Sanal gerçeklik, ( Virtual reality, VR) teknoloji kullanılarak kurgular ile gerçek ve hayalin birleşmesinden oluşur. Sanal gerçeklik sanıldığı gibi sadece oyun ortamlarında değil, çağın getirdiği karmaşık sorunların çözmek için bilgisayarlarla doğrudan etkileşimde bulunabilecek bir araçtır. Sanal gerçekliğin en önemli özelliği, gerçek ortamları taklit etmektir. Günümüz teknolojisinde gerçek dünyayı taklit eden yapay zeka ile dijital dünyalar oluşturulabilmektedir. 21. yüzyıldaki teknolojik gelişmeler, sanal dünyaları hayatımıza daha da yaklaştırmakta. Günümüzde VR başlıklarının yükselişi; sanal gerçeklik cihazlarının tıpkı akıllı telefonlar, televizyonlar ve kişisel bilgisayarlar gibi kullanılmasına neden olacağa benziyor. Sanal Gerçeklik Gözlükleri başlıklı yazımda, VR gözlüklerinin genel özelliklerine değinerek, ihtiyaç olduğunda satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğim.
Sanal gerçeklik dünyasına ilk adım
Meta ve Microsoft gibi şirketler, sanal ve artırılmış gerçeklik dünyasına yatırım yapma planlarını açıkladığında, sanal gerçekliğin çok kısa sürede içinde hayatımızda daha da önemli bir rol oynayacağını da ifade ettiler. Durum tam anlamı ile böyle de olmaya başladı. Tam anlamı ile metaverse çılgınlığı yaşanmaya başladı.
Sanal evrene giriş yapabilmek için bazı ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. Gelecekte çok daha sadeleşecek olsa da, günümüzde kullanılan cihazların başında sanal gerçeklik gözlükleri/ başlıkları ilk sırada geliyor. Sanal gerçeklik veya VR başlıkları, sanal dünyaya ilk adımı atmaya yardımcı oluyor. VR başlığını sanal dünyada 180 derece veya 360 derecelik görüş açısı deneyimlemek için kafaya gözlük gibi takılan çevresel bir cihaz olarak tanımlıyoruz. Sanal gerçeklik denilen şeyi de, bilgisayar da yazılım ile geliştirilen ve gerçek dünyanın dijital olarak oluşturulan ortamlar olarak ifade ediyoruz. Sanal gerçeklik ile birlikte, aynı zamanda sanal ile gerçek dünyanın aynı anda kullanıldığı artırılmış gerçeklik ( AR) ortamları da bu dünyanın bir parçası olarak öne çıkıyor.
Diğer taraftan, fiziksel ve dijital nesnelerin birlikte var olduğu, gerçek zamanlı etkileşime girdiği, yeni ortamlar ve görselleştirmeler üretmek için gerçek ile sanal dünyanın birleşmesi ile oluşan, adına Mixed Reality denilen yeni bir kavram da günümüzde yaygın olarak kullanılıyor.
Örnegin, YouTube’da hızlı trene binen insanların VR videolarını kullanarak, VR başlığı ile fiziksel olarak bir rollercoaster yolculuğunun tadını çıkarma şansınız bulunuyor.
Piyasada alınabilecek birden dazla VR cihazı bulunuyor. Farklı kalite ve piksel sayısına göre modellerin fiyatların da değişiyor. Bunun yanında akıllı telefonlarla kullanılabilecek uygun fiyatlı VR başlıkları da satılıyor.
VR başlıklarda kullanılan el kontrolörleri, sanal dünyada etkileşime girmenizi sağlıyor. Bu cihazlar ile sanal dünyada nesnelere dokunup, alabilir, düğmelere basıp ilerleyebiliyorsunuz. El kontrolörleri, VR deneyimi yaşamak için olmazsa olmazlardan değildir ama özellikle VR oyunları oynama konusunda oldukça önemlidir.
Koşu bantları, üzerinde koşup yürüyebildiğiniz, kelimenin tam anlamıyla dev koşu bantları olarak ifade edilen, biraz lükse kaçan bir ekipman olarak öne çıkıyor.
Sanal gerçeklik deneyimi yaşamak için, fazla para harcamadan basit bir VR gözlüğü almak, başlangıç seviyesi için yeterli olacaktır.
VR başlık türleri
Piyasada bulunan VR başlıkları genel olarak üç kategoriye ayrılıyor.
- Bilgisayar destekli VR başlıklar
- Mobil destekli VR başlıklar
- Konsoldan güç alan VR başlıklar
Bilgisayar destekli VR başlıkları, en yüksel piksel sayısıyla en sürükleyici deneyimi sunuyor. Gelişen teknoloji ile birlikte, mobil ve konsol destekli cihazlar da gün geçtikçe kalitelerini artırıyor. Bilgisayar destekli VR başlıkları aynı zamanda piyasadaki en pahalı başlıklar olarak da öne çıkıyor. Genellikle bir VR başlığı kullanmak için sağlam bir donanıma ihtiyaç duyuluyor. Bilgisayar destekli VR başlıklarının 128 GB başlayan kapasite ve akıllı telefon ile entegre çalışan modelleri de bulunuyor. Bu cihazlara örnek olarak Oculus ve HTC Vive’i verebilirim.
Mobil destekli VR başlıkları daha ucuz bir alternatif olarak öne çıkıyor. Yüze takılan cihaza, telefon takılarak kullanılıyor ve uygun fiyatlı başlıklar olarak piyasadaki yerini alıyor. Bilgisayar destekli VR başlıklar kadar güçlü ve etkileyici olmasalar da, iyi bir başlangıç noktası olarak kullanılabiliyor. Örnek olarak, Gooogle Cardboard ve Samsung Gear’ı verebilirim.
Konsoldan güç alan VR başlıkları, gelişmekte olan bir pazar olarak ifade edebilirim. Bu VR başlıkları bir PlayStation 4’e takılıyor. VR başlığı PlayStation denetleyicisi ile kullanılır.
Sanal Gerçeklik ürünlerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter takip için @salihertugrul YouTube kanalım