Retro, kelime anlamı itibarı ile eski anlamına geliyor. Bunu eski konsollar ile birliştirdiğimizde 80 ve 90’larda kullandığımız efsane cihazları anmamak mümkün değil. Yıllar içinde eskise de hepsinin gönlümüzde ayrı bir yerin var. Üstelik hem cihazlara hem de oyunlarına ulaşmak eskisine oranla çok daha kolay. Mesela Nintendo Entertainment System ya da kısaca NES olarak adlandırılan konsol, piyasaya sunulduğunda bugünün ederi ile 1.000 TL civarında idi. Dünya çapında da 62 milyon adete yakın sattığı için de bulması oldukça kolay. Şu günlerde 100-250 TL arası fiyattan bulabiliyorsunuz. Bunun için öyle yurt dışına bakmanız da gerekli değil üstelik. Çeşitli ikinci el sitelerinde bol miktarda bulunuyor. Oyunları da 20-50 lira arasında bir fiyattan satılıyor.
80’li yıllarda çıkan bu oyun konsollarını, o dönemlerin çocukları ya da gençleri olan bizler yeniden oynamayı elbette isteriz. Hatta düşünsenize -varsa- çocuğunuzla o günlerde sabahtan akşama kadar oynadığınız oyunlarda kapışmak ne keyifli olacaktır.
O yıllarda popüler olan konsolları genelde ya Atari ya Sega ya da Nintendo üretiyordu. Bu sebeple diğer markaları bulmak pek mümkün olmasa da konsolun biraz dışına çıktığımızda Commodore 64’ler de hedefimize girebilir. Ancak tüm bunlarda ortak bir sorun bulunuyor. Hepsinin o günkü tüplü televizyonlarda çalışıyor olması. Yine de bu büyük bir engel değil. Evinizde eski bir televizyon varsa ona bağlayarak görüntü ve ses alabilirsiniz. Yoksa iki tercih edebileceğiniz yöntem bulunuyor. İlki tüplü televizyon almak ki bir eskiciden 30-50 TL arası bir fiyata alabilirsiniz. İkinci yöntem ise biraz daha zor olsa da daha kalıcı sonuç verebilecek bir sistem. O günlerde birçok konsloa AV modu yapılmıştı. Bu mod sayesinde cihazlar daha gelişkin LCD gibi televizyonlara bağlanabiliyordu. Bunu yapmak çok zor değil. Sadece 2-3 lehim ve biraz kablo gerektiriyor. Modlama için gereken şemalar ise internette bol miktarda var. Elinizdeki konsola göre aratabilirsiniz. Yine de ben yapamam derseniz çok sorun olmayacaktır. Köşe başındaki elektronik tamircisi bile rahatlıkla yapabilir. Size tavsiyem en kolayından başlamanız. Bunun için NES ya da SNES idealdir.
Bununla uğraşamam derseniz, Sega’nın Dreamcast’ini de alıp direkt televizyonunuzun AV girişinden bağlayabilirsiniz. Sonuçta çok sayıda oyunu ile hoş vakit geçirmeniz işten bile değil. Daha önce de belirttiğim üzere çok daha uygun fiyatlar ile üstelik.
Ben kişisel olarak, ülkemize pek girmemiş konsolları tercih ediyorum. Zira o dönemde Türkiye’de çıkan birçok konsolu zaten edinmiştim. Ancak Apple Pippin, Nintendo Virtual Boy ya da Intellivision gibi birçok ürün, ülkemize girmemiş, bizler de oyunları görebilme şansına sahip olmamıştık. Bu sebeple hem aradaki açığı kapatmak hem de bilmediğim yapımları da oynayabilmek için bu tarz ürünleri tercih ediyorum. Ülkemizde çok sayıda bulunmuyor bu cihazlar. O sebeple yurt dışından getirtmek zorunda kalıyorum. Yine de oldukça severek oynuyorum. Her ne kadar grafikleri ve sesleri oldukça demoda olsa da verdiği keyif çok ayrı. Sonuçta bugünün oyunlarının hem temelini oluşturuyor hem de daha basit olduğu için çok iyi bir oyuncu olmanızı gerektirmiyor.
Retro bir ürün alırken oldukça dikkatli ve sabırlı olmanızı öneririm. Zira internette bulacağınız birçok konsolun ya eksiklikleri oluyor ya da çalışmama ihtimali bulunabiliyor. Bu yüzden satıcının aldığı yorumları mutlaka okuyun. Ayrıca alacağınız cihaz hakkında önce bir araştırma yapmanızı da tavsiye ederim. Zira eksik bir kablo, ürünü kullanmanızı engelleyeceği gibi, bulması da zor olabilir. Eğer amacınız sadece oynamak ise kutulu olmasına çok kafa takmayın. Ancak koleksiyon yapmayı planlıyorsanız, kutulu ürünler her zaman daha değerli olanlarıdır.
Diğer taraftan alacağınız cihazı seçerken oyunları da çok önemli. Bu bağlamda hangi tür ya da hangi oyunu oynmamak istiyorsanız, ona uygun cihazı seçin derim. Mario oynayacaksanız elbette tercihiniz Nintendo cihazlar olacaktır. Ancak tercihiniz dövüş oyunlarından yana olacaksa Sega Genesis’i tercih etmelisiniz. Street Fighter, Mortal Kombat’ı en keyifle bu üründe oynayabilirsiniz.