Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSanal robotlar iş başında!

    Sanal robotlar iş başında!

    Gelişen yeni teknolojilerle birlikte iş hayatımızda değişiyor ve dönüşüyor. Bu değişimi yakından takip etmek, anlamak ve iş süreçlerimize dahil etmek gerekiyor. Robotik Proses Otomasyonu (RPA) teknolojisi, tam da bu noktada imdadımıza yetişiyor. Bu teknoloji sayesinde işletmelerdeki rutin ve tekrar eden işler yazılım robotları ile çok daha kısa sürede bitirilebiliyor. Üstelik robotların hafta sonu tatili, yıllık izni veya bayram tatili de yok!
    Peki, yapay zeka ve makine öğrenmesinin RPA ile sınırları nelerdir ve bu akıllı makineleri nasıl kullanırız? Bu hafta Robusta genel müdürü Murat Dayanıklı ile bir araya geldik ve iş dünyasındaki dijitalleşmeyi konuştuk.

    Robusta’dan bahsedebilir misiniz? Neler yapıyorsunuz? 

    Dijital iş gücü çözümleri alanında faaliyet gösteren Robusta, 2017 yılında İstanbul’da kuruldu. 

    Manuel süreçleri yapay zeka destekli ürünlerle otomatik hale getiren Robusta, tamamen Türk mühendisler tarafından hayata geçirilen Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) ve Bilişsel Otomasyon çözümleri geliştiriyor. 

    Robusta RPA ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından verilen Yerli Malı Belgesi’ni almaya hak kazanan Robusta, hatasız bir şekilde 7/24 çalışabilen sanal robotları sayesinde iş dünyasında verimlilik ve hız isteyen her büyüklükteki firmanın ihtiyaçlarına cevap veriyor. Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi gibi teknolojilere sahip çözümler ile şirketlerin gelişmesine ve büyümesine eşsiz bir katkı sağlarken, ölçülebilir sonuçlar ortaya çıkartıyor ve şirketlerin rekabetçi, çevik ve verimli kalmalarına yardımcı oluyor.

     Süreç keşfinden canlıya geçiş sonrası destek de dahil olmak üzere, otomasyon projelerinin her aşamasında müşterilerinin yanında olan Robusta, uzman kadrosuyla müşterilerine danışmanlık, destek, eğitim ve anahtar teslim proje hizmetleri sunuyor.

    Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Process Automation) nedir? Bu alanda hangi çözümleri sunuyorsunuz? 

    Robusta RPA ofis çalışanlarının; rutin, tekrar eden ve öngörülebilir görevlerini, kullanıcı aksiyonlarını taklit edebilen otomasyon teknolojileri yardımıyla hızlandıran, iş süreçlerin kalitesini ve tutarlılığını artıran, işlerin ölçeklenebilmesini destekleyen, insan kaynağının daha verimli kullanılmasına imkan veren ve maliyet avantajı sağlayan devrim niteliğinde bir teknolojidir. 

    Hatasız, 7/24 çalışabilen sanal robotları iş dünyasında verimlilik ve hız isteyen firmalarla buluşturuyoruz. Bu alanda sunduğumuz verimlilik ve maliyet avantajları ile firmalar pek çok rutin işi hatasız bir şekilde sanal robotlarla yapabiliyorlar. Bu sayede mevcut insan kaynaklarını daha yaratıcı ve yenilikçi projeler geliştirmeleri ya da müşterilere daha yakın ve derinlemesine hizmet vermeleri için yönlendirebiliyorlar.

    Sanal robotları nasıl çalıştırıyorsunuz? 

    RPA robotlarını birer sanal çalışan gibi görebilirsiniz. Sorgular, hesaplamalar, veri girişi ve kayıt işlemleri gibi birçok rutin işi hata riski olmadan gerçekleştiren yazılım robotlarıyla oluşturduğunuz kural ve senaryo dahilinde süreçlerinizi otomatize edebilirsiniz.

