Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiSanal gerçekliğe hazır bir PC toplayın

    Sanal gerçekliğe hazır bir PC toplayın

    Birden fazla ekran ya da sanal gerçeklik gözlüğü kullanarak oyun oynamak isteyenler için bir PC toplamak, standart bir PC toplamaktan daha farklı bir kurulum gerektiriyor.

    htc vive

    Oculus Rift’in başlattığı dalga, adeta dalga dalga yayılarak birçok üreticiyi ve girişimi hareketlendirdi. Yıllar sonra olsa da Türkiye’ye de ulaşan sanal gerçeklik ile yapılabilecek en eğlenceli şeylerden birisi oyun oynamak. Bunun için de güçlü bir PC’ye ihtiyacınız var.

    kasa secimi

    Olabildiğince ufak bir kasada PC toplamaya çalışırken, bu sistemin bir yandan hesaplı bir yandan da uzun süre kullanılabilir olmasını sağlamak amacım. Yani sadece sanal gerçekliği değil, 4K çözünürlükte oyun oynamayı da önemsiyorum.

    İdeal bir sanal gerçeklik deneyimi için Intel’in yeni nesil Skylake işlemcilerini tercih ediyorum. Core i7 6700K bu iş için uygun. Oculus VR’ın gereksinimlerde belirttiği Haswell’in Devil’s Canyon kod adlı işlemcisi ya da asgarî gereksinim olarak gösterilen Core i5 4790K da son derece iyi ama 6700K performans olarak daha önde.

    islemci

    Bunu Asus’un Maximus VIII Impact adlı Mini ITX form faktördeki anakartına takalım. Serinin tüm etkileyici özelliklerini taşırken, USB 2.0 ya da M.2 bağlantısı yer almıyor. Tam boy bir GeForce 980 Ti’ı (Zotac’ınki referans özelliklerde olduğu için uygun) bu anakartla kullanmak için uygun bir kasa bulmanız gerekiyor. Yani ne ITX boyutunda ne de tam boy olmalı, böylece oturma odasında da şık durabilir. Bu seçimi size bırakıyorum, zira kasanın tipi de boyutları kadar önemli.

    Bellek için iki adet 8 GB kapasiteli Corsair Dominator Platinum DDR4 seçtim. 2.666 MHz hızındaki bellekler en ucuzu değil ama güvenilirler. Disk içinse SSD ve geleneksel sabit diskin bir karışımı sistem performansını optimumda tutacaktır. Samsung 850 Evo 250 GB ile 1 TB Western Digital WD Black iyi bir ikili oluşturuyor.

    Bu sistemi toplarken dikkat etmeniz gerekenlerden birisi de işlemci soğutucusu. Özel soğutucular, oluşturdukları yükle Skylake işlemcilerin kenarlarını aşındırabiliyor, hatta zamanla çalışmaz hâle getirebiliyor. Hem bu yüzden hem de anakarta özel bir ses kartı ve büyük bellekler takacağımız için, Intel’in kendi soğutucusunu kullanın. Hız aşırtma yapmanıza gerek yok, zira işlemci kendi hızını ayarlayabiliyor ve bu noktada aldığınız performans zaten yeterli olacaktır.

    islemci sogutucu

    Gelelim ses kartına; anakarttaki dahili ses kartı birçok durumda işinizi görürdü ama şu an sesin büyük önem taşıdığı bir sistem kuruyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğünüzü taktığınızda sizi havaya sokmak için ses ve görüntüden başka bir malzememiz olmayacak. Asus’un üzerinde dahilî Realtek yongası bulunmuyor, bunun yerine kutudan çıkan ESS ES9023 DAC’li kartı anakarta takmanız gerekiyor. Diğer bileşenlerden ayrı bir yuvası olan kart, orijinal dışındaki işlemci soğutucuları kullanmayı da zorlaştırıyor.

    SSD

    Bu sistemde standart soğutma kullandık ve bu işlemci için yeterli ama sistemin genel havalandırmasına da dikkat etmekte fayda var. Kasada ön ve arka fan kullanın. Ayrıca, içerideki kablo ve bileşenleri derli toplu kurun. Böylece içerideki hava akışını kesmemiş olursunuz. Özellikle depolama için kullanacağınız kablolara birer kablo toparlayıcı parça alabilir ya da özellikle daha ufak uçları olan kablolardan tercih edebilirsiniz. Yapacağınız çok az masraf, sisteminizin performansını etkileyebilir.

    disk kabloları

    Bu sistemle sanal gerçeklik deneyiminizi nasıl yaşayacağınız size kalmış ama en azından ikinci el bir otomobil parası harcamadan da, 4K oyunlarda rahat edeceğinizi söyleyebilirim.

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN