Kitap okuma alışkanlığı daha doğrusu okur yazarlık ülkemizde ne yazık ki yeterince gelişmiş değil. Buna rağmen teknoloji ile kitapları bir araya getirmek için çalışmalar sürüyor. Çeşitli firmaların e-kitapları ve e-kitap okuyucularını ülkemizde bulundurması önemli gelişmeler. Bunlara ek olarak altı çizilmesi gereken konu ise hiç şüphesiz sesli kitaplar. Sesli kitaplar genellikle uzun yolculuklarda otomobilinizde, toplu taşıma ile yolculuk yaparken ya spor veya ev işleri yapılırken tercih ediliyor. İyi bir seslendirme sanatçısı ile çok farklı bir havaya bürünen sesli kitaplar doğru amaca hizmet ettiğinde son derece kullanışlı olabiliyor.
Seslenen Kitap
Türkiye’de son dönemde sesli kitap ile en çok isim yapan proje Seslenen Kitap. Eskiden CD formatında satışa sunulan ve zor temin edilen sesli kitapların aksine web ortamı ve akıllı telefon uygulamalarıyla erişim kolaylığı sunan projenin zengin bir arşivi var. Türk ve Dünya klasikleri ağırlıklı olmak üzere Homo Deus gibi daha güncel kitaplar da sistemde yerini alıyor. Sitenin en güzel yanı Ayşe Kulin, Can Dündar, Canan Tan, Hasan Ali Toptaş gibi yazar ve Tuba Ünsal gibi popüler isimleri stüdyosuna davet edip kitap okutması. Seslenen Kitap bu tarz isimlerle çok doğru bir iş gerçekleştiriyor. Kitap süreleri de 2-5 saat arası değişebiliyor. Ücret ve süreye baktığımızda ise değişkenlik görüyoruz ama örnek vermek gerekirse Zülfü Livaneli’nin Huzursuzluk romanı 4 saat 2 dakika sürüyor ve 19.99 liraya satılıyor. Ücretsiz üye olduktan sonra istediğiniz kitabı satın alıp dilediğini yerde dinleyebiliyorsunuz.
Amazon Audible
Sesli kitapları dünya çapında en popüler hale getiren isimlerden biri Amazon. Amazon’un kendi iddiası “dünyanın en geniş sesli kitap kütüphanesi”ni sunuyor olmaları. Bu iddia ne kadar doğrudur bilinmez ama Amazon’da 200 bi civarı sesli kitap bulunduğu bir gerçek. Amazon, sesli kitap işini yaygınlaştırmak ve doğru yönetmek Audible isimli bir firma ile ortaklı içinde hareket ediyor. Audible aynı zamanda telefon ve tabletler için aynı isimde uygulama geliştiren firma. Ses kalitesi ve performans olarak “premium” havası sunan Audible’a ilk ay ücretsiz üye olup iki kitap indirebiliyorsunuz. Ardından da 15 dolar aylık ücrete tabi tutuluyorsunuz. Ayda 15 dolar verdikten sonra bir kitap indirme hakkınız oluyor. Başka kitap indirmek içinse ek ücret ödemeniz gerekiyor. Ancak üye olduğunuz takdirde sistem size indirimler tanıyor. Biraz karışık olsa da ünlü yazar Neil Gaiman’dan örnek verelim. Kendisinin son kitabı Norse Mythology, normal baskı olarak Amazon üzerinde 10,85 dolara satılıyor. E-kitap olarak kitap 8,38 dolara, sesli kitap olarak da 16,28 dolara satılıyor. Fiziksel olarak kitabın sesli CD’sini almak isteyenler içinse 15,78 dolar ödemeniz gerekli. Örnek dinleme yapmak ve daha fazla bilgi için sizi bu adrese davet ediyoruz. Bu arada Amazon’un ülkemizde yapılanma haberlerini duyuyoruz. Bu da uzun vadede yerli kitap seslendirmeleri için bize umut veriyor.
Sesli Kütüphane
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin görme engelli vatandaşlar için hizmete sunduğu Sesli Kütüphane takdiri hak eden bir proje. https://seslikutuphane.ibb.gov.tr/tr/ adresinden ziyaret edebileceğiniz kütüphaneye üye olmak için engelinizle ilgili çeşitli evrakları sisteme kayıt etmeniz gerekiyor. Sistem şu an için dijital bir destek sunmamakta. Bunun yerine tüm görme engelli vatandaşların ücretsiz kullanımına açık, fiziksel bir kütüphane mevcut. 1997 yılından beri hizmet veren İ.B.B. Sesli Kütüphane, Eyüp Sultan Camii’nin hemen yanında yer almakta. Dilerseniz gönüllü okuyucu olarak projeye siz de katkı sağlayabilirsiniz. Benzer bir uygulamanın dijital sürümü içinse http://konusankitaplik.mkutup.gov.tr/ adresini ziyaret etmeyi unutmayın.