    Yapay zeka iş hayatımızı nasıl etkileyecek? Siz bu noktada işletmeler için hangi faydaları sağlıyorsunuz? Sunduğunuz yazılım çözümleri ile işletmeler ne kadar tasarruf edebilir?

    Yapay zeka çok yakında iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline gelecek. Rekabetçi bir çalışma ortamında, çalışanların yükünü azaltmak ve onların katma değerli işlere odaklanmalarını sağlamak zorunluluk haline gelmeye başladı.

    Ofis çalışanlarının gün içerisinde zaman ayırdıkları pek çok rutin, tekrar eden ve öngörülebilir görevleri bulunuyor. Bu görevler şirketlerin iş yükünü artırmanın yanı sıra çalışanların daha katma değerli işlere odaklanmalarını zorlaştırıyor. Yapay zeka iş dünyasındaki bu yükleri ortadan kaldırma potansiyeli taşıyor. Müşterilerimizden aldığımız dönüşlere göre Robusta RPA ile firmaların verimliliklerini 5 kata kadar artırabildiğimizi ve maliyetleri yüzde 80’e kadar azaltabildiğimizi görüyoruz. Projenin kapsamına göre ortalama altı aydan bir buçuk yıla kadar bir süreçte de yapılan yatırımın geri dönüşünün alındığını gözlemliyoruz.

    Ürettiğiniz yerli yazılım teknolojileri firmalara nasıl bir rekabet avantajı sağlıyor? 

    Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Robusta RPA’nin kurumlara sağladığı birçok avantaj var. Robusta’nın teknik ekibi ve kaynak koduyla Türkiye’de olması, Türk pazarının ihtiyaçlarını çok bilmemiz büyük önem taşıyor. Sektör deneyimimiz ve aynı dili konuşmamız hem bizler hem müşterilerimiz açısından büyük bir avantaj. Bunun yanı sıra projelerde çok etkin bir şekilde rol oynamaya hazır olmamız, bir anlamda elimizi taşın altına koymamız kurumlara sayısız fayda sağlıyor. 

    Robusta genellikle tekrar eden işlerde, özellikle veri girişlerinde oldukça başarılı ve çalışanlar için büyük kolaylık sağlıyor. Bu tür işler genelde kamuda daha fazla oluyor. Bakanlıklar ve kamu kurumları için hizmet veriyor musunuz? 

    İşlem yoğunluğu, personel eksikliği gibi sebeplerle iş süreçlerinin uzun sürelerde tamamlanabildiği durumlar için Robotik Süreç Otomasyonu oldukça pratik çözümler sunuyor. Robotlar form ve dilekçe girişlerini, ödeme ve vergi hesaplamalarını yaparken, sistemler arası uyumluluğu sağlayarak, veri aktarımını tamamlıyor ve uzun zaman alan tüm bu süreçler çok daha kısa sürede tamamlanıyor. Ayrıca vatandaşlara ve kurumlara destek sunmak için mesai saatleri dışında da müşteri desteği sağlayabilen sistemler kurgulanarak müşteri memnuniyetinde büyük bir artış sağlanıyor. Robusta olarak bu avantajlardan faydalanmak isteyen her tür kurum ve kuruluşa yardımcı olmaya hazırız.

    Robusta olarak hangi zorluklarla karşılaştınız? Dijital dönüşüm sürecinde firmalarda hangi sıkıntılar yaşanıyor? Değişime direniyor muyuz yoksa kendimizi hızlıca güncelleyebiliyor muyuz? 

    Bugüne kadar çalıştığımız firmalarda herhangi bir dirençle karşılaşmadık. Bizlerle birlikte bu projelere adım atan firmalar ihtiyacın ve süreçlerin RPA’ya taşınmasıyla elde edecekleri kazanımların farkında varmış durumdalar. Bazı firmalarda süreçlerin sanal robotlara aktarımı sırasında güncellendiğine ve daha verimli hale getirildiğine tanık olduk. Bu sayede aslında pek çok işin çok daha pratik bir şekilde gerçekleştirilebileceğini görmüş oldular. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN