Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSes Teknolojileri ve Geleceğimiz 

    Ses Teknolojileri ve Geleceğimiz 

    Ses teknolojileri her geçen gün daha hızlı, daha akıllı ve daha işlevsel hale geliyor. Gençlerin yoğun ilgisi ile yükselen bu teknolojiyi aileler de benimsemiş durumda.

    Ses teknolojileri konusunda güncel araştırmalar, beklentiler ve geleceği yazımda.

    Ses Teknolojileri ve Geleceğimiz 

    Ses tanımadaki  ilerlemeler; konuşulan sözcükleri tanımlama, metin haline aktarma ve sözlerin asıl hangi anlamı kastederek söylendiğini anlam gibi doğal konuşma dili süreçleri, sesi kullanılabilir bir hizmet haline getirdi. Teknoloji devleri Google, Amazon, Facebook ve Apple’ın geliştirdiği tüketiciye yönelik ürünleri ve motive edici yenilik ve güncellemeleri ses teknolojilerine ivme kazandırdı. Bu ürünleri benimseyen ve talep oluşturan grup ise gençlerden oluşuyor. 

     

    The Future of Voice Technology * 

    AppDynamics tarafından Eylül 2018’de gerçekleştirilen ve sonuçları açıklanan “The Future of Voice Technology” araştırması tüm web aramalarının 2020 yılına kadar sesle kontrol edileceğini öngörüyor. Rapor sonuçları dijital asistanların ve akıllı hoparlörlerin yükselişiyle büyüyen bir pazarın ayak seslerini güçlendiriyor. 

    Rapor, ses teknolojilerine yoğun bir ilgi odağı oluşturuyor; katılımcıların çoğunluğu (yüzde 84), programlarını ve sorumluluklarını takip etmek gibi rutinlerinin hayatlarını kolaylaştırmak için sesli asistanlara güvendiklerini söylemiş. Yaklaşık yarısı ise (yüzde 46) günde beş kez veya daha fazla bir ses asistanı ile görüşme yaptığını belirtmiş.

     

    Sesli asistanlardan şarkı söylemesini bekliyoruz.
    Sesli asistanlardan neler bekliyoruz?

    Sesli asistanlardan neler bekliyoruz? 

    Tüketicilerin bir sesli asistandan beklentileri ise insana özgü iletişim ihtiyacını ve duygusal tepkiler almak istediklerini ortaya koyuyor. Katılımcıların üçte birinden fazlası (yüzde 33) sesli asistanlarının şarkı söylemesini, kendisini övmesini (yüzde 31) bekliyor. Diğer yanıtlar, ses asistanlarının üzülmelerini, söyledikleri şakalara gülmeleri veya ilişki tavsiyeleri vermeleri için onları rahatlatması üzerine. 

    Sesli asistanların daha da gelişmesi, yani yapay zeka ve makine öğrenimi desteği ile tıpkı gerçek bir arkadaş gibi davranış sergilemesi gelecek beklentilerinin merkezine yerleşiyor. 

    Mevcut çalışmalar ve alınan sonuçlar ise henüz bu seviyede değil ve genel olarak konuşma hatası oranı oldukça yüksek.  

    Google Asistan, Microsoft Cortana, Apple Siri ve Amazon Alexa gibi akıllı asistanlar arasında en doğru sonuçları kimin üretebileceği konusunda artan bir savaş var. Siri ve Cortana henüz beklenen geri dönüşleri sağlamış değil. Google Asistan ise son beta sürümünde telefonun o anda ekranınızda olan bilgileri de kullanabiliyor. 

     

    En hızlı ve radikal değişiklikler gözlemlediğimiz alanlardan birisi ise otomotiv sektörü.

    Ses Teknolojilerinin Potansiyeli 

    Ses teknolojileri, toplumu etkileyebilecek ve müşteri hizmetlerinin geleceği olabilecek potansiyele sahip. Bu teknolojilerin gelişimi ile birlikte pek çok sektör değişime uğrayacak. En hızlı ve radikal değişiklikler gözlemlediğimiz alanlardan birisi ise otomotiv sektörü.

    Otomobil analitiği mühendisi, ses taratım mühendisliği, 3D yazıcı teknisyeni, araç siber güvenliği uzmanı gibi yeni mesleklerin önü açılıyor. 2022 yılına kadar bağlantılı araç sayısında ise yüzde 270’lik büyüme yaşanacağı öngörülüyor. Nisan 2018’den itibaren Avrupa’da satılan tüm araçların, ciddi bir kaza durumunda acil arama yapabilen “eCall” teknolojisine sahip olması gerekiyor. Böylelikle satılan tüm yeni otomobiller en az bir tane bağlantı teknolojisine sahip olmak zorunda kalacak. Sürücüsüz otomobillere geçiş sürecinde arabaların acil merkezleri ve birbiriyle konuşabildiği döneme giriyoruz. Özellikle sağlık ve otomotiv sektöründeki tüm bu değişiklikler ses teknolojilerine bambaşka bir ivme kazandırabilir. 

     

    Müşterilerin kulağındaki ses

    Ses teknolojilerinin önümüzdeki günlerde daha da yaygınlaşacağı ve markalar temas noktalarında sesli etkileşimi kullanmaya başlayacağı aşikar. Mağazayla iletişim kurabilen ve ürüne yönlendirme yapabilen ses asistanları, ev, ofis veya yaşam alanlarındaki belli ünitelerin içine gömülü ses sitemleri, kendileri hakkında bilgi veren ve etkileşime giren IoT cihazları; okuma kültüründen izlemeye yönlenen genel kullanıcı profilini sesi dinlemeye ve etkileşimi ses üzerinden gerçekleştirmeye doğru hızla sürükleyecektir. 

     

    Aşağıdaki yazımda taşınabilir hoparlör modellerini ve taşınabilir hoparlör seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri bulabilirsiniz.

     

    Taşınabilir Hoparlör ile Müzik Keyfinizi Katlayın

     

     

    Fayda görmeniz dileğiyle. 

     

    The Future of Voice Technology araştırmasının detay sonuçlarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

    https://blog.appdynamics.com/news/voice-technology-and-the-enterprise/

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN