Ev eğlence sistemlerinin en önemli parçalarından biri televizyonlarımız. Her sene daha da gelişen modeller arasında firmalar inovasyon peşinde koşmaya devam ediyor. Özellikle OLED teknolojisi, renk ve kontrast canlılığı adeta evde sinema deneyimi yaşamamızı sağlıyor. LG, OLED üreten en önemli markalardan biri olsa da Sony fark yaratmakta geri durmuyor. Bu sene ilk kez QD OLED özellikle A95K serisini tanıtan Sony, neler vaat ediyor?
QD OLED nedir?
En genel ifadeyle QD OLED televizyonu, kuantum nokta katmanı kullanan bir OLED televizyon olarak tanımlayabiliriz. Peki, kuantum noktaları nedir? Onlar da paneli oluşturan 2 ila 10 nanometre arasında değişen kristaller. Bu kristaller geleneksel LED veya LCD’lere göre daha bağımsız hareket edip daha iyi renk üretebiliyor. Bildiğiniz gibi LG, OLED panellerin tek üreticisi ancak QD OLED’i Samsung üretiyor. Yani bir bakıma Samsung, bugüne kadar geliştirdiği kuantum noktaları ile rakibinin öne çıkardığı teknolojiyi birleştiriyor. Sony ise, kendi işlemcisi ve algoritmalarıyla bu paneli en üst seviyeye taşımaya çalışıyor. Bir başka ifadeyle iki tarafın güçlü yönlerini birleştiren melez bir teknolojiyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.
Teknik özelliklere bakacak olursak Sony A95K, Android 10 ile geliyor. Ürünün 2 adet 2.1 ve 2 adet 2.0 HDMI slotu bulunuyor. 2.1 slotlar 4K çözünürlükte 120HZ’i ve VRR’yi destekliyor. Özellikle oyuncular için bu detaylar önemli. Zira PlayStation 5 veya yeni nesil ekran kartlı bir bilgisayar ile A95K oldukça uyumlu çalışıyor.
Sony, QD OLED ile LG’yi zayıf karnından vurmak istiyor. OLED’lerde sıklıkla parlaklık sorunu dile getiriliyor. Özellikle gün ışığında OLED görece daha sıradan bir teknoloji gibi gözüküyor. Çünkü pikseller kapanarak siyahı oluşturuyor fakat beyazı yani parlağı vermekte zorlanıyor. QD OLED ise OLED’in bu klasik sorununu çözmeye çalışıyor. Sony’nin panelinde bulunan kuantum noktalar filtre yerine direkt olarak renk dönüşümüne uğruyor. Böylece OLED ekranlarla karşılaştırıldığında, daha yüksek parlaklık bizi bekliyor. Buna ek olarak daha iyi görüş açıları ve iyileştirilmiş renk doygunluğu da söz konusu. HDR yani yüksek dinamik aralıklı içeriklerde QD OLED farklarını daha iyi görebiliriz.
Son kararı gözleriniz verecek
Tabii bu aşamada iyi, kötü gibi yargılardan uzak durmak lazım. Üreticiler özellikle böyle üst seviye modellerde daha önce de belirttiğim gibi kendi yorumlarını getiriyorlar. Örneğin QD OLED’in panel detayına baktığımızda yeşil piksellerin ya da kristallerin farklı olduğunu görüyoruz. Yeşil, kırmızı ve maviye göre biraz daha büyük ve üçgen şeklinde. Üçgen yapı parlaklığı artırmak için ilginç ve doğru bir seçim. Fakat yeşilin biraz daha ağırlıklı olması özellikle beyazın önde olduğu görsellerde kendini gösteriyor. Tabii ki Sony, bu “yan etki” konusunda önlemlerini alıyor. Yine de karşılaştırma yaparak son kararı kendiniz verin.
Özetleyecek olursak Sony Bravia A95K, QD OLED panel ile görüntüleme teknolojisine farklı bir yorum getiriyor. Renk filtresi yerine kuantum nokta katmanı kullanmanın avantajlarını görüyoruz. Elbette “en iyi görüntü kalitesi” iddialı ve biraz da göreceli bir kavram. Bu noktada karar sizlerin. Çünkü LG de yeni seri OLED’lerde parlaklığı artırarak aslında geri durmuyor. Belirtmek istediğim QD OLED iyi bir teknoloji. Fakat bazılarının ümit ettiği gibi devrim yaratacak farklar sunmuyor. Bu teknolojileri yerinde deneyimlemek için MediaMarkt mağazaları sizleri bekliyor. Ayrıca bu adresi ziyaret ederek Sony televizyonları inceleyip satın alabilirsiniz. Keyifli seyirler!