Teknolojinin insana yardımcı olmak için hazırladığı cihazlar arasında robot süpürgeler de yer alıyor. Temizlenecek alanın haritasını çıkartaran öğrenen, mobil uygulama ile uzaktan yönetilen ve şarjı bitmeden yuvasına dönerek yeniden şarj olabilen bu cihazlar ile ev temizliği oldukça kolaylaşıyor.
Temizliğin en sıkıcı ve zorlu yanlarından birisinin elektrikli süpürge kullanmak olduğunu düşünenler için, robot süpürgeler ideal bir çözüm sunuyor. Aslında 15 yıldan uzun süredir hayatımızda olan bu robotlar, özellikle kamera, algılayıcı ve akıllı pil kullanım teknolojilerinin gelişmesi, mobil cihazların hayatımızda daha geniş yer tutması ile daha da akıllandılar.
Kendi pilini kendi şarj ediyor
Dahilî pil ile kablosuz olarak çalışan ve şarj bitene kadar otonom, yani bağımsız hareket eden robot süpürgeler, şarj durumlarını düzenli kontrol ederek, bitmeden önce şarj istasyonlarına, yani evlerine dönebiliyorlar.
Belirlenen saatte çalışan bu cihazlar, mobil uygulama desteğiyle ya da uzaktan kumandalarıyla da ayarlanabiliyor. Böylece her ne kadar standart bir elektrik süpürgesine göre daha düşük ses çıkartsalar da, süpürge gürültüsü çekmiyorsunuz. Ayrıca bazı modellerdeki ek cihazlar bir odanın kapısına konduğunda, süpürge için sınır oluşturuyor ve süpürge sadece o odadaki işini tamamlayıp istasyona dönüyor.
Sadece belirlenen alanı da temizleyebiliyor
Diyelim ki yere bir şey döküldü ve robot süpürgeyi çalıştırdınız. Gereken ayarı yaparak sadece bu alanı temizlemesini (spot cleaning) sağlayabilirsiniz.
İşte bir robot süpürgenin oda haritasını çıkarttıktan sonra, 45 dakika içinde dolaştığı rota
Eskiden sadece vakumla temizlik yapabilen bu robotlar, artık yan fırçalar ve alt kısımdaki ek parçalarla daha iyi temizlik yapıyor. Kamera ve algılayıcılarla odanın haritasını çıkartarak planlama yapmaları ve daha sonra yerde kendi başlarına gezerek çalışmaları, koltuk, TV sehpası, mutfak ve banyo dolaplarının alt kısımlarını da iyice temizlemelerini sağlıyor. Ayrıca, halı ve zemin farkı sebebiyle oluşan yükseltileri de aşabiliyorlar. Merdiven gibi engellerde ise temizliği uygun noktaya kadar yaparak, geri dönüyorlar.
Aksesuarları ve emiş gücüyle büyüklerden farksız
Gözle görülmeyen boyuttaki toz ve bakteriler için HEPA filtresi taşıyan modeller, evcil hayvan ve bebek olan evlerde daha başarılı bir temizlik yapabiliyor. Çekerek çıkartılabilen ve el değmeden boşaltılabilen tepsili modeller de mevcut.
Son zamanlarda, ufak alanları yıkayarak temizleyen robotlar da karşımıza çıkmaya başladı. Yani sadece kuru değil, sulu temizlik de bu cihazlarla yapılabiliyor.
Robot süpürgeler belirli yükseklikteki engelleri de aşarak odalar arasında geçebiliyorlar
Dyson 360 Eye
Yüksek vakum gücüyle kiri havadan daha iyi ayrıştıran Cyclone teknolojisini hayatımıza sokan Dyson, 360 Eye’da da bunu kullanarak, temizlik konusunda en iddialı robot süpürgeyi hazırlamış. Ne var ki, benzerlerinden daha yüksek oluşu (yaklaşık 12 cm) bazı koltuk ve dolapların altına girmesini zorlaştırıyor.
Üst kısmında yer alan kamera, bulunduğu odanın 360 derecelik fotoğrafını çekerek, bir harita çıkartıyor. Bu haritayı mobil uygulamasından görebilir, temizlik zamanlarını da uygulama içinden ayarlayabilirsiniz. 45 dakikalık pil süresi ise 2 saati bulan benzerlerinden kısa ama siz evde yokken temizliği bitirmek için yetersiz değil.
Neato Botvac 85
Bu cihaz da evcil hayvanı olanlara tavsiye edebileceğimiz bir model, zira benzerlerinden büyük fırçası ve bıçağı kıl ve diğer parçaları zeminden toplamasını, iki yerine de üç filtresi olması halı temizliğini kolaylaştırıyor. Botvac’in lazer rehberliğindeki navigasyon sistemi, oda haritasını ve temizlik paternini mükemmel doğrulukta hazırlamasını sağlıyor. Botvac 85’in tek eksiği, bir uzaktan kumandası olmaması. Bu yüzden onu çalıştırmak için üzerindeki dokunmatik tuşları kullanmanız gerekiyor. İstasyondaki ufak ekrandan ise cihaz bilgi verebiliyor. Kumanda olmamasına karşın, temizlik zamanlaması yapabilmek önemli.
Moneual Rydis H68 Pro
Tam bir zemin temizlik çözümü sunan cihazın ülkemizde sadece alt modelini bulmak mümkün, ancak su haznesi ile yer silebilen cihazı beklemeye değer.
H68 Pro, üç farklı temizlik modu ile eşsiz bir temizlik yapabiliyor. İki adet yan fırça, geniş bir alt fırça, güçlü vakum motoru ve yeniden kullanılabilir paspası bulunuyor. Smart Vision Mapping teknolojisi ile konum destekli bir şekilde mekan haritası çıkartan cihazın önündeki tampon ise, çarpmalara karşı onu koruyor.
İş durumunu konuşarak bildiren H68 Pro, uzaktan kumandasıyla yönetilebiliyor ve zamanlanabiliyor. Tek eksiği ise engelleyici aparat, dolayısıyla bir odadan çıkmaması için ya kapıyı kapatmanız ya da kutu gibi fiziksel engellerle önünü kesmeniz gerekiyor.
iRobot Roomba 980
Roomba adının robot süpürgelerle eşleşmesinin sebebi, 15 yıldan fazla zamandır iRobot şirketinin bu modelde birçok robot süpürge üretmiş olmasıdır. iRobot’un son modeli ise yüksek fiyatlı, ancak son derece güçlü bir temizlik sunuyor.
Kutudan çıkartıp şarj istasyonunu kurmak ve cihazı oraya yerleştirmek yeterli. Daha sonra ‘Start’ tuşuna basarak devreye alabilirsiniz. Navigasyon sistemi, odayı temizlerken haritayı yenilemesini sağlıyor, böylece siz bir yandan bir şeylerin yerini dahi değiştirseniz, nereyi temizleyeceğini çok iyi biliyor. Wi-Fi bağlantısı ve uygulamayla kontrol ise onu daha cazip hâle getiriyor.