Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelRobotlar geliyor

    Robotlar geliyor

    İnsanoğlu tarihi boyunca işini kolaylaştıracak cihazlar, makineler ve diğer aygıtları geliştirdi ve geliştirmeye devam ediyor. Birçok kişinin aklına film ve dizilerin de etkisiyle insan şekline sahip, insan gibi hareket eden ve düşünebilme yeteneğine sahip makineler gelse de aslında robot, daha önceden programlanmış, kendi kendine iş yapabilme yeteneğine sahip elektronik cihazlar olarak tanımlanabilir. Robot sözcüğünü ilk olarak Çek yazar Karel Capek’in “Rossum’s Universal Robots” adlı oyununda kullanmış. Çekoslovakçada “zorla çalıştırılan işçi” anlamına gelen robot kelimesi Isaac Asimov’un 9 bilim kurgu hikayesini toparladığı “Ben Robot” kitabı ile ünlenmiş.

    Robotların geçmişi her ne kadar 13. Yüzyıla kadar dayansa da (Sibernetiğin babası olarak kabul edilen Ebu’l El Cezari’nin geliştirdiği otomatik makineler) bu alandaki en önemli gelişmeler son 20. Yüzyıl içerisinde yaşanmış. Başlangıçta çok sıcak metallerin taşınması için kullanılan robotlar zamanla otomobillerin montajına kadar girmiş. Şu anda robotlar uzay araştırmalarında dahi kullanılıyor.

    20’nci yüzyıldan itibaren robotların tarihçesi

    • Robot kelimesi ilk defa Çek yazar Karel Capek’in oyununda kullanıldı
    • 1938 yılında Willard Pollard ve Harold Roselund sprey boya yapabilen otomatik bir makine yaptılar
    • 1939 yılında New York Dünya Fuarı’nda Westinghouse, dans eden mekanik bir adam ve havlayıp yürüyebilen bir köpek sergiledi.
    • 1942 yılında Isaac Asimov yazdığı romanda robotların üç kanununu belirledi.
      • Bir robot kesinlikle bir insana zarar vermez veya kayıtsız kalarak bir insanın zarar görmesine neden olamaz.
      • Birinci yasa ile çelişmediği sürece bir robot insanlar tarafından verilen komutlara uymak zorundadır.
      • Birinci ve ikinci yasa ile çelişmediği sürece bir robot kendi varlığını korumak zorundadır.
    • 1947 yılında Alan M. Turing yapay zeka ile ilgili bir yazı yayınladı
    • 1950 yılında Isaac Asimov 9 bilim kurgu hikayesinden oluşan kitabını yayınladı
    • 1951 yılında Raymond Goertz uzaktan kontrol edilebilen radyoaktif maddelerin taşınabilmesi için özel bir kol geliştirdi
    • 1959 yılında General Motors endüstriyel anlamda ilk robot sayılabilecek olan Unimate’in prototipini geliştirdi. Bu robot 1961 yılında hizmet vermeye başladı.
    • 1md_asimo965 yılında ilk Robotik Enstitüsü kuruldu
    • 1972 yılında Tokyo’da Shigeo Hirose adlı bir öğrenci yılana benzeyen bir robot geliştirdi
    • 1973 yılında insana benzeyen, insan boyutlarında ilk “insansı” robot Wabot-1 Tokyo’da Waseda Üniversitesinde yapıldı
    • 1976 yılında NASA Mars görevlerinde Viking I ve II’de robot kollar kullandı
    • 1986 yılında Honda, ilk insansı robot projesini başlattı. Bu çalışmalar günümüzün en çok bilinen robotlarından olan Asimo’nun temel taşlarını oluşturdu

    Teknolojiyle birlikte robotlar da gelişiyor 

    Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte robotlarda da çok önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle insan ve hayvan şekline sahip robotlar ortaya çıkmaya başladı. Bu robotlardan birisi Honda’nın geliştirdiği Asimo. Boyu 130 cm, kilosu 54 kg olan Asimo, saatte 6 kilometreye varan bir hızda yürüyebiliyor ve koşabiliyor. Yüz tanıyabilme, çevredeki eşyaları örneğin merdiven gibi tanımlayabilme, sesleri anlayabilme gibi özellikleri bulunuyor.

    Şu an robotlarla ilgili çalışmalarıyla en çok dikkat çeken şirket ise geçtiğimiz yıllarda Google’ın satın aldığı Boston Dynamics. Askeri projeler için robot geliştiren şirketin en çok tanındığı ürünü ise BigDog. Şirketin 2005 yılında geliştirdiği BigDog, şu ana kadar geliştirilmiş hayvan hareketlerini uygulayabilen en iyi robot. 4 bacağı bulunan robot engebeli yerlerde gidebiliyor, engelleri atlayabiliyor, yokuş tırmanabiliyor ya da inebiliyor ve yük taşıyabiliyor. Tekerlekli ve paletli araçların girmesinin zor ya da imkansız olduğu yerlerde kullanılması planlanıyor. Boston Dynamics’in geliştirdiği bir diğer robot ise Atlas. İnsansı bir robot olan Atlas robotların gelecekte geleceği durumun çok iyi görülebilmesini sağlıyor.

    md_atlas

    Robotların insanları, hayvanları bu derece iyi bir şekilde taklit edebilmelerinin en önemli nedeni ise sensör teknolojilerinde yaşanan gelişmeler. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde çok daha gelişmiş robotları önümüzdeki yıllarda görmek mümkün gibi gözüküyor.

     

     

     

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN