Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımRTX 4000 Ailesinden Bir Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    RTX 4000 Ailesinden Bir Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Nvidia merakla beklenen RTX 4000 serisi kartların lansmanını gerçekleştirdi. Kullanıcılar olarak özellikle yüksek fiyatlar moralimizi bozdu. Fakat kartların performansı ve vaat ettiği teknolojiler bu açığı kapatabilir. Nvidia 2022’yi RTX 4090 ve 4080 modelleri ile kapatacak. Ancak donanım olarak bu kartlar bazı yeni standartları beraberinde getiriyor. Bu yazımızda RTX 4000 serisi kartlara yatırım yapmak isteyenler için çeşitli tavsiyeler vereceğiz.

    rtx 4000
    RTX 4000 ailesinin en güçlü modeli 4090 gözünü 8K oyun deneyimine dikiyor. Bunun için DLSS 3.0 kritik rol oynuyor

    RTX 4000 ailesi için büyük kasa şart!

    Öncelikle kasadan başlayalım. Nvidia’nın kendi ürettiği 4090 modeli 304 mm x 137 mm x 61 mm boyutlarına sahip. Kart için 3 boş slota ihtiyacınız olduğunu da hatırlatalım. Gerçekten de devasa bir karttan bahsediyoruz. Dahası MSI, Asus gibi markaların modelleri özel fan tasarımı nedeniyle daha da büyüyor. 4080’de de durum farklı değil. Sonuçta tavsiyemiz hiç zorlamadan geniş iç hacimli bir ATX kasa seçmeniz. Yoksa kartınızı kasaya yerleştirme şansınız olmayabilir. Kasa seçeneklerini daha yakından incelemek için sizi bu adrese davet ediyoruz.

    12VHPWR
    Eski tip güç kaynaklarında 12VHPWR adaptör kablosu kullanmanız gerekiyor. Bu kabloyu fazla takıp çıkarmamaya özen gösterin!

    Güç kaynağı konusu

    Nvidia 4090 kartının 850W güç kaynağı ile stabil çalıştığını belirtiyor. Yalnız ham güç değeri dışında ATX 2.0 ve 3.0 farkını da göze almalısınız. Şöyle ki Ekim ayında ATX 3.0 güç kaynakları piyasaya çıktı. Bu modeller 4000 serisinde yer alan PCI 5.0’ı destekliyor. ATX 3.0 direkt olarak 12VHPWR soketi ile geliyor. Bu soket ekran kartı ile sistemin daha randımanlı bilgi alışverişi yapmasını sağlıyor. Eğer eski nesil ATX 2.0 güç kaynağına sahipseniz bir adaptör kullanabilirsiniz. Yalnız adaptör kablo konusunda internette çeşitli olumsuz haberlere rastlıyoruz. Her şeyden önce üreticiler bu kablonun en fazla 20 ya da 30 kez takılıp çıkarılmasını öneriyor. Bir diğer ilginç iddia ise adaptör ile belli bir oyun ve iş yükü saatini geçmemeniz. Henüz net olmasa da adaptör kablo ile 3 saatin üzerinde oyun seansı tavsiye edilmiyor. Aksi halde kablonun yıpranması, karta zarar vermesi daha kötüsü yangın riski bulunuyor. Bu nedenle benim tavsiyem en azından 4090 için ATX 3.0 PSU satın almanız.

    Yazılımınız güncel olsun

    4090 çok farklı bir kart. Sanki 4090’ı anakarta değil de anakartı ekran kartına bağlıyorsunuz. Bu nedenle özellikle anakart konusunda firmware dediğimiz yazılımın güncel olduğundan emin olun. Aksi halde Boot ekranını görememe riski var. Böyle bir durumla karşılaşırsanız HDMI, Displayport gibi farklı kaynakları deneyin. Elbette Nvidia’nın son sürücülerini de çıktığı anda sisteminize yüklemeyi ihmal etmeyin. Çünkü DLSS 3.0 gibi özellikler yeni sürücülerle aktif hale geliyor.

    Darboğaza dikkat edin

    İşlemci ve RAM konusunda darboğaz yaşamadığınızdan emin olun. 4090 gibi bir kart 4K hatta DLSS ile 8K oyunlar için ideal. Bu nedenle işlemci ve RAM’in altta kalmadığından emin olun. Bu nedenle AMD Ryzen 5 7600X veya Intel Core i7-13700K işlemcilerini hedefleyin. RAM olarak da hızlı bir 16 veya 32GB düşünebilirsiniz.

    Özetleyecek olursak Nvidia, RTX 4000 ailesi ile donanım anlamında bir değişimi başlatıyor. Kartlar artık hem daha büyük hem de daha çok güç tüketiyor. Açıkçası bu gidişatı benimsediğimi söyleyemem. Çünkü çevresel endişeler nedeniyle teknolojiden beklentim daha “akıllı” bir büyüme. Bu nedenle 4000 serisinde Nvidia bana göre aceleci davrandı gibi geliyor. Eğer yukarıdaki değişimlere hazır değilseniz seneye tanıtılacak 4070 ve 4060 modellerini beklemenizi öneririm. Büyük ihtimalle Nvidia, yine yüksek performanslı ancak daha erişilebilir modeller olarak bu ikiliyi geliştirecek. Siz de ekran kartlarını yakından takip etmek için MediaMarkt’ı takipte kalın.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN