Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürRetro Oyun Kültürünün Yükselişi

    Retro Oyun Kültürünün Yükselişi

    2017’yi geride bırakıyoruz ancak durmaksızın 10, 20 ya da 30 yıl öncesinin oyunlarına dair gelişmelere şahit oluyoruz. Bu satırları yazarken 2006 yılında piyasaya çıkmış Okami oyununun 11 sene sonra PC ve konsol olmak üzere birçok platforma dönüşüne şahit olduk. Geçmişten gelen oyunların sayısı Okami ile sınırlı değil. Shadow of Colossus, L.A Noire ve Skyrim başta olmak üzere eski oyunların sayısı her geçen gün artıyor. Tabii yapımcıların bu oyunları ticari olarak fırsat bilip yenileyip karşımıza çıkarmamızın altında oyuncuların retro kültüre olan ilgisinin artması yatıyor.

    Dijital Oyun Müzesi
    Murat Oktay, Dijital Oyun Müzesi’ni farklı illerde fuarlara da taşıyor

    Retro Oyunlara Dönüş

    Oyuncular beğendikleri, merak ettikleri ya da unutmadıkları oyunları oynamak için yapımcıları beklemekle yetinmeyip bizzat o zamana geri dönmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla eski konsol ve oyun dünyasında çığır açmış Commodore, Amiga gibi kişisel bilgisayarlara ilginin artması da bu yüzden. Eski oyunları yazılım yolu ile (emülasyon) çalıştırmak mümkün ancak o deneyimi gerçek anlamda yaşamak isteyenler yazılım ve donanım koleksiyonu yapmaya başladı. MediaTrend’in yazarlarından ve Merlin’in Kazanı kurucusu Murat Oktay’ın kişisel girişimi olan Dijital Oyun Müzesi de ülkemizdeki takdire şayan nadir örneklerden. Oktay, müzesinde 600’ün üzerinde konsola ve 15 bin civarında oyunu çalışır halde bulunduruyor.

     

    Amazon’dan Bitpazarı

    Ticaret devi Amazon da eski oyunları revaçta olduğunu görerek özel bir bölüm açtı. Retro Gaming isimli köşe geçtiğimiz haftalarda aktif hale geldi. İçeriği her geçen gün genişleyen köşede yüzlerce oyun ve parça bulmak mümkün. Fiyatların değişkenlik gösterdiği Amazon’da Commodore 64’ü 100 dolar ile 2000 dolar arasında bulmak mümkün. Artık antika olarak anabileceğimiz bu cihazlara para harcamadan önce yeterince bilgi sahibi olmanız gerek. Siz de Amazon’da keşfe çıkmak için hemen bu adresi ziyaret edebilirsiniz. İnternet dışında GameStop ve Game gibi mağazaları ayakta tutan en önemli nedenlerden biri de retro cihaz ve oyunların alım satımı. Daha uygun fiyatlar arayanlar da bir pazarlarına -mümkünse sabahın erken saatlerinde- hücum ediyor. İstanbul’daki meşhur Feriköy pazarında Amstrad’dan, Dreamcast’e birçok ürüne rastlamak mümkün. Tüm bu gelişmeler “Eskilere rağbet olsa, bitpazarına nur yağardı” sözünü geçersiz kılacak nitelikte.

    NES Mini
    Nintendo Retro dünyasından en iyi beslenen firmalardan biri

    Nintendo’dan Geçmişe Saygı

    Retro oyunlara bir başka yorum da Nintendo’dan geldi. Ünlü oyun firması, döneminin çok tutan 1983 yapımı Nintendo Entertainment System (NES) isimli konsolunu küçültüp HDMI çıkışlı hale getirerek 60 dolar gibi uygun bir fiyattan piyasaya çıkardı. Görsel olarak son derece çekici olan ürün, içerisindeki 30 oyunla da Nintendo fanları başta olmak üzere oyunseverlerin ilgisine maruz kaldı. Stokları birkaç günde biten Nintendo, yeni üretimini 2018 yazında yapacağını duyurdu. Bu süreye kadar da kara borsaya düşen NES Mini’lere rastlamak mümkün. Firma bu başarısının üzerine NES’in devamı olan 1990 çıkışlı Super Nintendo Entertainment System (SNES) da ufalmış bir halde karşımıza çıktı. Firma, “90’ların çağrılarına kulak veriyoruz ve kablolu klasik kumandamızı sunuyoruz” diyerek aslında müşteri odaklı bir hamle yapıyor. 21 oyunlu SNES, içerisinde daha önce hiç piyasaya çıkmamış Star Fox 2 isimli oyun ve 79 dolar fiyat etiketiyle hediye sezonunun gözbebeği haline geldi.

    SNES mini
    Avuç içine sığan bir SNES son derece cezbedici…

    Retro oyunlara ilgi her ne kadar piyasayı hareketlendirse de aslında olayı modern firmalara tepki olarak yorumlamak da mümkün. Büyük bütçelerle çıkan oyunlar, içeriklerinin parça parça satılması, güncelleme sorunları ve birbirine çok benzeyen yapılar içermesi nedeniyle artık tepki görüyor. Dünyada oyunseverlerin yaşı ve alım gücü de artınca ilgi, ister istemez eski oyunlara kayıyor. Son söz olarak oyuncular Atari salonlarının coşkusunu, 80’lerin özgünlüğünü ve 90’ların yaratıcılığını oyunlarda arıyorlar. Firmaların asıl bu sese ne denli cevap verip veremeyeceğini ise zaman gösterecek.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN