Samsung, Galaxy A serisini yeniledi. Galaxy A14, A24, A34 ve A54 olmak üzere bu seriye dört yeni model daha dahil etti. Galaxy A14 de bu serinin giriş seviyesi olan modeli.
6.6 inç büyüklüğünde FHD+ ekranımız var. LCD panel tercih edilmiş ve 1080×2408 piksel çözünürlük sunuyor. Ekran gövde oranı yüzde 80 seviyelerinde. Yani çerçeveler oldukça belirgin bir yapıda. Renkler canlı ve film izlerken ya da oyun oynarken keyfinizi bozmayacak bir performans sağlıyor.
Galaxy A14, 60 Hz ekran yenileme hızıyla geliyor, bu seviyedeki bir telefon için standart bir hız denilebilir. Ayrıca göz sağlığı tarafında da zararlı mavi ışığın filtrelendiğini görüyoruz. Okuma yapmak istediğinizde örneğin isterseniz göz rahatlığı kalkanı adı verilen ekran modunu aktif hale getirebilirsiniz. Özellikle de yatmadan önce okuma yapmanız gerekiiyorsa bu özelliği kesinlikle kullanın derim, aksi halde uykuya dalmanız her türlü daha zor olabilir.
Kullandığım A14 modeli 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafızayla geliyor. Bu modelin bir de 128 GB hafızalı olanı olması lazım, ihtiyacı olan bu modeli de tercih edebilir. Kullanıcıların ayrıca microSD kart desteği sayesinde toplam hafızayı 1 TB’a kadar artırma imkanı da var.
İşlemci olarak da cihazda 8 çekirdekli Mediatek Helio G80 tercih edilmiş. 12 nm sürecinde üretilen bu işlemci, daha çok giriş segmentinde bulunan telefonlarda gördüğümüz, beklentilerinizi çok yukarı çekmeyecek bir çözüm. Beraberinde de Mali-G52 MC2 grafik yongası var.
Ben bu telefonla oyunları rahatça oynayabilir miyim diye soracak yanıtım evet olur. PUBG Mobile dahil bugünün popüler pek çok oyunu telefonda çalışıyor. Takılma sorunu da açıkçası yaşamadım. Elbette en yüksek grafik ayarlarında akıcı hızda oyun deneyimi beklemek haksızlık olur, ama bu fiyatlarda bir telefon için de bence işini iyi yapan bir telefon.
İşlemciden söz etmişken RAM Plus özelliğini de atlamak olmaz. Bu özellik pek çok telefonda gördüğümüz sanal RAM kullanımını sağlıyor. 4/6 GB RAM’li modellerde kullanabildiğiniz bu özellik sayesinde boş ROM alanı kullanılarak fiziksel RAM’a takviye yapılıyor. Böylece siz de oyun ve uygulamaları daha hızlı çalıştırabiliyorsunuz ya da telefonunuzun darboğaza girme ihtimali daha da düşüyor.
Ancak bu sanal RAM takviyesi fiziksel RAM eşdeğerinde değil. Yani 4 GB RAM’i olan Galaxy A14’e RAM Plus üzerinden 2 GB ya da 4 GB yükseltme yapacağınızda toplam RAM’iniz 6 ya da 8 GB RAM olmaz. Biz bunu 4+2 ya da 4+4 şeklinde telafuz ederiz. Çünkü fiziksel RAM, sanal RAM’e göre performans açısından çok ileriden gider. Ama bu çözüm sayesinde telefonunuzun nefes alma şansı olur, RAM’e nefes aldırır. O yüzden önemli.
Galaxy A14’ün arka yüzünde üçlü kamera kurulumu mevcut ve tasarım olarak bakıldığında da Galaxy S23 serisiyle fazlasıyla benzerlik taşıyor. Ana kameramız 50 MP çözünürlüğünde görüntü alabilirken, bu ana kameraya 5 MP ultra geniş ve 2 MP makro kamera eşlik ediyor. Ön yüzde de f/2.0 diyafram açıklığında 13 MP çözünürlüklü bir kamera mevcut.
Kamera performansı bulunduğu segmente göre iyi denilebilir. Çekilen fotoğraflar gayet iyi ve fotoğraflardaki detaylar da kaybolmuyor, özellikle de 50 MP ile yapılan çekimlerde bunu net bir şekilde görebiliyorsunuz. Telefona makro kamera konulması da iyi düşünülmüş, makro çekim ihtiyacınız olduğunda bence işinize fazlasıyla yarayacak.
Batarya ömrü noktasında Galaxy A14 iyi iş çıkarıyor. 5000 mAh kapasiteli bataryasından enerjisini alıyor ve bir günü çok rahat bir şekilde priz derdi olmadan çıkarabiliyor. Samsung’un paylaştığı verilere göre LTE üzerinden 21 saate kadar internete girebildiğiniz gibi 96 saate kadar müzik dinleyebiliyor ya da 52 saate kadar da teelfon görüşmesi yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda 20 saate kadar da video oynatabiliyorsunuz. Tüm bunları pilinizi tam şarj ettikten sonra yapabilmeniz mümkün.
Ses tarafında cihazın öyle büyük bir olayı yok, zaten stereo ses desteği de mevcut değil. O açıdan beklentinizi karşılayacak bir telefon değil, ama iş görür diyelim. Cihazda 3.5 mm kulaklık yuvasının bulunması ve Type-C portuna yer verilmesi de önemli.
Parmak izi sensörü de telefonda mevcut. Kasanın sağ kısmında bulunan güç tuşunu parmak izi sensörü olarak kullanabiliyorsunuz. Sensör gayet hızlı çalışıyor ve parmağınız temas eder etmez kilit açılıyor.
Son olarak tasarım tarafında şunu söylemek istiyorum: Az önce kamera kurulumundan bahsederken de aslında biraz ipucu verdim. Yeni Galaxy A serisi, tasarım temelinde Galaxy S23 serisiyle büyük bir benzerlik taşıyor. Bu benzerliğin elbette bir mantığı var. Samsung burada bütçe dostu telefon arayan, Galaxy S23 serisine gücü yetmeyenlere aslında S serisindeki bu şık tasarımı A serisinde sunmaya çalışmış. Bence güzel de olmuş.
Sonuç itibariyle giriş segmentinde olan telefonların fiyatları artık 5 bin TL’den başlıyor ve rakip modellere de bakınca Galaxy A14’ün şansının daha fazla olduğu söylenebilir. Bütçesi bu fiyatın daha üstüne çıkabilenler için de Galaxy A24, A34 ve A54 seçenekleri var.
Ürünle ilgili detaylı bilgiyi Mediamarkt internet sitesi ve mağazalarında bulabilir ve ürünü bu kanallar üzerinden satın alabilirsiniz.