Eğlence sektörünün son zamanlarda adından epeyce söz ettiren teknolojisi Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) arkasına kitleleri alacak çıkışını henüz yakalayamadı. Genel olarak deneyimlendikten sonra adeta bir bağımlılık haline gelen Sanal Gerçeklik (SG) için firmalar pes etmiş değil. Analiz ve tahminlere göre şu an 14 milyarlık bir pazar olan SG, 3 yıl içerisinde yaklaşık 10 kat büyüyecek. Çeşitli kampanyalarla fiyatları aşağı çeken üç büyük SG üreticisi, Sony, Facebook ve HTC özel uygulamalarla şimdiden daha geniş sayıda kullanıcıya hitap etmeyi hedefliyor.
Sanal Gerçeklik ve Mobil Yaşamın Uyumu Oculus Go
Facebook, Oculus projesini 2 milyar dolara satın aldıktan sonra SG cephesinde beklentiler büyüdü. Firmanın CEO’su Mark Zuckerberg, şu an SG için en sıkıcı dönemde olduğumuzu ve geleceğin parlak olduğunu şu sözlerle belirtiyor: “Büyük gözlükler, kablolar… Oysaki gelecek çok daha renkli olacak. Tıptan eğitime her türlü alanda SG devrim yapacak,” Arzu edilen satış rakamlarını yakalayamamış olsa da Zuckerberg gelecek vizyonu çizmenin yanında pratik yeni bir ürünü kısa bir süre içinde piyasaya sürecek. Oculus Go ismindeki yeni gözlük, bilgisayar veya telefon gerektirmeden kendi kendine çalışabilecek. Kablo derdine son veren gerçek mobil SG gözlüğünün fiyatı da 199 dolar olacak. Yeni nesil lenslerle üretilecek olan Go, WQHD 2560X1440 çözünürlüğe sahip olacak. Bu gözlükle film izlemek, sosyal medyada gezinmek ve desteklenen oyunları çalıştırmak mümkün olacak. Go ayrıca Samsung Gear VR ile uyumlu kütüphaneye sahip olacak. Dolayısıyla ürünü daha profesyonel bir mobil SG çözümü olarak konumlandırmak gerek. Hafif ve rahat malzemeden üretilecek Go’nun Oculus’a yeni bir hava katacağını düşünüyoruz.
Sony’den Özel Oyunlar
2 milyon satış rakamını geçerek şu an için en büyük Sanal Gerçeklik kullanıcı kitlesine sahip olan Sony, 2017’nin sonlarında sessiz sedasız bir şekilde gözlük setinin ikinci sürümünü çıkardı. Performans olarak ilkine göre farkı olmasa da güç ünitesinin HDR sinyalleri işleyebilmesi ve kulaklık / mikrofon girişinin gözlüğe taşınmasıyla kablo yükünün biraz hafiflemesi yeni kullanıcıları memnun edecek gibi görünüyor. Sony’nin asıl hamlesi ise bu yıl çıkaracağı konsola özel oyunlar.
İlk olarak Bravo Team’den bahsetmek gerek. Bravo Team, Rainbow Six’i andıran bir havaya sahip. Özellikle iki kişilik ilerleme desteği ile oyun sizi taktik ve strateji anlamında zorlayıp daha önce hiçbir oyunun beceremediği kadar savaş ortamına sokmaya çalışacak. Korku ve gerilim sevenleri ise The Inpatient oyununa davet ediyoruz. Until Dawn oyununda geçen hikayenin öncesini anlatan The Inpatient, akıl hastenesinde geçen sahnelerle oldukça etkileyeci gözüküyor. Platform oyun meraklıları ise Şubat ayında piyasada olması beklenen Moss oyunuyla keyifli vakit geçirebilirler. Moss’ta genç bir farenin sihirli bir taş bulmasının ardından başına gelen sıra dışı maceralara ortak olacağız.
Son oyunumuz da merakla beklenen Ace Combat serisinin yedinci oyunu Skies Unknown. Bu oyunda da SG için geliştirilen özel bir hikaye modu olacak ve tahmin edeceğiniz gibi teknoloji harikası savaş uçakları içerisinde SG sayesinde gerçek bir pilot gibi oturacağız. Görüldüğü gibi Sony bu sene işi sıkı tutuyor. Daha tanıtılan ve çıkması beklenen birçok oyunla SG meraklıkları PlayStation platformunda çok iyi bir yıl geçirecek.
Zombilere Dönüş…
Son olarak bu yılın merakla beklenen oyunu ile SG bahsimizi kapatalım. Hangi platforma çıkacağı kesin olmamakla beraber ünlü çizgi roman ve dizi Walking Dead’in SG özel oyunu bu yıl içerisinde çıkacak. Hatta bir değil birkaç oyundan oluşacak bir serinin ilk oyunu için beklemede kalın.