Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımProjeksiyon Cihazı Satın Almadan Önce

    Projeksiyon Cihazı Satın Almadan Önce

    Uzun zamandır sadece şirketlerin tercihi olan Projeksiyon cihazları, ergonomilerinde yapılan değişiklikler ve fiyatların düşmesi ile birlikte, evlerin oturma odalarını süslemeye başladılar. Sizin de böyle bir tercihiniz varsa, hazırladığımız satın alma rehberini mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

    Projeksiyon cihazları ilk olarak kurumsal firmalar tarafından tercih edilen ürünlerdi. Toplantı salonlarında konumlandırılan bu ürünler, toplantı havasını olumlu yönde etkiliyorlardı. Bu ürünler büyüktü ve çok da pahalıydı. Günümüzün teknolojisine baktığımızda bu ürünler inanılmaz derecede küçüldüğünü söylemek mümkün.

    projektor6

    Bununla birlikte kalitelerinde ciddi bir artış ve fiyatlarında da herkesin alınabileceği seviyelere inmiş durumda. Öyle ki bu tür bir cihazı evinize alıp oturma odasını bir sinema salonuna dönüştürmeniz mümkün. Peki neredeyse her toplantı salonunda görmeye alıştığımız projeksiyon cihazları hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Satın almadan önce hangi kriterler büyük önem taşıyor? Doğru seçimi yapmak için, sizin için oluşturduğumuz aşağıdaki başlıklara bir göz atın.

    Projeksiyon cihazını hangi amaçla kullanacaksınız

    Projeksiyon cihazı satın almadan önce, onu hangi amaçla kullanmak istediğinizi tam olarak belirlemeniz şart. Ofis sunumu için kullanılan cihazlar, video gösteriminde zayıf kalabiliyorlar. Evde sinema keyfi yaşamak istiyorsanız, bu kategori için üretilmiş bir ürün tercih etmeniz gerekiyor. 3D keyfi veya oyun oynamak için farklı bir ürün almanız şart.

    Bu esasında önemli bir kriter. Çünkü bu sayede projeksiyonun sahip olması gerektiği bağlantıları belirlemiş olursunuz.

     

    projeksiyon1

    Birden fazla kategoride sunum yapmayı düşünüyorsanız en azından fazla gösterim yapmayı düşündüğünüz kategori grubunu ele almalısınız. Bunu yaptığınızda Projeksiyon cihazının teknolojisini seçmek gerekiyor.

    Günümüzde dört çeşit Projeksiyon teknolojisi (DLP, LCD, LCOS, Lazer ) var. DLP ve oldukça küçük boyutlu olabilen LCOS (LED) projeksiyonlar genelde veri ve video projeksiyon olarak kullanılıyor. Bu projeksiyonlar kendi ana renklerini kullanıyorlar. Bu projeksiyonların en büyük dezavantajları çok uzun zaman kullandıklarında gökkuşağı efektini göstermesi. Yani renklerde ufak kırılmalar meydana geliyor. LCD projeksiyonlarında böyle bir dert yok. Ama bu tür genelde küçük olmuyor. Lazer taramalı projeksiyon cihazları hem çok büyük hem de pahalı. Bu ürünler daha çok sinema salonlarında kullanılıyor.

    Bağlantılar

    Çoğu projeksiyon cihazını bilgisayara bağlamak için üzerinde en azından VGA (Analog), video cihazları için kompozit video bağlantısı bulunuyor. Eğer bilgisayarınızda dijital bağlantı çıkışı varsa genellikle bu bağlantıya HDMI adı verilir. Bu bağlantı türü zayıf sinyalden kaynaklanan piksel titremesine sebebiyet veren sorunu ortadan kaldırması yüzünden önemli. Dolaysıyla video gösterimi için HDMI bağlantısı tercih edilmeli. Bazı projeksiyon cihazlarına Mobil High-Definition Link (MHL) adı verilen HDMI portlar ekliyorlar.

    projeksiyon3

    Bu özellik Android cihazlardan bağlantı yapılmasını hatta bazı durumlarda cihazın şarj edilmesini bile sağlıyor. Bazı projektörler de ise Wi-Fi bağlantı mevcut. Bunun yanı sıra birçok projeksiyon cihazı  isteğe bağlı olarak USB depolama birimi üzerinden sunum yapmayı destekleyen (Office dokümanlarını USB den açan) ve USB portuna uyan kablosuz adaptör aracılığıyla Wi-Fi bağlantısı da sunuyor.

    Unutmadan söyleyelim. Eğer sunumlarınız ya da video izleyeceğiniz zaman yüksek ses kalitesine ihtiyacınız olursa, cihazdaki ses çıkışlarının yeteri kadar iyi kalitede ve ihtiyaçlarınıza yönelik ses sunacağından emin olmalısınız. Projeksiyon cihazlardaki dahili hoparlör genelde yeterli kalmıyor. Ev video sistemi veya monte edilmiş ofis sistemleri için ayrı bir ses sistemi kullanmak şart.

    Çözünürlük ve Ekran formatı

    Bir projeksiyon cihazına, bilgisayar, video oynatma cihazı, uydu alıcısı, oyun konsolu, akıllı telefon veya bir Tablet PC bağlamanız mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken istenilen çözünürlük değeri. Projeksiyon cihazının sunduğu çözünürlük sizi ciddi anlamda kısıtlayabilir.

    Eğer veri görüntüleri göstermeyi planlıyorsanız, bu görüntülerin ne kadar detaylı olduklarını düşünmeniz gerekiyor. Tipik bir Powerpoint sunumunda SVGA 800 x 600 piksel çözünürlükte görüntü yeterli. SVGA projeksiyon almak sizi daha yüksek çözünürlükte ve maliyette bir projeksiyon cihazı almaktan kurtarır. Detaylı görüntünün artması, çözünürlüğünün artması ve bununla birlikte maliyetin artması anlamına geliyor.

    projeksiyon2

    Blu-ray video çalarınız varsa video izlemek için en iyi seçim 1080p desteği sunan bir projeksiyon cihazı. İşin içine video ve oyun girdiğinde kesinlikle geniş ekran formatını destekleyen bir cihaz alınmalı. 16/9 veya 16/10 formatına sahip modeller arasında tercih yapabilirsiniz.

    Eğitim​, iş, ev, video ve oyun uygulamaları için 3D görüntü göstermek şu anda çok revaçta olan bir özellik ve her geçen gün her yeni projeksiyon cihazı 3D desteği olduğunu iddia ediyor. Buradaki 3D desteği yanlış anlaşılıyor. Bu tür projeksiyon cihazları 3D kaynaktaki görüntüleri aktarıyor. Yani var olan görüntüyü 3D’ye çevirmiyor. 3D projeksiyonların tek esprisi minimum 120HZ çalışmaları.

    Parlaklık ve Kontrast

    Projeksiyonda parlaklık ve kontrast değerinin yüksek olması önemli bir avantaj. Ama bu durum her ortam için ne yazık ki doğru değil. Ev sineması için kullanacağınız projeksiyonun parlaklık değeri çok yüksek olmamalı. Sonuçta filmi karanlık bir ortamda seyredeceğiniz için, çok yüksek parlaklığa sahip olan bir projeksiyon cihazı gözlerinizi yorabilir. 1000-1200 Lümen’lik bir projeksiyon cihazı bu tür bir iş için yeterli. Ortamın çok aydınlık olduğu yerlerde en az 2000 Lümen’lik bir cihaz tercih edilmeli. Toplantı salonu aynı zamanda geniş ve perde mesafesi de uzak olursa çok daha parlak projeksiyon cihazları tercih edilmeli. Şunu da hemen belirtelim. Projeksiyon seçerken 200 Lümen’lik bir farkın büyük olmadığını söylemeliyiz. 1000 veya 1200 Lümen arasında kaldıysanız yüksek olanı seçin.

    projeksiyon4

    Kontrast, projeksiyon cihazının karanlık alanda yaydığı parlaklığa olan oranı. Diğer şeylerin eşit olması halinde, daha yüksek kontrast oranı, ekranda daha canlı, göz alıcı ve detaylı görüntüler göstermenizi sağlar. Burada çevre faktörü büyük rol oynuyor. Aynı projektör farklı ortamlarda farklı kaliteler verebilir.

    Ergonomi

    Projeksiyon cihazını taşımak istiyor musunuz? Yoksa sabit bir yerde mi kalacak? Sonuçta, gömlek cebine sığacak kadar küçük ve hafif olan modellerin yanı sıra sadece duvara veya tavana monte edilip kullanılabilecek projeksiyonlar mevcut. Toplantılarda ve tanıtımlarda kullanmak için yanınızda taşıyabileceğiniz bir üründen çok fazla bir şey beklemeyin. Bu tür bir ürün gününüzü kurtarır ama fazlasını veremez. Belli bir kaliteye ulaşmak istiyorsanız, projeksiyon cihazının boyutu da artar.

    projektor5

    Tavana asacağınız projeksiyonun, görüntüyü ters çevirme özelliğine sahip olması şart. Bununla birlikte alanınız çok dar ise, kısa mesafede gösterim yapay (short distance) projektörleri de düşünebilirsiniz. Kısa mesafe projeksiyon cihazları dar alanlarda geniş boyutta görüntü almanızı sağlar ve insanların projeksiyonun önüne geçip görüntüyü engelleme riskini tamamen minimize eder. ​ Kısa mesafe projeksiyon cihazları 1 – 1,5 m mesafeden görüntüyü büyük bir alana yansıtabiliyorlar. Ultra kısa mesafe projeksiyon cihazları ise, duvardan birkaç cm ileride olması yeterli.

    Yeni Nesil TV Satın Alma Rehberi

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN