Tabletlerin yayılmaya başladığı ilk zamanlarda üretkenlik veya üretime geçmek ikinci planda kalan bir özellikti. Tablet üretmek için değil, üretilmiş bir kavramı kullanmak, tüketmek üzerine geliştirilmişti. Yani tablet kullanarak internet sitesi hazırlanmaz, internette gezinirdi. Aynı şekilde video montajı yapılmaz, video izlenirdi. En azından bize söylenen buydu ve eldeki veriler de bunu doğruluyordu. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte farklı ürün segmentleri arasındaki çizgi inceldi. Artık işlevsel olarak telefonlar tablete, tabletler dizüstü bilgisayarına, dizüstü bilgisayarlar da masaüstü bilgisayarlara dönüşüyor. Bu dönüşüm aslında markaları zora sokuyor çünkü tüketiciyi ikna etmek zorlaşıyor. Bu açıdan bakıldığında özellikle tabletler ekranı büyüyen ve güçlenen telefonlarla, incelip hafifleyen bilgisayarların arasın sıkışmışa benziyor. Ancak üreticilerin tabletlerden vazgeçmesi mümkün değil. Tablet ömrünü artırmak ve tüketiciyi pazara çekmek için tabletlere yeni işlevler kazandırılıyor. İşte bu yazımızda Apple’ın özellikle 12.9 ve 9.7 inç iPad Pro tabletlerinde kullanabileceğiniz profesyonel amaçlı özellikleri inceleyeceğiz. Öncelikle hızlıca hangi boy ekranın size uygun olduğuna karar vermeniz gerekmekte. Bunun için de iPad Pro’yu iş ortamınız için nasıl kullanacağınıza karar vermelisiniz. Eğer ki tabletinizde müşterinin veya iş ortağınızın görmesini istediğiniz dosyalar ağırlıklıysa 12.9 inç tercih etmelisiniz. Daha büyük ekran karşı tarafta daha etkili olacaktır. Ayrıca tabletinizi geçici süre kullanan bu kişi bir Excel dosyası gibi bir dosya ile ile etkileşime girecekse büyük ekran avantaj olacak. Eğer işiniz bu tarz bir paylaşım gerektirmiyor ve tableti çoğunlukla kendi alanınızda kullanıyorsanız da büyük bir ekrana gerek yok. Hatta bu gibi durumlarda biraz da “Koca ekranla ne yapacak acaba?” bakışlarına maruz kalabilirsiniz. Ekran boyutunu seçtiysek devam edelim.
Fiziksel Klavyenin Avantajı
Profesyonel amaçlı kullanıma geçtiğiniz zaman bol bol yazı yazmanız gerekecek. E-postalarınıza cevap verecek, notlar alacak, sunumlarınızı düzenleyeceksiniz. Temel görevler için sanal klavye kullanışlı olabilir ancak iş ciddiye bindiğinde klavyeye terfi etmenizi öneriyoruz. Bunun için üç ürünümüz var. İlki Apple’ın resmi aksesuarı Smart Keyboard. Ürün katlanabilen malzemeden üretilmiş. Smart Connector adındaki yenilikçi bir Apple bağlantı kanalıyla kullanılan klavye Bluetooth gerektirmiyor ve sarj edilmeden kullanılıyor. Son derece hafif olan ürün su geçirmiyor ve katlanarak saklanıyor. Tuş hissi de inceliğine nazaran klasik bir klavyeye yaklaşıyor. Tek eksisi ürünün 549 liraya satılması. İkinci alternatifimiz ise Logitech’ten geliyor. Logitech özellikle Samsung ve Apple ürün çok başarılı tamamlayıcı ürünler çıkarıyor. Logitech Create ise iPad Pro için geliştirilen bir ürün. Ürün, Smart Keyboard’dan farklı olarak aydınlatmalı tuş takımıyla geliyor. Ürünün ülkemizde bulunması biraz zor. Fiyat olarak da 140 dolar etikete sahip olduğu için Smart Keyboard’dan uygun. Ancak yaklaşık 700 gram olması biraz fazla ağır. Son ürünümüz ise yine Logitech tarafından geliştirilen Keys-To-Go. 239 liraya satılan ürünün tek dezavantajı tabletinizden bağımsız durması. Bu da ürünü daha çok masaüstünden kullanacaklar için uygun hale getiriyor.
Dijital kalem analog klavyeye karşı
Klavye ihtiyacımızın dışında bir Apple’ın iPad Pro için geliştirdiği Apple Pencil’a geldi sıra. Apple Pencil çizim yapmanız ve not almanız için oldukça başarılı bir ürün. 379 liraya satılan Apple Pencil grafik amaçlı kullanım dışında özellikle toplantılarda tercih ediliyor. İş ortamında özellikle klavyeye basarak not almak yerine kalem kullanmak daha profesyonel bir imaj veriyor. Kalem ile not almanın pratikliği, notların bulut ortamına kaydedilip eş zamanlı olarak asistan veya diğer kişilerle paylaşıma açık olması da büyük bir nimet. Bunun için mutlaka Dropbox, Microsoft OneDrive, Google Drive veya iCloud gibi bir yazılım tabletinizde kurulu olsun. Apple Pencil almaya karar verdiyseniz mutlaka layer / katman ve brush / fırça desteği ile gelen çizim programı Adobe Photoshop Sketch ve Procreate’i deneyin.
Genel olarak ekran seçimi, klavye ve kalem desteği konularıyla iPad Pro’nun profesyonel amaçlara nasıl hizmet edebileceğine dair genel fikir veren yazımızın sonuna geldik. Her zaman tekrarladığımız gibi her türlü teknolojik ürünü satın almadan önce ihtiyaçlarınızı belirleyin. İhtiyaçlarınızın karşılanması oranında ödediğiniz fiyat size mantıklı gelecektir. Yoksa sadece YouTube izleyecekseniz değil iPad Pro’ya hiçbir tablete ihtiyacınız yok demektir. iPad Pro modellerini incelemek için burayı ziyaret edebilirsiniz.