasıl öğrenilir?
Bu fotoğraf makinesinin shutter sayısını öğrenmek için en kolay yollardan biri çevrimiçi internet siteleridir. Bu alanda birçok site bulunuyor ve bunların temel olarak yaptıkları şey aynı: Shutter sayısını öğrenmek istediğiniz fotoğraf makinesi ile yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafı (herhangi bir düzenleme programında işlem görmeden) olduğu gibi bu sitelere yüklüyorsunuz. Bu sitelerin desteklediği fotoğraf makinelerinden biriyle çekilen bir fotoğrafsa Shutter sayısını gösterebiliyor. Ancak bu sitelerin bütün fotoğraf makinelerini kapsamıyor. Bu bakımdan birkaç site deneyerek sonuç alma ihtimalinizi artırabilirsiniz. İnternet üzerinden shutter satıyı öğrenebileceğiniz siteler arasında www.camerashuttercount.com, shuttercounter.com, www.myshuttercount.com, ve www.nikonshuttercount.com yer alıyor.
Bir diğer yöntem ise manuel olarak EXIF verilerini okumaktır. EXIF, fotoğraf çekebilen her cihazın her bir fotoğrafa işlediği birçok bilgiyi içeren verinin genel adıdır. EXIF verileri arasında fotoğraf makinesinin markası, modeli, diyafram ve enstantane değeri, flaş kullanıldıysa patlayıp patlamadığı ve daha birçok bilgi yer alır.
Bu veriler Photoshop benzeri programlar ve işletim sistemlerinde fotoğrafın üzerine sağ tıklayarak Özellikler kısmından okunabiliyor. Bu verilerin detaylarına baktığımızda her bir markanın kendine göre shutter sayısını kayıt ettiğini görebiliriz. Buna göre:
Canon “Shutter Count” ya da “Image Count”
Nikon “Shutter Count” ya da “Image Number”
Pentax “Shutter Count” ya da “Image Number”
Sony “Shutter Count” ya da “Image Count”
Ancak EXIF okumak biraz teknik bilgi ve zaman zaman özel yazılım gerektirdiğinden o kadar kolay bir işlem değildir. Bu bakımdan bu yöntemi tercih edecekseniz öncesinden biraz araştırma ve hazırlık yapmanız gerekiyor.
Bu değeri öğrenmenin son yöntemi ise bazı özel yazılımlar kullanmaktır. Bu yazılımlar genelde belli markalar için işe yarar. Yani bir yazılım Canon marka fotoğraf makinelerinin shutter sayısını verir, bir diğeri ise Nikon marka fotoğraf makinelerinde kullanılabilir. Bu bakımdan elinizdeki fotoğraf makinesine göre bu yazılımları kullanmanız gerekiyor. Bu yazılımlara örnek vermek gerekirse ExifTool ve Opanda IExif sayılabilir. Her iki yazılım da bir parça aşinalık gerektirdiğinden biraz kullandıktan sonra shutter sayısını nasıl görebileceğinizi araştırmanızı öneririm. Yazılım çözümlerinde de aynın internet sitelerinde olduğu gibi shutter sayısı öğrenilmesi istenen fotoğraf makinesi ile yakın zamanda çekilmiş bir fotoğrafın kullanılması gerekiyor. Fotoğrafı yazılımla beraber açtıktan sonra istenen bilgilere küçük bir araştırma ile ulaşabiliyorsunuz.
Fotoğraf makinelerinin önemli bir parçası olan shutter, hızın kontrol edildiği bir parça. Belli bir ömrü olan bu parçanın kaç kez kullanıldığını bilmek makinenin sahibi açısından önemlidir. Yukarıdaki yöntemlerden birini kullanarak siz de fotoğraf makineniniz shutter sayısını öğrenebilirsiniz. Anlatması benden uygulaması sizden
Işığınız bol olsun…